Sier nei til flere helsesøstre
Kun hver femte kommune sier de vil ansette flere helsesøstre i 2015.
Et klart flertall av de 220 kommunene som har svart på undersøkelsen Norgesbarometeret har gjort på oppdrag fra Norsk Sykepleierforbund (NSF), vil ikke ansette mer helsepersonell på helsestasjoner og i skolehelsetjenesten.
Alle landets ordførere og rådmenn er spurt, med unntak av Oslo, som ikke er invitert.
Nordland er det fylket som er mest negativ til å ansette flere helsesøstre. Av kommunene i fylket som har svart, sier 74 prosent at de ikke vil ansette flere. Motsatt svarer til sammen 77 prosent av kommunene i Vestfold at de vil styrke helsetjenestene ved å ansette flere helsesøstre og annet helsepersonell. Vestfold er dermed fylkeskommunen som er mest positiv i undersøkelsen.
(Hold musen over svaralternativene og "klikk". Du vil da få opp resultatene for alternativet du har valgt.)
Barneskolene minst prioritert
Helsedirektoratet utformet i 2010 et forlag til normtall for hva en helsesøster i full stilling kan følge opp. Maksantallene er henholdsvis 65 fødsler på helsestasjon, 300 elever på barneskolen, 550 elever på ungdomskolen og 800 på videregående skole. Flertallet av kommunene svarer at de per dags dato innfrir normen.
Leder for Landsgruppen av helsesøstre i NSF, Kristin Sofie Waldum, sier undersøkelsen viser at kommunene tenker som i fjor når det gjelder å øremerke budsjettmidler til helsesøstre.
- Ser vi på antall helsesøsterårsverk ansatt i landet i forhold til fødte barn, mangler rundt 1 000 helsesøstre. Resultatene fra stikkprøver vi har gjort viser at man i liten grad oppfyller normtall for tjenesten, sier hun.
Kommunene som har svart innfrir i størst grad normen for helsestasjonene, og dårligst på barneskolene. Det stemmer også med undersøkelsene Landsgruppen av helsesøstre har gjort.
- Passiv holdning
Av kommunene som ikke innfrir normen, svarer rundt en tredel at de ikke har som mål å innfri normene for helsestasjonene til neste år. Litt over en firedel har tenkt å innfri normen for barneskolene, og tre av ti svarer at de har tenkt å innfri normen for ungdomsskolene til neste år.Waldum synes dette er en passiv holdning fra kommunene når avvikene er så store.
- Jeg tror kanskje kommunene i liten grad har fått med seg at disse normtallene er knyttet opp til det å gi et faglig forsvarlig tilbud. Det er rart at man kan avfeie spørsmålet så raskt når man ligger langt unna normen. Vaksinering er blitt godt prioritert i kommunene, men det virker som de glemmer de andre viktige oppgavene til helsesøstre. Som det å være synlig for de unge og forebygging av vold.
Personlig ansvar
Ifølge Waldum har alle helsesøstre et personlig ansvar for å informere kommunene sine, og ikke godta at barn og unge nedprioriteres.
- Det er viktig at helsesøstre dokumenterer hva de gjør, og hva de ikke får gjort. Politikerne har behov for informasjon. Derfor må man melde ifra om forhold som ikke er faglig forsvarlig, og vise konsekvensene av hva dette fører til. Ikke minst er dette et viktig ansvar for lederne ved helsestasjoner og i skolehelsetjenesten, sier Kristin Sofie Waldum.
Hun påpeker at helsesøsterens lojalitet må ligge hos barn og unge, og deres familier, og at man ikke skal være snill pike hos kommunepolitikerne.
0 Kommentarer