fbpx Kvinner velger bort høy lønn Hopp til hovedinnhold

Kvinner velger bort høy lønn

– Mannlige og kvinnelige studenter er like opptatt av høy inntekt i sitt framtidige yrke, men kvinnene nedprioriterer drømmen om høy inntekt når de velger jobb.

Det sier seniorforsker Bente Abrahamsen ved Senter for profesjonsstudier på ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun står bak studien ”Hvorfor har kvinner lavere lønn enn menn? Om preferanser og kjønnsforskjeller i karrierer” som ser på studenters karriereønsker innenfor ulike profesjonsfag.

– Menn legger mest vekt på lønna i jobbvalget og mindre vekt på andre aspekter ved jobben.

 

Hvorfor kvinner tjener mindre?

Forskningen til Abrahamsen viser at valg av yrke ikke er hele forklaringen på hvorfor kvinner tjener mindre enn menn.

– Det viser seg at egne preferanser spiller en betydelig rolle for å forstå kjønnsforskjeller i lønn, og kan forklare hvorfor kvinner tjener mindre enn menn – selv når de jobber innenfor samme yrke, sier Abrahamsen til HIOA-Mag.

En mannlig sykepleier vil dermed typisk prioritere lønn når han velger jobb, mens en kvinnelig sykepleier vil velge den jobben som åpner for de beste deltidsmulighetene.

 

Deltid og barn

Ifølge studien er det ikke bare kvinner med omsorg for egne barn som ønsker en jobb med muligheter for deltidsarbeid.

Kvinner uten barn velger også jobber med gode deltidsordninger. En mulig forklaring er at de ser for seg at deltid kan bli aktuelt på et seinere tidspunkt.

– Det er derfor ikke overraskende at flere kvinner enn menn befinner seg i jobber med gode deltidsmuligheter, og at flere menn enn kvinner er i jobber med høye lønninger, sier Abrahamsen.

 

Jobber ikke deltid

Det viser seg imidlertid at kvinner som søker seg til jobber med gode deltidsmuligheter, bare i liten grad jobber deltid.

Det kan skyldes at mange av kvinnene ikke er i en livssituasjon hvor deltidsarbeid er aktuelt. Men det kan også være andre forklaringer, ifølge Abrahamsens analyser.

– Kvinnene blir mindre opptatt av deltidsarbeid når de kommer ut i arbeidslivet og mer opptatt av høy inntekt, sier hun.

Kjønnsforskjellene i lønnsinntekt skyldes i stor grad at kvinner og menn har gått inn i jobber med ulike karrieremuligheter.

 

Les: Dette sier forskningen om deltid

Les: Tema Deltidsfloken

Kvinnene blir mindre opptatt av deltid når de kommer ut i arbeid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse