fbpx Aner ikke om retningslinjene blir fulgt Hopp til hovedinnhold
Allmennlegene:

Aner ikke om retningslinjene blir fulgt

Bildet viser en eldre mann som går med gåstol.

– Eldres bruk av angst- og sovemedisin er noe vi snakker mye om, sier Petter Brelin, leder for fastlegene, som antar at eldre får for mye av disse medikamentene.

Lederen i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, er kjent med at tall fra Reseptregisteret viser at 1 av 4 eldre over 70 år fikk resepter på benzodiazepiner og z-hypnotika i 2016. Tallene fra Reseptregisteret sier ikke noe om hvorvidt de eldre faktisk har fått i seg pillene.

– Men vi kan nok si med relativt stor sikkerhet at det brukes for mye angst- og sovemedisiner blant eldre, og det er gode grunner til å redusere bruken vesentlig i denne aldersgruppen, sier han. 

– Nå vet vi mer

– Mange av de eldre pasientene som bruker mye benzodiazepiner eller z-hypnotika, begynte med dette i tider hvor man trodde det var mindre vanedannende, sier han.

– Nå vet vi mer om at dette er medisiner vi skal være forsiktige med. Det kan være farlig for eldre på grunn av blant annet økt fallfare og fare for avhengighet.

– Sykepleierne kan bidra

Brelin mener sykepleierne kan bidra med mye for å få ned bruken av disse medisinene.

– Om for eksempel hjemmesykepleiere tar en samtale med pasienten for å bevisstgjøre rundt hva bruken av disse medisinene kan føre til, er det en god støtte for oss fastleger, sier han.

Han mener det er vanskelig å vurdere om retningslinjene blir fulgt på dette området:

– Nei, det er det faktisk ingen som har oversikt over, sier han, og etterlyser et større myndighetsengasjement for å få mer faktisk kunnskap om hvordan det ligger an med eldre og bruk av benzodiazepiner og z-hypnotika. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse