fbpx Likelønnsgapet består Hopp til hovedinnhold
Lønnsoppgjøret 2015:

Likelønnsgapet består

Forskjellen i årslønn mellom kvinner og menn er mer enn 73 200 kroner viser endelige tall fra Teknisk beregningsutvalg.

– Det ble tilnærmet status quo for likelønnsutviklingen i fjor. Samlet er det en hårfin reduksjon av likelønnsgapet, men avstanden i årslønn mellom kvinner og menn er mer enn 73 200 kroner. For grupper med inntil fire års høyere utdanning er avstanden enda større, og det øker. Dette viser enda en gang at utdanning lønner seg for dårlig. For å redusere likelønnsgapet slik at det monner trengs et tydelig lønnsløft for utdanningsgruppene i offentlig sektor, sier Unio-leder Anders Folkestad i en kommentar til de endelige tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som ble lagt fram forrige onsdag.

Prioriter offentlig sektor

Utdanningsgruppene i offentlig sektor må prioriteres i lønnsoppgjørene, mener Unio-lederen.

– Kvinner tar i økende grad høyere utdanning. Det er lønnsomt for samfunnet, men ikke for den enkelte. Lønn betyr mye for rekruttering og status, slår Folkestad fast, og mener følgende grep må til:

– Utdanningsgruppene i offentlig sektor, som barnehagelærere, sykepleiere, ergoterapeuter, fysioterapeuter og andre med flere års høgskoleutdanning, må prioriteres i lønnsoppgjørene. Det er på denne måten at likelønnsgapet kan reduseres. Hovedoppgjøret i 2016 blir en lønnskamp for konkurransekraft og kvalitet. Det må tas et krafttak for å rekruttere utdanningsgrupper. Yrkene må gjøres attraktive, og lønn er det viktigste virkemiddelet.

TBU-tallene kan hentes fra departementets side.

Les: Da er pengene fordelt

Les:  Unios inntektspolitiske uttalelse 2015

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse