fbpx NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen: – En urolig verden krever mer omsorg. Ta helsepersonellutdanning! Hopp til hovedinnhold

– En urolig verden krever mer omsorg. Ta helsepersonellutdanning!

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

Nå trenger verden deg som vil ha en tøff og meningsfull jobb. Du som vil gjøre en forskjell og være med på å endre verden til noe bedre.

Klimakrise, pandemi og krig. Det er ikke alltid vi ser trusselen før den er over oss. Men vi vet at det alltid vil komme flere kriser.

En god offentlig helsetjeneste, kompetent helsepersonell, omsorg og fellesskap er det som har reddet og vil komme til å redde oss og andre land når nye kriser kommer. 

Forsvarssjefen uttalte i februar at «forsvaret kun har en liten sanitet. Forsvaret er helt avhengig av det offentlige helsetjenestesystemet. Det landet med best utbygd helsetjeneste er også godt beredt på kriser».

Norge trenger mer helsepersonell

Vi trenger deg. Gratulerer til deg som akkurat nå har bestemt deg for å søke helsefag på videregående, høyskoler eller universitet. Ta steget du som ikke er helt sikker på hva du skal søke – bli sykepleier!

Jeg lover deg. Det er verdens fineste yrke.

Men det høres kanskje ikke alltid slik ut i mediene når jeg som forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund uttaler meg om de utfordringene som må løses i vårt yrke. Jeg gjentar det her også, fordi det er en realitet: Lønna må opp og belastningen i yrket må ned.

Vi opplever heldigvis at de fleste er enige med oss i Norsk Sykepleierforbund om det. Med flere på vårt lag så kommer det til å skje endringer snart.

Omsorg gir bedre helse

Kunnskap og faglig dyktighet er en forutsetning for å kunne gi helsehjelp på en faglig forsvarlig og omsorgsfull måte, slik loven sier at enhver pasient har rett til.

Omsorgsfulle handlinger senker kortisol- og blodsukkernivå, betennelsesreaksjoner, blodtrykk og smerteopplevelser. Omsorg styrker immunforsvar og sårs evne til å gro. Omsorg reduserer behov for medikamenter samt forbedrer behandlingseffekt av både kirurgi og medikamenter.

Riktig behandling er nødvendig. Men i tillegg viser tiårs internasjonal forskning at omsorgsfulle handlinger er essensielt for kvalitet i behandling og pleie. Omsorg er nødvendig for å holde pasienten i livet og for god livskvalitet i etterkant av behandling.

Å gi omsorg gir glede

Til slutt vil jeg dele en hemmelighet som ikke har kommet frem i mediene. Når vi handler omsorgsfullt så skaper det glede også i oss selv. Glede og mening med liv og virke. Omsorgsfulle handlinger er motgift til utbrenthet og det å bli syk selv.

Flere studier viser det samme: At de som gjør omsorgsfulle handlinger erfarer «a feel-good sensation», etterfulgt av ro og mindre problemorientering i egne liv. Målinger viser blant annet økte nivåer av endorfiner og oksytocin. Hormoner som du kjenner igjen fra forelskelse eller når du får barn. Empati alene gjør vondt, mens omsorgsfulle handlinger healer.

LES OGSÅ:Skal du søke etterutdanning? Bli inspirert her!

Selvfølgelig kan også andre enn helsepersonell gjøre omsorgsfulle handlinger. Vi prøver alle så godt vi kan. Giverviljen og det som bor i mennesket ved kriser er helt enestående å erfare.

Men som helsepersonell får du ha omsorgsfulle handlinger som din jobb. Du har en kunnskap som gjør deg særlig i stand til å gjøre det som trengs for å best mulig kunne hjelpe dem som trenger det. Hver dag i ditt arbeidsliv vil være meningsfylt.

Søk helseutdanning nå

Bli sykepleier, eller helsefagarbeider! Vernepleier, lege, radiograf, fysioterapeut, paramedic eller ergoterapeut! Norge trenger deg!

Verden trenger deg og din kommende kunnskap innen helse, teknologi og innovasjonskraft som du skal utvikle livet ut.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse