fbpx «Dårlig skjult forakt» Hopp til hovedinnhold

«Dårlig skjult forakt»

Mange lesere har blitt engasjert i historien til moren som opplevde krenkelser da hun fulgte datteren sin på legevakta med skader hun hadde påført seg selv.

For noen uker siden fortalte moren til en ung jente som skader seg selv hvordan hun og datteren opplevde møtet med legevakten. I en kronikk i Sykepleien skriver hun blant annet:

– Det er en rekke spørsmål som vi har stilt oss i de årene vi har hatt en syk datter. Hvorfor tar man ikke disse pasientene på alvor? Hvorfor lærer man ikke opp personalet til å møte disse pasientene? Har man fått forsvarlig helsehjelp når man føler seg mindre verdt som menneske når man drar enn når man kom?


– Sist i køen

– Det er mange ganger jeg ikke har dratt neste gang, når jeg har blitt møtt på en dårlig måte,  fortalte datteren.

Fem større legevakter fortalte om rutiner for pasienter som skader seg selv, om de får bedøvelse, og om de kjenner til historier om pasienter som ikke har fått tilbud om bedøvelse når de må sys etter selvskading. Dette svarte legevaktene.

Sykepleien spurte i etterkant av morens historie etter flere erfaringer fra hvordan pasienter som skader seg selv blir møtt på legevakt.

En sykepleier som jobber ved et DPS skriver dette:

«Den ene av mine pasienter – en ung kvinne i 20–30 årene har armer og ben som ser ut som om noen har pisket henne, det finnes ikke en centimeter som ikke har arr. Og hun har opplevd å bli sydd uten bedøvelse, satt sist i køen, møtt dårlig skjult forakt – ikke bare fra sykepleiere, men helst fra leger. En lege skjelte ut sykepleieren som tilkalte ham og mente hun bare fikk bandasjere jenta sammen, pasienten min kom likevel bare tilbake om kort tid. Men innimellom er det noen som merker seg ut andre veien – heldigvis.»

Sykepleien har også fått tilsendt historier fra pasienter og pårørende som kjenner seg igjen i morens historie.

 

Spørsmål på nett

Vi spurte leserne på nett følgende spørsmål: «Vet du om tilfeller der selvskadere er sydd uten bedøvelse?»

112 personer har til nå svart. Litt over halvparten har svart at de har hørt om eller selv sett at selvskadere blir sydd uten bedøvelse. 46 svarer at de ikke har sett det, og 9 svarer at de vet om tilfeller der selvskadere er sydd uten bedøvelse fordi det ikke har vært nødvendig.

Les mer om barn og unges helse  her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse