fbpx Bruk IT, ikke hodet: 2+2=5 Hopp til hovedinnhold

Bruk IT, ikke hodet: 2+2=5

Sykepleiere i Norge kan ikke hoderegning. Derfor dør det folk på sykehus.

Aftenposten vekker oss ut av påskedvalen med en skikkelig «skremmesak»: Det er ingen krav til at sykepleiere skal kunne matematikk. Mens for eksempel norsklærere må ha en 4-er i matte, kan man bli sykepleier uten å vite hva to pluss to er.

Eller, som eksemplet i avisa: «En pasient har mye vann i lungene som må ut. Han skal ha 40 milligram Furex. Ampullen er på to milliliter, med styrken 10 milligram pr. milliliter. Det er altså 20 milligram pr. ampulle.»

Nå er jeg temmelig flink i hoderegning (faktisk en av de få tingene jeg virkelig kan skryte av her i livet), men tanken på at jeg i en travel hverdag, med andres liv som innsats, skal dele ut legemidler flere timer om dagen til skiftende pasienter, med skiftende moduler på skiftende avdelinger, den skremmer vettet av meg. Dette må gå galt, uavhengig av mattekunnskapsnivå.

Og det gjør det. Det er ikke lett å finne frem til tall for hele Norge (mye som ikke rapporteres), for det er ofte flere årsaker til at noe går galt, men vi kan være sikker på at det er et betydelig antall dødsfall i Norge på grunn av dette.

I en undersøkelse gjennomført av Legeforeningen (2009) er manglende oppmerksomhet på grunn av travelhet eller stress den viktigste årsaken til feilbehandling. Andre årsaker er avvik eller mangelfulle rutiner, og manglende ferdigheter eller slurv.

Det er for meg uforståelig at vi i 2015 snakker om regneferdigheter til helsepersonell som en mulig dødsårsak. Når var det sist det ble gjort en feil i banken på grunn av mattekunnskapene til en ansatt? Når ble handlevognen din dyrere på grunn av den dårlige tallforståelsen til kassadamen? Har du opplevd en pilot som regner med kladdeark for å finne høyden og distansen til rullebanen?

Nei. Det finnes nemlig IT-systemer som løser dette med tilnærmet 100 prosent sikkerhet. Det grunnleggende problemet i helse-Norge er at vi ikke investerer nok i IT-systemer, og enda mindre i IT-kompetanse til helsepersonellet vårt.

Så la oss ikke stille høye mattekrav til sykepleierne, men heller refse sykehusledelsen for dårlige systemer og støtteverktøy. Og i stedet for å lære sykepleiere grunnleggende matte, la dem heller bruke tiden til å få opplæring i IT, slik at helsepersonell i det minste har en generell forståelse av hvordan den digitale verdenen fungerer.

For fremtiden vil være i et helsevesen som er basert på IT, ikke på hoderegning.

(Innspillet stod i Dagens Medisin 8. april 2015)

Les: Ikke nok å være god i matte

Fremtiden vil være i et helsevesen som er basert på IT, ikke på hoderegning.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse