fbpx – Du må betale for søvnen med renter Hopp til hovedinnhold
Sovemedisinen Imovane:

– Du må betale for søvnen med renter

Bildet viser Jørgen Bramness

– Imovane vil gi deg en god natts søvn. Men prisen er hukommelsestap og dårlig søvn etterpå, sier Jørgen G. Bramness om det superpopulære sovemiddelet.

Det var i 1999, fem år etter at sovemiddelet zopiklon (Imovane) tok det norske markedet med storm. Psykiater Jørgen G. Bramness skulle på en psykiatrikongress i USA og tenkte han skulle være lur og få seg litt søvn på flyturen over. Han tok 10 mg zopiklon da han gikk om bord i flyet. Ti timer senere våknet han opp i hotellsengen i New Orleans. Han husket ingenting fra turen.

– Det kalles anterograd amnesi og er en vanlig bivirkning av både benzodiazepiner og sovemidlene z-hypnotika som zopiklon. Det kan vare i opptil åtte-ti timer, men det er individuelt. Noen kan få det retrograd også. Det vil si at de ikke husker noe fra tiden før de tok pillen, sier Bramness.

Ble forskrekket

Psykiateren er seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (N-ROP) og professor II ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø. Han er også en av dem som bransjeforeningen Legemiddelindustrien foreslår som ekspertkilder på benzodiazepiner og z-hypnotika, og har skrevet boken «Rasjonell bruk av angst- og sovemedisiner» sammen med overlege Tom Vøyvik ved Trasoppklinikken i Oslo.

– Hva tenkte du da du våknet opp i New Orleans?

– Jeg ble forskrekket. De jeg reiste sammen med sa at jeg hadde virket helt normal og svarte adekvat på spørsmål. Jeg hadde hentet bagasjen, gått gjennom immigrasjonskontrollen og tatt taxi til hotellet hvor jeg hadde sjekket inn.

Sykepleiere må informere

Senere har han tenkt at helsepersonell må ha denne bivirkningen i bakhodet når de behandler pasienter som står på disse legemidlene.

Les også: Dette må du vite om angst- og sovemedisiner

– Hvor mye husker de egentlig av eksponeringstrening eller kognitiv terapi? Samtidig er det noen som ikke hadde klart slik behandling uten å ha benzodiazepiner i blodet.

Fakta
Z-hypnotika
  • Z-hypnotika er benzodiazdepinlignende sovemidler. I Norge har vi to typer på markedet som er omtrent like i virkning og bivirkninger:
  • Zopiklon, med markedsnavnene Imovane, Zopiklone og Zopiklon.
  • Zolpidem, med markedsnavnene Stilnoct og Zolpidem.
  • I 2017 ble det solgt nesten 50 millioner definerte døgndoser (DDD) av zopiklon, og drøyt 11 millioner DDD av zolpidem, inkludert bruk på institusjoner, viser tall fra LMI/Farmastat.

Z-hypnotika gir gjerne dårlig søvn et par netter etterpå.

– Har du stått lenge på pillene, trenger du ikke sove dårlig den første natten etter at du slutter med dem. Det problemet kan først komme tredje til femte natt. Det er viktig at sykepleiere er klar over dette når de snakker med pasienter som sier «jeg forsøkte å slutte med zopiklon, men fikk ikke sove». Da må sykepleierne vite litt om farmakologi og hva brå seponering gjør.

Det er altså helt normalt å ikke få sove når man slutter brått med sovemidler. Det er bare abstinenser man må gjennom fordi kroppen har vent seg til legemiddelet etter for lang tids bruk.

– 4 prosent opplever en bitter metallsmak i munnen av zopiklon, står det i Felleskatalogen. Fikk du det?

– Nei, men mange får det. Godt over 4 prosent, er min erfaring. Felleskatalogen bryr jeg meg lite om fordi opplysningene der ofte er gamle, fra tiden legemiddelet fikk godkjenning.

Det niende mest solgte legemiddel

Helsedirektoratet anbefaler at vanedannende sovemidler ikke brukes mer enn to til fire uker og oppfordret i 2014 leger og pasienter til økt varsomhet i bruken av disse midlene. Mennesker som bruker slike midler hver kveld over lang tid, sovner ikke raskere, sover ikke mer og føler seg ikke mer opplagte enn dem som lar være å bruke sovepiller til tross for at de har søvnproblemer. De får derimot en toleranseutvikling og avhengighet med bivirkninger som likner på dem vi kjenner fra benzodiazepinene.

Likevel er zopiklon blant de mest omsatte legemidlene målt i definerte døgndoser (DDD) per 1000 innbyggere i Norge. Zopiklon har kapret en niende plass i 2015 bak storselgere som kolesterolsenkende statiner, blodfortynnende acetylsalisylsyre, fluor, paracetamol og blodtrykkssenkende medisiner, viser tall fra Legemiddelindustrien/Farmastat.

Ingen andre benzodiazepiner eller benzoliknende legemidler ligger på denne «25 på topp-listen» i Norge.

Les også om Sykepleiens undersøkelse: Sykepleiere gir pasienter beroligende midler på grunn av tidsnød

Hyppigst blant sjåfører

I veikantundersøkelsen fra 2017 var zopiklon det påvirkningsstoffet sjåfører oftest testet positivt for. Over 5500 tilfeldige førere på Østlandet av person- og varebiler, motorsykler og moped var med i undersøkelsen som ble gjennomført av Seksjon for rusmiddelforskning ved Oslo universitetssykehus. THC (cannabis) kom på andreplass og benzodiazepiner på tredje, etterfulgt av kodein, amfetamin/metamfetamin, kokain og til slutt alkohol.

Bruken av sovemidlene z-hypnotika er over 11 ganger så høy som benzodiazepiner brukt som sovemiddel, til tross for at midlene er nokså like, både i virkning og bivirkninger.

I 2016 ble det solgt 33,4 definerte døgndoser per 1000 innbyggere per dag av z-hypnotika, mens tilsvarende tall for benzodiazepiner (brukt som sovemedisiner) var 2,9, viser tall fra Grossistbasert legemiddelstatistikk fra Folkehelseinstituttet. De tallene inkluderer bruk på institusjoner.

Zopiklon selger nesten fem ganger mer enn zolpidem (se illustrasjon nederst i saken).

– Hva er årsaken til det, når midlene er så like?

– De kom omtrent samtidig på markedet, men zopiklon ble markedsført mye kraftigere, hevder Bramness.

Like mye dagen derpå-effekter som benzo

– Hva er det egentlig med dette legemiddelet som gjør at det selger så godt at vi bruker dobbelt så mye sovemidler nå som for 20 år siden?

– Folk opplever god effekt. Det gir god søvn. Og fremdeles oppfattes legemiddelet som at det gir mindre dagen derpå-effekter. Men man må betale med renter. Prisen er hukommelsestap og dårlig søvn etterpå, sier Bramness.

Les også Eli Gunhild Bys kommentar: – All bruk er ikke feil bruk

Tidligere trodde man at den korte halveringstiden ga z-hypnotika mindre residual-effekter (dagen derpå-effekter som reduserer funksjonsnivået på dagtid og kan gi økt risiko for fall og brudd, spesielt hos eldre) enn benzodiazepiner. Det skrev også Jørgen Bramness så seint som i 2006 i en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

– Men det har blitt tilbakevist. Nå vil jeg si at mengden dagen derpå-effekter er lik mellom benzodiazepiner og z-hypnotika. Til tross for at mengden er mindre i blodet, varer effekten av z-hypnotikaene lenger enn man skulle tro.

Bildet viser medikamentet Imovane

Sovemidler skal ikke i multidose

Det er vanskelig å se ut fra Reseptregisterets tall hvor mange som står lenger enn to til fire uker på z-hypnotika. Av alle de 90 000 som startet på en behandling med z-hypnotika i 2009, fikk 10 prosent utlevert z-hypnotika minst én gang i løpet av en fireårsperiode og fikk mer enn 100 definerte døgndoser i løpet av det siste året.

– Er det noen grunn til å stå månedsvis og år på et middel hvor virkningen avtar etter bare to uker?

– Nei, derfor skal heller ikke sovemidler pakkes i multidose. Men hvis du er en til to dager på og et par dager av, trenger ikke bruken være så farlig. Tallene fra Reseptregisteret viser ikke om personene som får utlevert flere resepter over flere år, tar slike pauser, så vi vet ikke sikkert hvor mange som egentlig står på en uheldig langtidsbruk, sier Bramness.

Er det et akutt søvnproblem og man er beredt til å betale for en god natts søvn, er zopiklon eller zolpidem en god løsning.
Jørgen G Bramness

Han er ikke så bekymret over den høye bruken av zopiklon i Norge, siden vi ligger midt på treet i nordisk sammenheng. I 2012 hadde Danmark lavest bruk, mens Island hadde høyest, viser tall fra Nordisk medisinalstatistikkomité.

– Jeg er mer opptatt av at vi må få en riktig bruk.

– Har du tatt zopiklon etter USA-turen?

– Ja, når jeg har vært korridorpasient på sykehus. Det er en fornuftig bruk som jeg gjerne skriver ut z-hypnotika for. Er det et akutt søvnproblem og man er beredt til å betale for en god natts søvn, er zopiklon eller zolpidem en god løsning.

Figuren under: Det er store kjønnsforskjeller i bruken av sovemidler. Figuren viser antal brukere per 1000 innbyggere som har fått utlevert minst en resept. Tallene omfatter ikke sykehjem og sykehus. (Kilde: Reseptregisteret, Folkehelseinstituttet.)

6 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Harley Christine von Betzen

Ufør
1 år 2 måneder siden

Jeg er på mitt 12 år med Imovane. Jeg vil av, men vet ikke hvordan. Har fått beskjed om at det vil ta 7 mnd før jeg vil kunne sove uten. Hva skal jeg gjøre, hvordan gjøre og er det håp om å få sove som et normalt menneske

A. Hansen

Brukt det selv
1 år 1 måned siden

Trapp ned gradvis. Står ingenting om styrke du bruker. Men selv om det ikke er delestrek, så går det fint å dele den. Det blir bare litt bitter smak i munnen. Dersom du bruker en hel tablett, begynn med 3/4 tablett, deretter 1/2, så 1/4. Deretter tredje hver natt uten, så annenhver natt, osv. Du trenger ikke være helt slavisk, kjenner du at du har fått for lite søvn, gå tilbake et trappetrinn eller to, og unn deg en god natt. Men husk at det er ikke farlig om en sover litt dårlig ei natt i mellom. Beregn det slik at du får grei søvn før du skal noe viktig. Er det en rolig dag hjemme etterpå, så tåler en bedre en dårlig natt. Prøv å holde litt døgnrytme, og gå deg en tur eller gjør noe fysisk løpet av dagen. Frisk luft og bevegelse gjør godt for søvnen. Og ikke tenk at du mislykkes fordi om du må litt tilbake på sovemedisin. Jeg pleier å tenke at alle små og store pauser og nedtrappinger er bedre enn ingenting. Lykke til:)

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Egil Haaland Andersen

10 måneder 3 uker siden

Jeg lurer nå veldig på hvem som har forskrevet 10mg imovane da det tydelig står i felleskatalogen "opp til 7.5 mg" og hvor får en 10 mg tabletter? Stoler verken på psykriateren eller sykepleien.no etter denne artikkelen. Kipt

2 uker 4 dager siden

Han er psykiater så han har vel skrevet ut til seg selv. Zopiclone finnes i 5 mg og 7.5 mg, så da må han ha tatt 2 x 5 mg.
Og med tanke på at han ble så overrasket over effekten og bivirkninger så høres det ut som det er første gang han har brukt Zopiclone.
Så det hele er jo rimelig spesielt. Å ta mer enn høyeste dose første gang man bruker et benzodiazepinlignende legemiddel er lite gjennomtenkt i seg selv, og mannen er i tillegg psykiater.. ikke betryggende nei.
Og ikke minst å bruke det for en flytur. Når man ikke har brukt det før og dermed ikke vet hvordan man tåler det. Og så skal man navigere seg rundt i et annet land, flyplass, hotell og alt som hører med. Det kunne jo endt virkelig ille.
Det vitner om dårlig dømmekraft og liten selvinnsikt spør du meg.

Martin

Pilot
9 måneder siden

Har benyttet dette med hell gjennom kortere og lengere perioder. Nedtrapping kan gjerne vøre nødvendig etter et lengre forbruk av 7,5mg. Opplevet dette veldig enkelt. Reduserte til halv dose i 1 uke for deretter å halvere til 1/4 dose en uke. Deretter 1/4 dose annenhver dag i 14 dager. Deretter 2 * 1/4 dose i en uke. Ferdig. Har ingen betenkeligheter med å ta en pille i ny og ned. Av og til blir min arbeidstid veldig forskyvet i forhold til biologisk søvnmodus. Da er Immovane er godt verktøy å ha tilgjengelig.

Sissel Guldahl

Ufør
1 uke 4 dager siden

Er imovane og zopieclon samme tablett. Sover dårlig men zopieclon . Har brukt imovane virker bedre i sølvn

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse