fbpx – Vis interesse for ungdom! Hopp til hovedinnhold

– Vis interesse for ungdom!

Bildet viser Mads A. Bøhle.

The Kardashians, Justin Bieber eller Star Wars. Sykepleier Mads Bøhle holder seg litt oppdatert på dem alle.

– Har du møtt én ungdom, sier sykepleier Mads Bøhle.

– Da har du møtt én ungdom.

Store forskjeller

Bøhle er barnesykepleier og trivselssykepleier på St. Olavs Hospital i Trondheim. Trivselssykepleier er han i 40 prosent av stillingen, takket være midler fra Barnekreftforeningen Trøndelag og Møre og Romsdal.

– Det er forskjell mellom gutter og jenter, forskjell i hobbyer, forskjell i livserfaringer, sier han.

– Man må møte hver ungdom som et individ og tune seg inn på hver enkelt og hva de har behov for.

Film i mørke

Han gir et eksempel:

– Sykepleiere på en kreftavdeling var bekymret for en ungdom. Han lå bare i mørket og så på tv eller video. Det var omtrent sånn at sykepleierne måtte bruke lommelykt når de skulle noe på rommet. De bad meg ta en prat med ham.

«Du har mye filmer», begynte Bøhle da han gikk inn til ungdommen. Det lå stabler på nattbordet.

– Han sa han pleide å ha med filmer fordi han ikke orket å gjøre noe annet mens han var på sykehuset. Han var så sliten. Før han kom, hadde han vært med kompisene sine og gjort masse hyggelig. Nå ville han hvile seg. Straks han kom hjem, ville han være med kompisene igjen. Dessuten likte han film, mens kompisene ikke var så interessert. Så det å bruke tiden på sykehuset til å se film, var for han en bra måte å utnytte tiden på.

Bøhle fortalte sykepleierne hvordan det lå an. De syntes likevel det var fælt at ungdommen bare lå der i mørket.

– Jeg sa «sånn er det», normaliserte det og sa dette var slik det passet han.

Kule i sengen eller opp og ut

Bøhle jobber mye med barn og unge med kreft. De kan være slitne og kvalme og bare ha lyst til å ligge i sengen og "kure".

– I militæret kaller vi det «brakkesyken», sier Bøhle.

– De kan komme i et annet sinnsmodus, en slags meditasjonsmodus, hvor de går inn i sin egen verden uten å være deprimert.

Men han presiserer at det ikke går å generalisere.

– Dette gjelder noen ungdommer. Andre har lyst til å finne på noe. Komme seg ut fra rommet. De kjeder seg med mor og far. Og de er kanskje de eneste ungdommene på avdelingen. Da er det ikke bra om de blir liggende i sengen. Og der kommer min jobb inn.

Skanner rommet

Bøhle mener det er viktig å kartlegge ungdommenes interesser.

– Når jeg går inn og hilser på en ungdom, skanner jeg hele rommet. Jeg ser etter blader, spill, hva de har oppe på skjermen. Mye av det de holder på med, kan jeg ikke så mye om. Men når jeg har tid, kan jeg google litt. Da finner jeg for eksempel ut at bandet de er opptatt av skal ha konsert om en uke, eller jeg hører Justin Biebers siste låt. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Jeg så for eksempel at The Kardashians hadde vært på Cuba, og der hadde ingen kjent dem igjen. «Hva tenker du om det», spurte jeg en ungdom og så var skravla i gang.

Mads Bøhle mener det handler om å være nysgjerrig. Og om å vise respekt ved å stille spørsmål. Og ikke være redd for å bli oppfattet som dum.

– En fantastisk ting med ungdom er at det er mulig å si mye rart uten at de synes du er dum. Om jeg spør en voksen om bilen har doble forgassere, vil han eller hun tro jeg er dum. En ungdom skjønner at jeg er interessert, sier han.

– Men det er viktig å anerkjenne hva ungdom er opptatt av, ikke tenke på hva vi selv mener om deres interesser, presiserer han.

– Før vi går inn på et ungdomsrom, må vi kaste fordommene, være åpne og undrende.

– Ikke drep drømmer

Samtidig er også Bøhle opptatt av å stille krav. Fortelle dem hvor listen ligger. Som barnesykepleier vet han at hjernen deres er ikke ferdig utviklet til å tenke konsekvenser før de er rundt 25 år. Og da må han hjelpe dem til å forstå eventuelle begrensninger sykdommen og behandlingen pålegger dem. Samtidig vil han ikke drepe drømmer. Om ungdommen har en visjon om å vinne i Lotto eller møte Justin Bieber, er det ikke nødvendig å realitetsorientere.

– Som sykepleiere trenger vi ikke gi dem en leksjon i sannsynlighetsberegning. Vi kan heller spørre: «Hva ville du gjort med ti millioner?». Da kan vi prate om noe som stimulerer endorfiner og munterheten i kroppen.

Som trivselssykepleier har han også mulighet til å oppfylle drømmer. Som å få Rosenborg på besøk til sykehuset eller få kjøre en Amcar. Han får det kanskje ikke til å skje i dag, men i morgen eller i nær fremtid.

Online i sengen

Tilbake til skjerm: Mads Bøhle erfarer ofte at ungdommene ligger i sengen og spiller. Foreldrene maser på at de skal opp og gå.

– Det er selvfølgelig viktig for kroppen å komme seg opp. Samtidig må vi erkjenne at mange spiller online. De er sosiale mens de ligger der. Det er ikke som da jeg var ung. Om jeg lå i sengen, var jeg asosial. Nå ligger ungdom der med brett og er sosiale. Dessuten trener de masse finmotorikk, som er bra når de senere skal styre droner og roboter i fremtidige jobber. Før vi maser om at de spiller så mye eller at de spiller på natt og ikke dag, så spør dem hvorfor de gjør som de gjør. Ungdom har alltid et svar. Ett kan være at de må spille på natt fordi det er da det er dag i Amerika, og der sitter de som de spiller med.

Med foreldre på do

Mads Bøhle er også opptatt av foreldrenes rolle. Hans påstand er at foreldre får en annen omsorgsrolle når de har syke ungdommer, og det kan være en utfordring å ivareta ungdommenes integritet.

– Før ungdommen ble dårlig, gjorde ikke foreldrene stell eller fulgte dem på do. Det kan sykepleiere tenke på: Om de kanskje skal gjøre den jobben. Eller få noen andre til å gjøre den.

– Gjør det du kan

I en travel sykehushverdag har Mads Bøhle et viktig råd til alle som jobber med ungdom: Gjør det du kan. Tenk at de små tingene kan bety mye. Som å fikse kode til internett. Finne en lang ledning til laderen. Komme med et glass saft.

– Og vær fornøyd med det du får gjort. For du har skapt et magisk øyeblikk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse