fbpx Bestemor er aldri mer populær enn rett før valget Hopp til hovedinnhold

Bestemor er aldri mer populær enn rett før valget

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

Omsorgen for våre eldre er grenseløs nå rett før valget. Spørsmålet er hvem av politikerne som fortsatt har omsorg for bestemor når kommunebudsjettet vedtas om et par måneder.

Det er bare noen dager til stemmene telles opp. Da får lokalpolitikere over hele landet vite om de vant eller tapte i kampen om befolkningens gunst. Forsøkene på å gjøre seg lekre i håp om å få deg til å putte deres liste i stemmeurnen, har vært mange.

Ved starten av valgkampen formidlet flere medier at helse og eldreomsorg var de viktigste sakene for folk når de skal stemme. Det er ikke rart at partiene har konkurrert om å være best på nettopp helse og eldreomsorg.

Valgkamp er en anledning til å bli hørt

Søkelyset på helse og eldre i årets valgkamp har vært positivt, for det er ikke alltid enkelt å få helse på dagsorden. Vi sykepleiere har i en årrekke forsøkt med alle midler å varsle om kritikkverdige forhold, lav bemanning, høyt sykefravær, for mange vakter som blir dekket av ansatte uten formell helsekompetanse og for høy arbeidsbelastning. Forhold som går ut over kvaliteten og pasientsikkerheten. Ofte opplever vi å ikke bli hørt.

I vinter så jeg meg nødt til, som forbundsleder for Norsk Sykepleierforbund, å gå ut og erklære «kode rød» for kommunehelsetjenesten. Både NRK, TV2, VG og en rekke andre medier har vært med på å avdekke eksempler på at det er for mange kritikkverdige forhold i helsetjenestene i for mange kommuner. Det har gjort inntrykk på mange. Alle vil jo at gamle og syke skal bli tatt vare på og at de skal få en kompetent og forsvarlig omsorg og behandling.

Når «alle» velgerne mener helse og eldreomsorg er noe av det viktigste for dem, så blir det så klart viktig for politikerne også. Det har gitt oss en viktig stemme inn i årets valg, noe våre tillitsvalgte over hele landet har gjort sitt ytterste for å benytte seg av.

Enige om utfordringene, men ikke løsningene

Vi ser det i TV-debatter, på lokale valgdebatter og under Arendalsuka. De ulike partiene er ganske så enige om hva som er utfordringene. Politikerne nikker når vi beskriver virkeligheten, og vi opplever at de forstår alvoret. Men når løsningene skal diskuteres, så blir det hele mer uklart.

De vil gjerne forbedre bemanningen, men ikke ha en bemanningsnorm. De vil at alle skal jobbe heltid, men vet ikke hvordan det skal oppnås. De ønsker å heve kompetansen hos de ansatte, men har ikke tenkt på hvordan det blir mulig når det ikke er rom for lønnet permisjon fordi det er for få ansatte. De vil ha tiltak for å beholde og rekruttere sykepleiere, men vil absolutt ikke diskutere lønn som et virkemiddel.

Prioriter bestemor også etter 11. september

Bestemor har fått mye oppmerksomhet i valgkampen. For sykepleiere som graver seg frem gjennom snøskavlen i januar for å komme frem til bestemors hus, som hver dag hjelper bestemor med å regulere blodsukkeret og som passer på at dosetten er fylt eller multidose-leveransen hennes er bestilt. For den sykepleieren betyr oppmerksomhet på bestemor mer enn bare rett før valget. Den oppmerksomheten er nødvendig hver eneste dag. Ikke bare for bestemors skyld, men for oss som samfunn.

Å prioritere bestemor er å prioritere at hennes barn og barnebarn hver dag kan gå på jobb, bidra til næringslivet, samfunnet og betale skatt. Det kan de fordi de er trygge på at bestemor blir tatt vare på. Å prioritere bestemor er å oppfylle samfunnskontrakten med en investering i velferdsstaten: Du betaler inn skatt hver måned, men sikres hjelp og en verdig alderdom uavhengig av størrelsen på lommeboka. Å prioritere bestemor er å prioritere at mange andre sektorer får tilgang til arbeidskraft fordi familien ikke er nødt til å ta hånd om omsorgsoppgaver hjemme. Det betyr selvsagt også at å prioritere bestemor er å prioritere likestilling.

Å prioritere kommunehelsetjenestene er å prioritere muligheten til å bo i hele landet. Bosetting i hele landet er en forutsetning for spesielt primærnæringer og industri, men også for vår forsvarsevne. Et avfolket Finnmark vil være en stor sikkerhetspolitisk trussel for Norge.

I årets valg håper jeg at akkurat du stemmer på den du mener vil huske bestemor – og alle andre med behov for helse- og omsorgstjenester – også når neste års kommunebudsjetter skal vedtas.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Astri Elisabeth gudevold

Pensjonist
7 måneder 1 uke siden

Jeg er 83 og klarer meg fint..enn så lenge. Hvis ikke det skjer noe med den nåværende situasjonen, blir det til at jeg må la sparepengene gå til privat pleie. Sånn skal det ikke være. Jeg har noen meninger når det gjelder mangel på "Hender ." I eldreomsorgen. Det trengs ikke utdanning eller høy kompetanse for alle små ting i hverdagen. Kle på, re sengen, bære matrett, hjelpe med spising, hjelpe på do, prate og være tilstede når noen er lei seg. De eldre setter størst pris på at noen har tid til dem. Dette kan både unge arbeidsløse og eldre som fortsatt vil gjøre noe meningsfylt klare.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse