fbpx Trenger flere helseøstre Hopp til hovedinnhold

Trenger flere helseøstre

- Mye tyder på at vi trenger flere helsesøstre, sa helseminister Jonas Gahr Støre da han fikk overrakt Sykepleiens helsesøster-undersøkelse.

Selv om helseminister Jonas Gahr Støre ikke selv har hatt tid til å lese Sykepleiens undersøkelse, har han fått gjengitt hovedinnholdet.

566 helsesøstre svarte i undersøkelsen. I tillegg har Sykepleien fått inn over 1000 kommentarer fra helsesøstrene hvor de kort beskriver sine vanskeligste dilemma.

- Undersøkelsen gir et viktig budskap som stemmer med mye av det jeg ser. Skolehelsetjenesten er en viktig del av vårt "nærhelsetilbud" og i det forebyggende arbeidet, sier Støre.

Les:Hele tema om barn og unges helse


Med egne øyne

Helseministeren har selv vært mye rundt på skoler og sett hvor tilbudet virker.

- Denne uken var jeg på Sørumsand videregående skole i Akershus hvor jeg fikk demonstrert hva nærvær av dyktige fagfolk kan bety ved å komme inn tidlig og være tett på, sier han.

Støre sier han også har sett hvor det ikke virker.

- Så jeg er fullt klar over at helsesøstrene er en viktig dimensjon i folkehelsearbeidet. Vi har ambisjoner om å omtale dette i folkehelsemeldingen som kommer i april.

Les:Dette svarer helsesøstrene


Blir berørt

- Berører det deg når du hører historier om helsesøstre som må avvise gråtende barn i døra?

- Jeg blir berørt av begge typer historier. Jeg blir berørt av å høre om de som får til godt forebyggende helsearbeid ved å være tilstede og se tidlig, og å ta med fagfolk tidlig: Fordi tidlig virker, sier han.

- Jeg blir også berørt av å høre historiene om at det svikter. Vi har noen dramatiske saker i media disse dager hvor skolen ikke har sett vold i nære relasjoner, saker som har endt på den mest dramatiske måten,til de hverdagslige historiene som også er vonde. Det berører meg absolutt, sier han.

Les:Vi rekker ikke følge opp de som sliter


Historier en del av hverdagen

Støre understreker at det finnes mange, mange historier i helsevesenet. Det er en del av hverdagen.

- Noen ganger kommer vi til kort, andre ganger lykkes vi. Jeg tror aldri vi vil klare å "nulle" ut de vanskelige øyeblikkene. De vil alltid være der. Vi må prøve å inspireres av de gode historiene og komme tidligere inn, sier han.

Støre påpeker at dette er kommunenes ansvar og at han senest i dag har hatt et møte med styret i KS for å diskutere folkehelse.

- Budskapet deres er klart. Kommunene ønsker ikke å bli detaljregulert, de vet selv best hvor skoen trykker. Det er jeg enig i, sier Støre.

Les:Mer enn en "stikkedame"


Høy terskel for øremerkede midler

- Betyr det nei til øremerkede midler?

- Høy terskel i hvert fall. Ikke minst fordi øremerking i mange sammenhenger ikke virker slik man tror.

Støre har mer tro på andre typer ordninger.

- Vi kan lage ulik grad av føringer, vi kan lage ordninger som kommunene kan søke på og som har føringer. Men dette er ikke jeg interessert i å gjøre mot kommunene, men med kommunene, sier han.

- Er det nok helsesøstre?

- Mye tyder på at vi trenger flere, sier han.

Les:Krever 200 millioner i 2014

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse