fbpx Halvparten jobber deltid ufrivillig Hopp til hovedinnhold

Halvparten jobber deltid ufrivillig

– Det er en myte at deltiden er ufrivillig. 10 prosent er ufrivillig og 90 prosent er frivillig, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten til seniorpolitikk.no. Fafo-forsker mener Bratten tar feil.

– Jeg er uenig med Anne-Kari Bratten og Statistisk sentralbyrå (SSB) og tror 90 prosent er for mye. At rundt 50 prosent jobber frivillig deltid er nok mer riktig. For de andre er det snakk om ufrivillig deltid, sier Fafo-forsker Leif E. Moland til seniorpolitikk.no.

Han mener arbeidskraftreserven som ligger i ufrivillig deltid er større enn det Spekter-direktøren påstår.

 

Deltid minst tre problem

Forskeren mener alle bør være interessert i å få redusert den ufrivillige deltiden.

Med mange deltidsansatte blir det en oppstykket tjeneste og unødig mange ansatte å forholde seg til for brukerne. Det vil også være mer problematisk å rekruttere kompetent arbeidskraft.

– De kommunene som prøver alternative turnuser, klarer rekrutteringen bedre, og det er også bra for brukerne når folk jobber langturnus og fulle stillinger. Det ser også ut som om alternative turnusordninger passer godt for folk med høy alder og lang erfaring, sier han.

Les: Millioner til ufrivillig deltid

– Deltid er også et problem for den enkelte. Når du ikke jobber heltid gjør du deg lett avhengig av økonomisk støtte som for eksempel arv, støtteordninger, ektefelle eller andre. For mange fører også deltidsarbeid til at de blir minstepensjonister, sier forskeren.

Les: Deltid gjør kvinner mindre likestilt

 

Utdanner to, får en

Og det er et samfunnsproblem.

– For å møte morgendagens behov for pleie- og omsorgstjenester trenger vi langt flere ansatte. Flere enn det er rimelig å forvente at vi kan skaffe. Ett av virkemidlene for å møte behovet for mer arbeidskraft, er å utnytte de ressursene som ligger i den såkalte deltidsreserven. Vi trenger at flere deltidsansatte jobber i større stillinger. Det er unektelig litt råflott at vi fortsetter å utdanne to sykepleiere og bare få én igjen, sier Moland til seniorpolitikk.no.

Les: Deltidstallene spriker

 

Les mer om Leif E. Molands forskning HER.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse