fbpx Trippel erfaring med ungdom og sykdom Hopp til hovedinnhold

Trippel erfaring med ungdom og sykdom

Bildet viser Frøydis Løvberg Lien.

Frøydis Løvberg Lien er ungdom, har medfødt hjertefeil og jobber som sykepleier.

– Jeg husker jeg var på utredning før jeg ble hjerteoperert for tre år siden, sier Frøydis Løvberg Lien (24).

– Det kom en lege for å informere. Da han så jeg hadde tegneserier, begynte han å bla i ett av dem og fikk latterkrampe. Han syntes humoren var så god. At han gjorde det, føltes så trygt.

Ble fort sliten

Frøydis Løvberg Lien er født med hjertefeil. Den har gjort at hun har blitt fort sliten. Som liten var det ikke et stort problem, det var sånn hun var. Men på ungdomsskolen ble det vanskelig. Hun husker at alle andre drev med idrett, men ikke hun. Hun orket ikke.

– Jeg var hun som kollapset i skiløypa eller som fikk gå rundt på stadion mens de andre løp på tur. Jeg ble nok mest sett på som hun late, sier hun.

Frøydis husker hun trente og trente for å få bedre resultater på en løpetest. Hun klarte å forbedre tiden sin med fem minutter, men det endret ikke karakteren.

– Resultatet var så dårlig uansett, forteller hun.

Begynte på sykepleie

Hun visste tidlig at hun ville jobbe med mennesker. Etter ungdomsskolen utdannet hun seg til helsefagarbeider og tok ett års påbygging så hun kunne studere sykepleie. Nå var hun blitt 19 år. Det eneste hun orket var å ta bussen til høyskolen, gå trappene opp i andre etasje og der satt hun resten av dagen. Hun greide å studere, men ikke så mye annet.

– Og det er jo veldig gøy når du er 19–20 år, sier hun lakonisk.

Det toppet seg da hun skulle ut i psykiatripraksis. Hun mistrivdes på praksisstedet og klarte ikke gi så mye. Veilederen sa dette kanskje ikke var noe for henne. Hun mente ikke bare psykiatrien, men hele sykepleien. Frøydis fikk varsel om at hun kom til å stryke.

Veilederen visste ikke at hun var hjertesyk. Frøydis satte heller ikke det at hun var så sliten i sammenheng med sykdommen.

Falt ut av systemet

Som barn var hun fulgt opp med en kontroll i året. Med medfødt hjertefeil er det vanlig å trenge operasjoner etter hvert som man blir eldre, men Frøydis fikk beskjed om at legene ønsket å vente til hun var utvokst. På kontrollene så alt fint ut. Men hun var ikke overbevist selv. Hun var på kontroll tre dager etter at hun begynte på sykepleien og fikk beskjed om at hun skulle bli kalt inn på nytt om ett år. Den innkallingen kom aldri. Hun tenkte "shit au, det går vel".

Da hun var i psykiatripraksis, var det gått et halvt år siden hun skulle vært på kontroll. Da var hun så sliten at hun gråt på veien til og fra praksis. Da veilederen sa hun ikke passet som sykepleier, var hun sikker på at veilederen hadde rett.

Turte å si fra

Til slutt ringte hun sykehuset. Da fikk hun en ledig time dagen etter. Prøvene viste at hun var i dårligere form enn tidligere. "Nå får du operasjon", sa legen.

Hvorfor hun ikke hadde fått innkalling? Hun hadde falt ut av systemet.

At hun turte å ringe og etterlyse time, setter hun i sammenheng med at hun begynte å engasjere seg i ungdomsrådet på Oslo universitetssykehus. Etter hvert ble hun også leder. Fra å føle seg veldig liten og at hun ikke hadde greie på noen ting, begynte hun å si ifra. I dag er hun aktiv i organisasjonen Voksne med medfødt hjertefeil.

Fullførte sykepleien

Etter operasjonen prøvde hun seg på sykepleien på nytt. Hun var i bedre form. Først ut var medisinsk praksis.

– Det var kjempegøy.

Hun fikk gode tilbakemeldinger. Og når hun på nytt skulle prøve seg i psykiatrien, fikk hun gode tilbakemeldinger også der. Hun fullførte utdanningen og har nå fast jobb i hjemmesykepleien i Nedre Eiker i Buskerud.

– Planen var å jobbe med ungdom på sykehus, sier hun.

– Jeg skulle ikke jobbe i kommunen og ikke med eldre. Men nå vil jeg ikke bytte. Jeg er kjempeglad i jobben min og gleder meg til å gå på jobb.

Hun har ikke hatt ungdom som pasienter ennå, men vet en del om hva de trenger.

Vellykket overgang

Som hjertepasient ble hun overført til voksenavdeling allerede da hun var 17 år. Egentlig var grensen 16, men hun fikk lov til å vente i ett år fordi ting akkurat da var litt vanskelige. Som voksen pasient blir hun ivaretatt av GUCH-teamet (forkortelse for Grown-Ups with Congenital Heart defects) på Rikshospitalet. Hun opplevde at hun var heldig i overgangen fra barne- til voksenavdeling.

– Akkurat det året fikk vi tilbud om diagnosekurs. Vi var 15 unge med medfødt hjertefeil, meg og 14 gutter, med foreldre, som lærte om hjertet, fikk omvisning på avdelingen og møtte legene og sykepleierne som skulle følge oss opp. Jeg har ivret for at de skal gjenta det for andre unge, for det var veldig bra.

Samme lege og faste sykepleiere

Frøydis skryter av GUCH-teamet på Rikshospitalet. Bortsett fra den gangen hun falt ut av systemet, føler hun seg godt ivaretatt.

– Jeg har hatt samme lege nesten hver gang jeg har vært der, og treffer tre faste sykepleiere. De husker meg fra gang til gang, og husker mer enn det medisinske. Har jeg vært på tur, kan de spørre om hvordan turen gikk. Det liker jeg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse