Sykepleiere frykter represalier om de uttaler seg kritisk
3 av 10 sykepleiere har unnlatt å uttale seg offentlig om kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass av frykt for negative reaksjoner fra arbeidsgiver, ifølge Sykepleiens spørreundersøkelse.
«Jeg er redd for represalier både fra kolleger og ledelse dersom jeg er for kritisk.»
«Det sies at vi ikke får lov til å snakke med mediene om noe som helst. Vet ikke om dette er sannhet eller bare en uskreven regel.»
«Avvik melder jeg ikke, da samtlige kollegaer som melder, blir tatt inn på kontoret og regelrett klandret selv og hengt ut for hendelsen.»
«Jeg har bedt om å få kurs i hva jeg kan og ikke kan si høyt, men det har ikke blitt noe sånt kurs.»
Dette er noe av det norske sykepleiere svarer i en fersk spørreundersøkelse om ytringsfrihet som ble gjennomført av Sykepleien høsten 2020. Drøyt 1400 tilfeldig utvalgte medlemmer av Norsk Sykepleierforbund har deltatt i undersøkelsen.
Unnlater å uttale seg
I undersøkelsen svarer 3 av 10 sykepleiere at de har unnlatt å uttale seg offentlig om kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass av frykt for negative reaksjoner fra arbeidsgiver.
Les også: NSF-lederen mener sykepleieres taushet kan være misforstått lojalitet
Vel 2 av 10 sier de har opplevd at deres rett til å ytre seg offentlig er blitt forsøkt begrenset av deres nåværende arbeidsgiver. 1 av 7 har opplevd dette flere ganger.
Mye usikkerhet
Undersøkelsen avdekker at det er en del usikkerhet om hvor grensene går. For eksempel svarte drøyt 30 prosent «uenig» eller «helt uenig» i påstanden «Jeg kjenner meg trygg på hva jeg kan og ikke kan uttale meg om i offentligheten i forbindelse med arbeidet mitt».
Bare 1 av 10 oppgir at de kjenner seg fri til å besvare spørsmål og henvendelser fra pressen om forhold på arbeidsplassen.
Les også: Varslingsforsker ser bekymringsfull tendens
Da vi ba respondentene ta stilling til ulike, hypotetiske situasjoner, oppga 32,8 prosent at de var usikre på om de hadde lov til å gi en journalist innsikt i bemanningsplaner.
Les også: Hva hadde du gjort i disse situasjonene?
1 av 5 vet ikke om de har lov til å snakke med en politiker om driften på avdelingen uten leder til stede.
Får negative reaksjoner
Undersøkelsen viser at selv om de aller fleste (87 prosent) oppfordres til å skrive avvik, så er det ikke alltid uproblematisk å gjøre det.
1 av 4 oppgir å ha fått negative reaksjoner fra sin leder etter å ha ytret seg om forhold på arbeidsplassen. I de fleste tilfellene dreier det seg om at man har skrevet avviksmelding eller varslet internt.
Mister troen
Mange sykepleiere ser dessuten ut til å ha mistet troen på at det er verdt bryet å melde fra.
Et mindretall – 28 prosent – av dem som har varslet om kritikkverdige forhold eller svikt i faglig forsvarlighet, oppgir at dette førte til en tilfredsstillende endring. De færreste valgte å gå videre med saken, og på spørsmål om hvorfor, er dette noen av svarene:
«Man blir oversett og mister goder»
«Redd for represalier eller negative reaksjoner fra enhetsleder.»
«Frykt for gjengjeldelse og utfrysing da dette er måten de behandler varslere i min kommune»
«Det koster for mye å være en varsler»
0 Kommentarer