fbpx Halverte strykprosenten Hopp til hovedinnhold

Halverte strykprosenten

I løpet av ti år har strykprosenten i medikamentregning sunket fra 50 til 20 prosent ved sykepleierutdanningen på Høyskolen i Drammen.

Regjeringens ønske om å heve karakterkrav i matematikk for lærerstudenter fra tre ti] fire har møtt motstand. Det stilles i dag ingen karakterkrav i matematikk for kommende sykepleiere.

—Jeg tror neppe et fastsatt karakterkrav i matematikk vil kunne gi mer kompetente sykepleiere, mener Lise Gladhus, instituttleder ved Fakultet for helsevitenskap, Institutt for sykepleievitenskap, ved Høyskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) til dagsavisenfremtiden.no.

Medikamentregning

Gladhus har erfart at gode matematikkarakterer fra videregående skole slett ikke er noen forutsetning for at en student skal kunne bli en flink sykepleier.

– Den matematikken som kreves i medikamentregning har lite med videregåendepensumet å gjøre. Når mange studenter frykter testen i dette faget har det mer med matematikk- og prestasjonsangst å gjøre — samt at kravet for å bestå er at alle svar er 100 prosent korrekte.

Gladhus underviser i medikamentregning, og startet allerede for ti år siden med frivillige gruppetimer for studenter med liten tiltro til egne matematikkevner.

Ikke avgjørende

Instituttlederen understreker at det selvfølgelig er svært viktig at sykepleiere er kompetente og nøyaktige når det gjelder utdeling av medikamenter. Men tror ikke at testen i medikamentregning nødvendigvis er så avgjørende.

 – De fleste kan pugge seg opp på et visst nivå, og likevel ha null forståelse. Det kan være livsfarlig i denne bransjen. Derfor er det etter mitt syn viktigere at studentene følges opp i praksis, mener Gladhus.

Da hun startet å undervise ved HBV strøk rundt halvparten av studentene på testen i medikamentregning ved første forsøk. I 2014 strøk omtrent 20 prosent.

Les: Ikke nok å være god i matte

Tror neppe et fastsatt karakterkrav i matematikk vil kunne gi mer kompetente sykepleiere.
Lise Gladhus

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse