fbpx – Hver tredje helg er nok Hopp til hovedinnhold

– Hver tredje helg er nok

LO-leder Gerd Kristiansen mener sykepleiere kan jobbe annenhver helg. – Hun hinter om at vi er late og bortskjemte, mener sykepleierstudenter.

Torsdag i forrige uke sa LO-leder Gerd Kristiansen til Aftenposten at norske kvinner bruker morsrollen som unnskyldning for å jobbe deltid, og at sykepleiere burde jobbe hyppigere enn hver tredje helg.

 

Ikke late og bortskjemte

Lasse Johan Thue, Ida Gerø og Hilja Hippe gjør seg i disse dager ferdig med sykepleiestudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De synes Kristiansen svartmaler dem som skal ut i helse- og omsorgsyrket.

– Jeg synes tredjehver helg er nok. Jeg lurer på hva Kristiansens forslag skal løse, sier Thue til Aftenposten  på lørdag.

– LO-leder Kristiansen har liten forståelse for dem som synes det er for mye kvelds- og helgearbeid i omsorgssektoren: Det er en jobb som må gjøres døgnet rundt, og ifølge Kristiansen er det ”en selvfølge at man stiller på jobb når arbeidsgiver trenger det”.

– Hun hinter om at vi er late og bortskjemte når vi bare jobber tredjehver helg. Jeg synes heller man må jobbe for å få flere inn i yrket, og sørge for at de som er der har det bra er Thues råd til LO-lederen.

 

Skritt tilbake

– Våre medlemmer er overtydelige på at de ikke vil jobbe annenhver helg. Norske sykepleiere jobber i turnus som bare det, de jobber tredjehver helg, men vi mener det må være mulig å ha et yrke som kombinerer jobb og et vanlig liv, sier forbundsleder Eli Gunhild By i NSF.

Les: LO er åpen for mer helgearbeid

– Så lenge arbeidsmiljøloven har eksistert, har vi jobbet med denne problematikken. For 20-30 år siden jobbet man annenhver helg, men vi vil ikke ta ett skritt tilbake.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter tar Kristiansen i forsvar:

– Når sykepleierforbundets leder sier at Kristiansen vil sette samfunnet 20 år tilbake, er det heller sykepleierne som vil tilbake i tid. Ved å nekte å arbeide mer enn hver tredje helg gjør NSF det vanskelig å få til flere heltidsstillinger. Det er og blir absurd, sier Bratten til Aftenposten.

– Velferdssamfunnet skal ha samme kvalitet i helgen som på tirsdag. Da er det en selvfølge at arbeidsplanene må settes opp i forhold til dette. Det kan ikke være frivillig å jobbe helger, kvelder og netter. Velferdsstaten kan ikke organiseres basert på frivillighet, sier hun til spekter.no.

 

Ikke dårlig samvittighet

Sykepleier Martine Greftegreff jobber halv stilling for å ha mer tid med barna sine på tre og 15 måneder. Det har hun verdens beste samvittighet for sier hun til Ringerikes Blad.

Sykepleieren har lite til overs for utspillet fra LO-leder Gerd Kristiansen. Greftegreff jobber ved hjerteavdelingen på Ringerike sykehus i en turnus som innebærer vakter både dag, kveld og natt. Nå jobber hun 50 prosent. Fra høsten er planen å trappe opp til 75 prosent.

– Men det er ikke aktuelt å gå tilbake i full jobb før barna begynner på skolen. Kjernen i denne debatten må vel være at hver familie må gjøre det som passer best for dem, mener Greftegreff.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse