fbpx Hpv-vaksinen kan fungere bedre enn ventet Hopp til hovedinnhold

Hpv-vaksinen kan fungere bedre enn ventet

Illustrasjonen viser mennesker som står i ring og holder hender.

Studie viser stor nedgang i alvorlige celleforandringer.

En lederartikkel i British Medical Journal kaller funnene dramatiske.

Studien, som ser på forekomst av celleforandringer blant 20 år gamle jenter i Skottland som fikk vaksine som 12–13-åringer, viser en nedgang på mer enn 80 prosent.

Nedgangen gjelder ikke bare forandringer som skyldes hpv 16 og 18, som vaksinen beskytter mot, men også celleforandringer av andre hpv-typer. Det støtter teorien om at vaksinen gir kryssbeskyttelse.

Beskytter uvaksinerte

Også blant uvaksinerte jenter sees en nedgang, noe forfatterne av studien tolker som tegn på flokkbeskyttelse. Altså at antallet vaksinerte er så høyt, at viruset får liten mulighet til å spre seg.

Det støttes av danske forskere, ifølge forskning.no.

Palle Valentiner-Branth, som leder seksjonen for vaksineforbyggbare sykdommer i Statens Serum Institut i Danmark sier til forskning.no at den skotske studien viser imponerende stor effekt.

– Hpv-vaksinen virker som vi forventet, og kanskje til og med enda bedre, sier han.

Får vaksine

Hpv smitter gjennom sex, og de fleste smittes i løpet av livet. Hos noen fører viruset til celleforandringer, som kan utvikle seg videre til kreft.

Det har knyttet seg stort håp om at vaksine mot viruset kan forebygge kreft i livmorhalsen, og flere land har tatt hpv-vaksine inn i sine vaksinasjonsprogram.

I Norge gis vaksinen i sjuende klasse.

Mer effektiv hos de yngste

I den skotske studien viste vaksinen seg å være mer effektiv hvis den ble satt i 12–13-års alder enn ved 17 års alder. Skottland tilbyr vaksinen til alle jenter i 12–13-årsalder og har i tillegg hatt et tre års opphentingsprogram for jenter som var akkurat for gamle til å få vaksinen da den ble innført i 2008.

Hensikten med å gi vaksinen tidlig er å gi beskyttelse før seksuell debut.

Les mer: Kreften som kan forhindres

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse