Ikke alle legemidler tåler lys
Lys inneholder energi, og denne energien kan påvirke legemidler om de utsettes for lys.
Det kan føre til at molekylene i virkestoffet og andre ingredienser begynner å oppføre seg annerledes. Resultatet kan bli giftige avfallsstoffer eller at legemiddelet blir ødelagt og mister virkning.
Parenteral ernæring med lipider eller aminosyrer er et eksempel. Studier har vist at det dannes peroksider og nedbrytningsprodukter som kan føre til oksidativt stress, dersom infusjonen utsettes for lys.
Oksidativt stress innebærer at det blir en ubalanse i produksjon og nøytralisering av skadelige biprodukter.
Fordi premature antas å være spesielt sårbare for den type stress, må parenteral ernæring som gis til barn under to år, beskyttes mot lys. Dette gjelder både beholdere og administreringssett.
Ifølge Legemiddelverket er det parenteral ernæring med vitaminer og lipider som trolig er mest utsatt for lys. Og både lys fra omgivelsene og spesielt lysbehandling bidrar til at det dannes peroksider.
Dette er det sendt ut brev om til blant annet alle barneavdelinger.
Professor i farmasi Hanne Hjorth Tønnesen har lenge arbeidet for å rette oppmerksomheten mot at lys kan påvirke legemidler. Hun har skrevet en bok i lommeformat, Medicines and light, som helsepersonell kan få gratis. Boken er finansiert av legemiddelfirmaet Becton Dickinson, men er et nonprofit-prosjekt.
I boken viser hun blant annet til at legemidler som er oppløst i glukose, må beskyttes mot lys. Grunnen er at glukose ved sterilisering brytes ned til et molekyl som i nærvær av lys kan bryte ned legemiddelet og ødelegge det.
0 Kommentarer