fbpx Skolding er den vanligste brannskaden hos barn Hopp til hovedinnhold

Skolding er den vanligste brannskaden hos barn

Bildet viser barn som drikker varm drikke ute en vinterdag

Rundt 700 barn legges årlig inn på norske sykehus med brannskader.

30–40 prosent av alle pasienter innlagt ved brannskadeavdelingen på Haukeland, er barn.

Den vanligste årsaken til brannskader hos barn er skolding forårsaket av varme væsker. Ofte i ansiktet, på halsen, brystet og magen. Det er også en del kontaktskader, det vil si at barn tar på varme overflater som ovn og komfyr, noe som gir skader i håndflaten og fingrene, ifølge Norsk barnelegeforening.

Ny prosedyre

I 2017 kom en ny sykepleieprosedyre for barn som blant annet omfatter brannskadebehandling. Prosedyren omhandler barn som innlegges med brannskader i sengepost. Altså ikke for små skader som kan behandles på legevakt, og ikke de mest alvorlige sårene, som må behandles på brannskadeavdelingen på Haukeland.

I tillegg til å vurdere hvert enkelt sår, noe som gjøres av legen, er det ekstra hensyn å ta til barn.

– Foreldrene er sammen med barna på sykehuset og opplever ofte skaden som en kjempepåkjenning. De har ofte skyldfølelse og opplever å måtte se barnet gå gjennom mange smertefulle prosedyrer. En viktig oppgave for sykepleierne er å gi trygghet til både foreldrene og barna, sier barnesykepleier Karin Kvande Anda ved OUS Ullevål.

Viktig å avlede

Å klare å avlede barnet er viktig. For å kunne trygge barnet best mulig er det viktig at sykepleieren vet hva som fungerer best for hvert enkelt barn, forklarer Anda.

– Barn har også behov for alderstilpasset informasjon. Til de minste barna brukes blant annet en dukke til å forklare hvor bandasjen skal plasseres på barnet, sier Karin Kvande Anda, som har vært med å utforme sykepleieprosedyren for barn.

I 2014 skrev Sykepleien om brannskader da brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssykehus feiret 30-årsjubileum. Les artiklene her

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse