fbpx #Sykepleierhelse – en overlevelsesguide | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

#Sykepleierhelse – en overlevelsesguide

Sykepleien har snakket med forskere, eksperter og sykepleiere om hva som kan gjøres for å bedre sykepleiernes helse og arbeidsmiljø. Vi vet hva som skal til. Men det må finnes en vilje til å endre, og noen må kjempe for det.

Tilstandsrapport

Nytt utstyr fikk ned sykefraværet

Det verste er det å stå så lenge av gangen, mener operasjonssykepleierne på Lofoten sykehus. Etter at avdelingsleder Laila Pettersen tok grep, har mye blitt bedre.

Korridorbilde fra sykehus hvor det ligger en pasient. Helsepersonell går bortover

HMS-arbeidet bommer

En stor del av sykefraværet på norske sykehus er arbeidsrelatert. Likevel tror mange sykepleiere at HMS handler om pasientenes sikkerhet, viser ny rapport.

Stress

Akutt behov for å kople av

Det er ikke alltid lett å «skru av» etter jobb på psykiatrisk akuttmottak. Å dykke ned i en bok eller ut i skogen hjelper Øyvind Moksness.

– Jeg elsker jobben min

Stine Hvesser Hagtvedt synes hun har en fantastisk givende jobb i akuttmottaket. – Jeg håper kroppen tåler turnuslivet til jeg går av med pensjon, sier hun.

Stress oppsummert

Stress er ikke farlig i seg selv, men om du mister ­troen på at du vil mestre det, kan du utvikle en vedvarende stressreaksjon som vil disponere for en rekke helseplager. 

Smerte
Bildet viser bedriftsfysioterapeutene Anne Aschehoug Loftu og Sigrunn Haug Simensen viser hvordan man ved hjelp av forflytningsteknikk kan flytte «pasient» Gina Grøtting Sjöström oppover i sykesengen på en mindre belastende måte.

Tenk forflytning, ikke løft

Bruker du forflytningsteknikk, kan du spare kroppen din for belastning og gi pasienten mulighet til å hjelpe til med egne ressurser.

Smerten sitter mest i hjernen

Smerte kan ta kommandoen over tankene dine. – Er du sykepleier på jobb, kan det gå ut over kvaliteten på pleien du gir, sier professor Per Nortvedt.

Bildet viser en knust glassrute i sort-hvitt

Hvordan unngå vold?

I noen yrker er man ekstra utsatt for vold. Derfor er det viktig å kunne teknikker for å roe ned urolige pasienter før situasjonen eskalerer. 

Yoga for sykepleiere

Du kan bruke fysiske øvelser i yoga til å gi slipp på stress, både mentalt og fysisk. 

Smerte oppsummert

Psyke og soma henger sammen. Stress, søvn­mangel og andre påkjenninger øker ­opplevelsen av smerte.

Søvn

Slik sover sykepleiere

Årvåken på jobb, om det er natt eller dag. Sove godt mellom vaktene. Går det i hop? Sykepleiere sjonglerer mellom døgnrytmene.

Søvn oppsummert

Søvn er viktig for god helse. Under søvnen fjernes slaggstoffer fra hjernen, den bidrar til emosjons­regulering og restitusjon for kropp og ­hukommelse.

Smitte
Illustrasjon viser en compterfremstilt abstrakt sykdomsfremkallende mikroorganisme.

Omringet av smitte

Hva skal du beskytte deg med, hva er ditt skjold? Rene hender er en god begynnelse.

Ut av den gule drakta

Gode rutiner gjør at Ida Marie Floberg er lite redd for smitte. Men etter hektiske turnusperioder må hun hente seg inn på yogamatta.

Bildet viser en kanyle og vaksiner på et brett.

Meld stikkskader!

Sykepleiere er utsatt for blodsmitte om de stikker seg, skjærer seg eller blir bitt.

Smitte oppsummert

Basale smittevernrutiner beskytter helsepersonell mot smitte og forebygger smitte mellom ­pasienter. Overholder du disse, vil du ikke bli smittet.

Utgaven på papir