Kommunal leder: – Ja, jeg setter sykepleiere til å styre kjøkkenet

I TURNUSEN: Kjøkkentjeneste er i turnusen på KAD 3. Denne dagen er det sykepleier Karianne Bekkelund som må til pers.

En dag i uken har sykepleierne kjøkkentjeneste. – Det må jeg for å få helgene til å gå opp, sier Gry Knutzen, seksjonsleder på kommunal døgnenhet på Aker.

Det skramler i oppvask og suser i vannrør inne på kjøkkenet på KAD 3, Oslos kommunale døgnenhet.

Klokken nærmer seg tre, og sykepleier Karianne Bekkelund kan snart sette det siste brettet inn i oppvaskmaskinen før hun rydder og går av vakt. Hele vakten har hun brukt på kjøkkenarbeid.

– Helt greit med variasjon

– Jeg liker det faktisk, sier Bekkelund.

– Så lenge jeg har tid til det, synes jeg det er helt greit med variasjon i arbeidsoppgavene. Det kan være deilig å trekke seg tilbake fra pasientomsorgen av og til.


Les også: 6 av 10 sykepleiere bruker daglig tid på oppgaver de mener andre burdre utføre


– Selv om det er nok å gjøre her på kjøkkenet, opplever jeg noen ganger at jeg får hentet meg inn litt på en slik vakt. Men jeg vet det er delte meninger om det på avdelingen. Noen liker ordningen, andre ikke, sier hun.

– Blir byrde om det er tidspress

Bekkelund er imidlertid helt klar på at tid til å gjøre kjøkkenarbeidet er en forutsetning for den positive innstillingen:

– Hvis slike oppgaver kommer oppå en travel vakt, blir det en byrde, sier hun, og forteller om en tidligere jobb på et sykehjem, hvor listene over arbeidsoppgaver «aldri tok slutt»:

– Det var alt fra å tørke støv til å ta blodprøver. Jeg hadde sjelden tid til å sette meg ned og snakke med beboerne. Det var eldre mennesker som virkelig hadde behov for noen å snakke med, så jeg opplevde ikke det som greit i det hele tatt, sier Bekkelund.

Vaske senger eller ikke?

Sykepleierne på KAD må vaske sengene selv, etter at pasienten er skrevet ut. Det er et hyppig diskusjonstema.

– Jeg synes det også kan være greit av og til. Jeg liker jobben med å re sengen, jeg liker å gjøre det ordentlig, lufte godt ut på rommet og gjøre det rent og fint til neste pasient. Men igjen, det må være tid til å gjøre den oppgaven også, sier Bekkelund.

Planlegger oppgavene

Gry Knutzen er seksjonsleder for sykepleiertjenesten ved KAD og legevakt Aker i Oslo kommune. Arbeidsplassen har 72 KAD-senger (kommunal akutt døgnenhet), og holder til på Aker sykehus. 

Selv om belegget varierer, er det fullt opp med oppgaver som må gjøres gjennom hele døgnet.

Knutzen jobber med å systematisere og organisere driften av sykepleiertjenesten. Det innebærer også planlegging av oppgavestyring. 

Bildet viser seksjonsleder Gry Knutzen ved KAD Aker.
IKKE OPTIMALT: Seksjonsleder Gry Knutzen ved KAD Aker synes ikke det er optimalt å la sykepleiere ha kjøkkentjeneste.

– Sammensatt problemstilling

Hun kjenner godt igjen hovedtrekkene som kommer frem i Sykepleiens undersøkelse: Mange sykepleiere mener de bruker for mye tid på renhold og kjøkkenarbeid, og skulle gjerne hatt mer tid til faglig oppdatering.

 – Det er en grunn til at det er slik, dette er en sammensatt problemstilling, sier hun.

På sengeposten på Aker har sykepleierne kjøkkentjeneste bare på ukedagene.

– Ja, jeg setter sykepleiere til å styre kjøkkenet. Det må jeg for å få helgene til å gå opp, sier Knutzen.

Hun forklarer:

– Vi har lik pasientstrøm i helg som i ukedagene. Når vi lager bemanningsplan, er det viktig å få helga til å gå opp med nok sykepleiere, for at vi skal kunne opprettholde samme faglighet som i ukedagene.

Når sykepleierne jobber hver tredje helg, trengs det mange årsverk for å fylle alle helgene, ifølge Knutzen. Å finne nok sykepleiere til helgene synes hun er utrolig vanskelig.

– Derfor må sykepleierressurser også ta oppgaver som andre kunne gjort, i ukedagene, sier hun.

Les også: Eli Gunhild By: – Skulle ønske jeg kunne be sykepleiere si nei til arbeidsoppgaver

– Delt syn

Knutzen synes ikke det er optimalt å sette opp en sykepleier på kjøkkenvakt når hun planlegger turnusen.

– Det er mange oppgaver andre enn sykepleiere kan utføre. Både sengevask, kjøkkentjeneste og det å holde orden på medisinrommet.

Knutzen opplever at det er delt syn på dette blant sykepleierne.

– Noen synes det er tull å bruke sykepleiere til dette, andre synes det er et avbrekk fra pasientarbeidet og opplever det som fint å være på kjøkkenet, sier hun.

I tillegg brukes kjøkkentjeneste for sykepleiere som av ulike grunner trenger tilrettelegging i arbeidet.

– Om man for eksempel ikke kan jobbe pasientnært, kan kjøkkentjeneste eller andre oppgaver som ikke er direkte pasientarbeide, være en løsning, sier hun.

Les også hva sykepleierne egne beskrivelser av sin jobbhverdag