fbpx Ny lov – samme kvalitetskrav Hopp til hovedinnhold

Ny lov – samme kvalitetskrav

Hvem har ansvaret for faglig forsvarlighet når arbeidsmiljøloven åpner for 13 timers vakter? Arbeidsgivere eller den enkelte sykepleier?

Dagens helsepersonellover er ikke endret. Kravet til god kvalitet, trygge tjenester og pasientsikkerhet i helse- og omsorgtjenesten er ikke endret ved endringene i arbeidsmiljøloven.

Fra tid til anen kan man lese artikler om arbeidstidsordninger som blir og ikke blir godkjent etter den gamle arbeidsmiljøloven. I Aftenbladet 18. november 2014 stod det blant annet at «Direktoratet for arbeidstilsynet mener serievakter på 13 timer på sykehjem gir stor helsebelastning på ansatte og kan doble risikoen for feil behandling».

Arbeidsmiljøforskning viser at risikoen for feilhandlinger dobles allerede ved arbeid som forlenges utover åtte timer til rundt 12 timer. Direktoratet for arbeidstilsyn sier derfor nei til 13 timers vakter. Begrunnelsen er at den lengden på serievakter går utover pasientsikkerheten og gir for stor helsebelastning på den enkelte sykepleier. 

Jeg stiller spørsmålet en gang til: Hvem har ansvaret når en sykepleier gjør feil på slutten av en 13 timers vakt, arbeidsgivere eller den enkelte ansatte?

Det er i all fall ikke regjeringen med sine støttepartier. De har nemlig ikke endret kravet til faglig forsvarlig helse- og omsorgstjeneste. Den sittende regjering tar ikke ansvaret om en sykepleier ikke utfører faglig forsvarlig sykepleie. Regjeringen går fri.

Et råd fra meg som intensivsykepleier: Husk å spørre sykepleieren, når du blir pasient, hvor mange timer vedkommende har vært på vakt?

Husk at sykepleieren som har 13 timers vakt gjør 50 prosent av feilene de siste 4 timene. Så enda en gang tilbake til spørsmålet: Hvem har ansvaret når en sykepleier gjør feil? Arbeidsgivere eller den enkelte ansatte?

Det skal ikke du som fremtidig pasient trenge å tenke på ifølge regjeringen og dens støttepartier. Den har nemlig ikke endret på kravet til god kvalitet, trygge tjenester og pasientsikkerhet i helse- og omsorgtjenesten ved endringene i arbeidsmiljøloven!

Arbeidsmiljøforskning viser at risikoen for feilhandlinger dobles allerede ved arbeid som forlenges utover åtte timer til rundt 12 timer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse