fbpx Når bestemor lukter vondt … Hopp til hovedinnhold

Når bestemor lukter vondt …

Illustrasjonsbilde av dame som holder seg for nesen.
LUKT: Du som pårørende trenger ikke ta opp vond lukt med den det gjelder. Du kan diskret legge ansvaret på for eksempel hjemmesykepleien eller fastlegen. Foto: Colourbox
Det er vanskelig å fortelle andre at de lukter vondt.

Selv syns jeg lukt er et sensitivt tema. Man ønsker ikke å lukte vondt, og det er vanskelig å fortelle andre at de lukter vondt. Men hva gjør du da, når bestemor eller bestefar, mamma ­eller pappa stadig møter i familiemiddag og lukter vondt?

Ofte er stram lukt gjentatte ganger­ et tegn på at personen ikke lenger klarer å ta vare på sin personlige hygiene. Det kan være fysiske og psykiske grunner til dette. Det kan bety at personen har vanskeligheter med å vaske seg grundig, for eksempel fordi leddene er blitt så stive og vonde at det er vanskelig å bøye seg.

Ustøtt

Jeg opplever at mange eldre syns det er skummelt å dusje på grunn av angst for å falle. Hvis personen er ustø (som mange eldre er) kan det være et strev å komme seg inn i dusjen eller­ opp i badekaret, spesielt hvis badet ikke er tilrettelagt for personen.

Ved hjelp av noen hjelpemidler løser disse problemene seg som regel.

Personlig hygiene

Uansett, for pårørende kan det være vanskelig å oppleve at en nær og kjær person ikke lenger klarer å ta vare på seg selv. Vond lukt er ofte­ et tegn på at denne personen er blitt hjelpetrengende. Det kan være­ vanskelig å innse for mange pårørende. Personlig hygiene er jo noe vi tar som en selvfølge, og dersom bestemor ikke klarer det en gang, nei da er hun blitt syk og skrøpelig. Mange kan da kjenne på en klump som vokser i magen, og som blir til en stor bekymring. Å lukte vondt er et sensitivt tema som ikke er enkelt å ta opp. Ved å kommentere en persons kroppslukt, kommenterer man ofte den personlige hygienen.

Personlig hygiene er viktig for å holde bakterier og infeksjoner unna. Spesielt intimvask er viktig for å unngå sopp og urinveisinfeksjoner. Sopp oppstår også fort under bryst eller mellom større valker som en konsekvens av dårlig hygiene og fukt. Dette kan også skape ubehagelig lukt.

Vond lukt kan også føre til isolering, spesielt hvis personen selv er klar over den vonde lukten. Da kan problemet påvirke selvbildet­ og det vil være ubehagelig å være sammen med andre.

Si fra

Du som pårørende trenger ikke ta opp vond lukt med den det gjelder. Du kan diskret legge ansvaret på for eksempel hjemmesykepleien eller fastlegen. Dette gjør du ved å formidle en bekymringsmelding til enten hjemmesykepleie eller fastlegen.

Da har du sagt ifra, og ofte ender dette i at hjemme­sykepleien går inn og bistår i personlig hygiene. Vi kartlegger hvor problemet ligger.

Redd for fall

Som nevnt kan lukten kun være en konsekvens av et høyt badekar, eller manglende håndtak i dusjen. Hvis problemet ligger i at personen er redd for å falle,­ kan hjemmesykepleien bistå i dusj-situasjonen ved å være tilgjengelig.

Har den eldre smerter og stive ledd og ikke klarer å gjennomføre den personlige hygienen hver dag, så bistår vi der det måtte trengs.

Rettighet

Personlig hygiene er viktig for god helse, og derfor er det en rettighet å få hjelp til dette dersom det trengs. Hjemmesykepleie er jo et lavterskeltilbud, som betyr at denne hjelpen ikke koster penger.

Så hvis bestemor lukter vondt, ring nærmeste hjemmesykepleie eller fastlegen og fortell om det. Da slipper du å bekymre deg, og du slipper å tenke over stram lukt i ­familiemiddagen.

Vond lukt kan føre til isolering, hvis personen selv er klar over den.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.