fbpx Sykepleiere ansvarlige for egne pasienter Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere ansvarlige for egne pasienter

Organisasjonen Buurtzorg har på få år revolusjonert hjemmesykepleien i Nederland. Borte er alle mellomledere og byråkrati. Nå vil Oslo kommune prøve ut samme modell.

I 2007 startet den nederlandske sykepleieren Jos de Blok opp med fire sykepleiere i ett team. I år har hans organisasjon Buurtzorg 8 000 sykepleiere fordelt på 900 team. Disse tar seg av 70 000 pasienter i året. I tillegg kommer 45 personer i administrasjonen. Men ingen er sjef.

– Sykepleierne jobber sammen i små team, ingen er leder, alle skal være enige og alle deler ansvaret for pasienten. Hver pleier har ansvaret for fire-fem pasienter hver, fortalte Jos de Blok da han talte under Helsekonferansen i Oslo tidligere denne uka.

Hvert team har ansvar for sitt nabolag med pasienter. De er også ansvarlige for teamets økonomi i tillegg til pasientene. Målet er at sykepleierne skal bruke minst mulig tid på byråkrati.

Testes ut i Oslo

Fire bydeler i Oslo skal teste ut Buurtzorg-modellen fra sommeren av.

Gamle Oslo, Østensjø, Grorud og Ullern skal teste ut det eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) har kalt Nabolagsorganisering av hjemmetjenesten.

Dette er en del av Oslos seniormelding, og er ett av fem satsningsområder.

– Vi leter alltid etter bedre modeller og ønsker utvikling innen hjemmetjenestene. Nå vil vi prøve å ta kontroll på økonomien og samtidig gi trygghet til brukerne og de ansatte, sier Kvalbein til Nettavisen.

Prosjektet skal i utgangspunktet testes ut over to år. Oppstart er så fort det lar seg gjøre før sommeren. 

Helseministeren positiv

Helseminister Bent Høie er svært positiv til Buurtzorg-modellen. Han har selv besøkt Nederland og sett tjenesten i praksis.

– Denne modellen utfordrer den offentlige tjenesten og det er en helt annen måte å tenke på tjenestene, sier Høie.

- Hva med bekymringene rundt at det blir mye deltidsarbeid blant de ansatte?

- I Nederland opplever de ansatte dette som positivt. Vi må ha et større fokus på turnusen. I arbeidsmiljøloven som vi akkurat har vedtatt legger vi også til rette for dette, sier Høie til Nettavisen.

Les: Tema Den nederlandske revolusjonen i hjemmesykepleien

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse