fbpx – Opp med øynene! Hopp til hovedinnhold
Kriposetterforsker til helsesøstre:

– Opp med øynene!

– Helsesøstre må ta innover seg at grove overgrep skjer, også mot nyfødte og babyer. Det sier etterforskningsleder i Kripos, Kåre Svang.

Svang jobber med mishandling og vold mot barn fra 0 til 15 måneder. Han bistår lokalt politi over hele landet når disse ber Kripos om hjelp. I enkelte saker er helsesøster den eneste voksenpersonen, bortsett fra mor og far, som har sett barnet etter fødselen, forteller han.

– De som jobber ved helsestasjonene må bli seg enda mer bevisst på hvor viktige de er, skriver han i et debattinnlegg i Aftenposten fredag.

Barnets eneste mulighet

Til Sykepleien utdyper han:

– Jeg kan ikke få sagt det tydelig nok: Helsesøstre må ha øynene oppe når foreldre kommer til kontroller. Og de som uteblir må kalles inn på nytt. Møtet med helsesøster kan være barnets eneste mulighet til å bli sett, sier Svang.

– Senest i går kveld fikk jeg inn en sak hvor en seks uker gammel baby hadde lårbensbrudd, overarmsbrudd og flere andre benbrudd. Jeg ser ofte saker hvor babyer har skader som kommer av risting, slag, vridning og seksuelle overgrep, forteller han.

– Slutt å være naive!

– I min jobb reiser jeg mye rundt i hele landet. De viktigste personene jeg snakker med, er helsesøstre. Mange er årvåkne. Men jeg møter også helsesøstre som ikke har trodd at foreldrene har vært i stand til å utøve grov vold mot et så lite barn. Men det skjer, og min oppfordring er: Slutt med naiviteten!

– I saker hvor vi mistenker vold, ber vi alltid om journal fra helsestasjonen. Mitt inntrykk er at journalene ofte er overfladiske. Når vi avhører helsesøster blir jeg mange ganger overrasket over hvor mye mer en helsesøster vet om den aktuelle familien, at helsesøster har hatt en dårlig magefølelse. Når jeg spør hvorfor de da ikke har skrevet dette, er svaret ofte at journalen skal være faktabasert, og at det er vanskelig å skrive ned en følelse, sier han, og understreker at han har forståelse for at det kan være et dilemma, men at helsesøstre må ta på alvor at magefølelsen kan være helt riktig. 

– Helsesøstre må i enda større grad forstå hvor viktige de er, sier han. 

Kripos vil bli invitert

– Jeg har holdt foredrag om barnemishandling for sykehusleger og sykepleiere, men aldri for helsesøstre. Jeg vil gjerne bli invitert på neste fagkonferanse for å formidle tematikken sett fra en Kripos-etterforskers ståsted, sier han.

Møtet med helsesøster kan være barnets eneste mulighet.
Kåre Svang, etterforskningsleder i Kripos

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse