fbpx Sykepleiere slår et slag for likelønn 1. mai Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere slår et slag for likelønn 1. mai

Bildet viser Norsk sykepleierforbunds trommekorps under 1. mai-toget i Oslo, 2010.
Siden 1. mai faller på en fredag i år, kan oppslutningen om Arbeidernes internasjonale kampdag bli lavere enn normalt, men trommekorpset til Norsk sykepleierforbund stiller i alle fall opp. Foto: Cornelius Poppe, NTB/Scanpix

Krav om likelønn og protester mot endringer i Arbeidsmiljøloven står sentralt for de – relativt få – sykepleierne som markerer 1. mai i år.

– Jeg mener at 1. mai fremdeles er en viktig dag for sykepleiere fordi det gjenstår såpass mye før vi har en lønn som er sammenlignbar med andre med treårig utdannelse.

Det sier fylkesleder Line Orlund i Norsk sykepleierforbund, Oslo.

Velger lang frihelg

Da fristen gikk ut, var det rundt 50 påmeldt til NSF Oslos tradisjonelle frokostarrangement i Tollbugaten 22.

Siden 1. mai i år faller på en fredag, antas det at en del vil benytte anledningen til en lang frihelg, heller enn å stå på barrikadene.

Sykepleiere er dessuten en yrkesgruppe som ofte må jobbe når andre har fri, men det er likevel noen som markerer dagen med trommer, tog og paroler.

Samme parole som i fjor

Etter frokost med jazzakkompagnement går sykepleiere fra Oslo og Akershus i samlet flokk bort til Youngstorget for å høre taler og appeller. Deretter kan de som ønsker gå i toget bak NSF Oslos fane og parolen «Hundre års tålmodighet er nok! Likelønn nå!».

– Vi har brukt den samme parolen noen år, og jeg tror dessverre den vil være aktuell en god stund fremover, sier Orlund.

– Kraftige angrep på opparbeidede rettigheter

NSF Oslo markerer seg ellers høylytt i 1. mai-toget gjennom sitt trommekorps, som i år stiller er ekstra stort med rundt tjue deltakere.

Orlund mener det er lenge siden sykepleiere har møtt såpass kraftige angrep på opparbeidede rettigheter som de gjør for tiden, og at kampdagen derfor er viktigere enn på flere år.

Ikke minst bidrar, ifølge Orlund, de varslede endringene av Arbeidsmiljøloven til å gjøre dagen aktuell.

– Selv om første slag er tapt, så er ikke krigen tapt når det gjelder å få en trygt og forutsigbart arbeidsliv. Vi vet det vil være behov for mange og gode sykepleiere i tiden fremover, og da må arbeidsvilkårene styrkes.

Bildet viser sykepleiere i 1. mai-toget i Oslo, 1947.
Sykepleiere har lang tradisjon for å markere 1. mai. Her fra toget i Oslo i 1947 der bedre boligforhold var blant kampsakene. Foto: NTB/Scanpix

Jevn, men laber interesse

En liten ringerunde til noen av fylkeskontorene i NSF indikerer likevel at engasjementet for dagen ikke er det helt store blant sykepleiere.

– Her har interessen for 1. mai vært jevn, men laber, forteller fylkesleder i NSF Sør-Trøndelag Knut Jørgen H. Rotabakk.

NSF har ingen egne arrangementer i Trondheim i år, men stiller i toget med egen fane, trommekorps og paroler. De oppfordrer ellers medlemmer til å delta ved lokale arrangementer bak passende paroler.

Spiser lunsj med SV i Bergen

– Jeg synes 1. mai er viktig, men det er bare en liten fast gruppe på 20–25 som pleier å stille opp i Bergen, forteller fylkesleder i NSF Hordaland, Mette Mikkelsen, som selv er bortreist på dagen i år.

Noen NSF-medlemmer har tatt initiativ til en 1. mai-lunsj i Bergen sammen med Sosialistisk venstreparti, men fylkeslaget gjør lite annet enn å oppfordre sine medlemmer til å delta i toget.

– Det virker ikke som om det er så stort engasjement, og mange ser det nok bare som en ekstra fridag, mener Mikkelsen.

Rolig i Rogaland

Heller ikke i Rogaland har man tradisjon for egne arrangementer, forteller fylkesleder Nina Horpestad.

– Vi oppfordrer våre medlemmer til å delta på lokale markeringer, men har ikke noe sentralt initiativ, sier hun.

NSF sentralt markerer 1. mai ved å spre denne plakaten via sosiale medier.

Markerer dagen på sosiale medier

– Ingen sentrale tillitsvalgte i Norsk sykepleierforbund (NSF) har noe offisielt program for 1. mai i år, opplyser kommunikasjonssjef Arvid Libak.

Han forteller at det eneste NSF sentralt har planlagt i anledning Arbeidernes internasjonale kampdag, er å spre det illustrerte slagordet «Vi jobber for din helse – sykepleiernes kunnskap er din trygghet» i sosiale medier sammen med hashtaggene #klokehoderkoster og #stoltsykepleier.

Mange ser det nok bare som en ekstra fridag.

Mette Mikkelsen, fylkesleder NSF Hordaland
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.