Trenger flere helseøstre
- Mye tyder på at vi trenger flere helsesøstre, sa helseminister Jonas Gahr Støre da han fikk overrakt Sykepleiens helsesøster-undersøkelse.
Selv om helseminister Jonas Gahr Støre ikke selv har hatt tid til å lese Sykepleiens undersøkelse, har han fått gjengitt hovedinnholdet.
566 helsesøstre svarte i undersøkelsen. I tillegg har Sykepleien fått inn over 1000 kommentarer fra helsesøstrene hvor de kort beskriver sine vanskeligste dilemma.
- Undersøkelsen gir et viktig budskap som stemmer med mye av det jeg ser. Skolehelsetjenesten er en viktig del av vårt "nærhelsetilbud" og i det forebyggende arbeidet, sier Støre.
Les:Hele tema om barn og unges helse
Med egne øyne
Helseministeren har selv vært mye rundt på skoler og sett hvor tilbudet virker.
- Denne uken var jeg på Sørumsand videregående skole i Akershus hvor jeg fikk demonstrert hva nærvær av dyktige fagfolk kan bety ved å komme inn tidlig og være tett på, sier han.
Støre sier han også har sett hvor det ikke virker.
- Så jeg er fullt klar over at helsesøstrene er en viktig dimensjon i folkehelsearbeidet. Vi har ambisjoner om å omtale dette i folkehelsemeldingen som kommer i april.
Les:Dette svarer helsesøstrene
Blir berørt
- Berører det deg når du hører historier om helsesøstre som må avvise gråtende barn i døra?
- Jeg blir berørt av begge typer historier. Jeg blir berørt av å høre om de som får til godt forebyggende helsearbeid ved å være tilstede og se tidlig, og å ta med fagfolk tidlig: Fordi tidlig virker, sier han.
- Jeg blir også berørt av å høre historiene om at det svikter. Vi har noen dramatiske saker i media disse dager hvor skolen ikke har sett vold i nære relasjoner, saker som har endt på den mest dramatiske måten,til de hverdagslige historiene som også er vonde. Det berører meg absolutt, sier han.
Les:Vi rekker ikke følge opp de som sliter
Historier en del av hverdagen
Støre understreker at det finnes mange, mange historier i helsevesenet. Det er en del av hverdagen.
- Noen ganger kommer vi til kort, andre ganger lykkes vi. Jeg tror aldri vi vil klare å "nulle" ut de vanskelige øyeblikkene. De vil alltid være der. Vi må prøve å inspireres av de gode historiene og komme tidligere inn, sier han.
Støre påpeker at dette er kommunenes ansvar og at han senest i dag har hatt et møte med styret i KS for å diskutere folkehelse.
- Budskapet deres er klart. Kommunene ønsker ikke å bli detaljregulert, de vet selv best hvor skoen trykker. Det er jeg enig i, sier Støre.
Høy terskel for øremerkede midler
- Betyr det nei til øremerkede midler?
- Høy terskel i hvert fall. Ikke minst fordi øremerking i mange sammenhenger ikke virker slik man tror.
Støre har mer tro på andre typer ordninger.
- Vi kan lage ulik grad av føringer, vi kan lage ordninger som kommunene kan søke på og som har føringer. Men dette er ikke jeg interessert i å gjøre mot kommunene, men med kommunene, sier han.
- Er det nok helsesøstre?
- Mye tyder på at vi trenger flere, sier han.
Les:Krever 200 millioner i 2014
0 Kommentarer