fbpx Hjelpepleierne hadde kontroll på mat og stell Hopp til hovedinnhold
Danmark:

Hjelpepleierne hadde kontroll på mat og stell

Bildet viser Tone Lill Bek, sykepleier med erfaring fra Danmark.

Her i Norge gjør sykepleierne ­mer av alt. Det var annerledes i Danmark, og det likte Tone Lill Bek godt.

– Det beste sammenlikningsgrunnlaget har jeg fra hjemmesykepleie og i sykehjem i Danmark og Norge. Det som er aller mest tydelig, er at det i Danmark var mye klarere definert hva som er arbeidsoppgavene til en sykepleier. Det var å dele ut medisiner, planlegge og koordinere ved utskrivning, tilkalle lege, stelle sår, legge dosetter og så videre. Altså typiske sykepleieroppgaver. Bistand til personlig hygiene og rengjøring ble ikke gjort av sykepleiere.

Her i Norge gjør sykepleierne mer av alt. De smører brødskiver, driver med personlig hygiene og slike ting, i tillegg til sykepleieroppgavene.

Les også: Eli Gunhild By: – Skulle ønske jeg kunne be sykepleiere si nei til arbeidsoppgaver

I Danmark var det hjelpepleierne som styrte sykehjemmet, sykepleierne kom innom og gjorde sykepleieroppgaver. Tjenesten var riktignok litt annerledes organisert der jeg jobbet, enn det er i Norge.

Jeg syntes det fungerte veldig godt i Danmark med denne arbeidsdelingen. Det gjorde også at hjelpepleierne fikk en mer definert rolle. Det var de som hadde stålkontroll på alt som hadde med mat, personlig hygiene og renhold å gjøre. De hadde veldig god kompetanse på ernæring. Dermed kunne de følge opp pasientene bedre. Var det en som slet med å få i seg maten, satte de inn det ekstra som skulle til for å ta vare på denne pasienten.

Jeg vet ikke hvorfor det har blitt slik det er i Norge.
Tone Lill Bek

Hjelpepleierne ble altså spesialister på sitt område. Det tror jeg ga dem en større yrkesstolthet og motvirket gnisninger mellom dem og sykepleierne. Selvfølgelig steppet også sykepleierne inn hvis det var tid og behov for det. Alle er jo med og drar lasset. Men det er noe med det å ha tydelig definerte arbeidsoppgaver. Når du kommer på jobb, vet både legen, sykepleieren og hjelpepleieren hva som er sine arbeidsoppgaver.

Jeg vet ikke hvorfor det har blitt slik det er i Norge. Det jeg ser, er at det ble en forskjell da kokkene og kjøkkenene forsvant fra sykehjemmene. Da måtte hjelpepleierne og sykepleierne gjøre jobben. Da ble også matkvaliteten dårligere. Det luktet ikke lenger mat i avdelingen. Det var ikke lenger mulig å få kokken til å lage en kake eller noe annet ekstra hvis det var en anledning. Slike ting. Så min vurdering er at det er et dårligere tilbud i norske sykehjem nå.

Les også: Kommunal leder: – Ja, jeg setter sykepleiere til å styre kjøkkenet

Der jeg jobbet i Danmark, jobbet de fleste fulltid. Det var en fordel, for personalet ble mer stabilt. Man jobbet annenhver helg, og da var det faste team som jobbet sammen.

I Norge er det mye mer av deltid, det gjør det mer uoversiktlig.

Jeg har inntrykk av at sykepleier-bemanningen var lavere i Danmark. Det var kanskje en årsak til at sykepleier- og hjelpepleieroppgaver ble tydeligere definert. Rapportene var også kortere. Sykepleiere hadde rett og slett ikke tid til å gjøre alt det de gjør i Norge.

Lønnen var dårligere i Danmark, og skatten var høy. 48 prosent fra første krone. Det er ikke som her, at studenter kan ha sommerjobb og få det på frikortet. På det feltet er Norge best.

Fakta
Tone Lill Bek

Jobber nå: På Vennesla og Iveland ­legevakt og er tilkallingsvikar i fengselshelsetjenesten. Har også jobbet på sykehjem.

5 år i Danmark: Utdannet ­sykepleier, erfaring fra sykehus, praksissteder under utdanningen, og fra sommerjobb/ekstravakter i hjemmesykepleien i Aalborg.

Fakta
Sykepleiens undersøkelsen om sykepleieres oppgaver

Sykepleien har fått svar fra 3412 medlemmer av Norsk Sykepleierforbund om hvilke oppgaver de utfører i sin jobbhverdag.
Spørreundersøkelsen ble gjennomført fra september til november 2018. 

Les om resultatene HER:

Her finner du alle artiklene fra utgaven #Hva er egentlig sykepleie

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse