Frem i flomlyset
Ytringsfrihet er ikke bare en greie for 17. mai-taler. Den gjelder også for sykepleiere som står frem med kritikk om forhold ved egen arbeidsplass.
Ytringsfrihet er for alle … Men 1 av 4 sykepleiere oppgir å ha fått negative reaksjoner fra leder når de har ytret seg om forhold på arbeidsplassen.
Ytringsfrihet er ikke bare en greie for 17. mai-taler. Den gjelder også for sykepleiere som står frem med kritikk om forhold ved egen arbeidsplass.
3 av 10 sykepleiere har unnlatt å uttale seg offentlig om kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass av frykt for negative reaksjoner fra arbeidsgiver, ifølge Sykepleiens spørreundersøkelse.
– Informasjon om kritikkverdige forhold må ut hvis ting skal bli bedre, sier lederen av Norsk Sykepleierforbund (NSF), som mener sykepleieres taushet kan være misforstått lojalitet.
Hva kan egentlig sykepleiere uttale seg om til journalister, politikere og i sosiale medier? Ganske mye, ifølge varslingsekspert Birthe Maria Eriksen.
– Det er veldig skummelt om ansatte får inntrykk av at her lønner det seg å holde kjeft, sier varslingsekspert Sissel C. Trygstad.
Som offentlig ansatt har man ikke kun en lojalitetsplikt mot arbeidsgiver, man har også en lojalitetsplikt for det fellesskapet man er en del av, skriver Vilde Jalleni Tennfjord.
Sykepleierne har en nøkkelrolle i både helsetjenestene og i samfunnet. Våre vurderinger og meninger er av offentlig interesse, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
– Jeg vet jeg har lov til å ytre meg, sier sykepleier Ida Gerø.
Sykepleier Rigmor Ingebrigtsen kommenterte på sin egen Facebook-side – og ble innkalt på teppet av kommuneledelsen.
Norske kommuner og sykehus er blitt mer og mer opptatt av eget omdømme, men det som virkelig er farlig for pasientene, er tause helsearbeidere, skriver Kjersti Toppe (Sp).
Koronavår: Han opplevde at ledelsen ikke ville si hvor mye smittevernutstyr som var tilgjengelig. – Ansatte kunne lett oppleve hemmeligholdet som mistillit, sier hovedverneombud Ingvar Johannessen.
Situasjonen med smittevernutstyr var prekær. – Vi var åpne om det, men det kan alltid være bedre. I en pandemi er informasjonsbehovet helt enormt, sier Erik Vigander ved Haukeland sykehus.
Da ledelsen kuttet i rapporttiden på St. Olavs hospital, gikk sykepleierne i fakkeltog i gatene, forteller Gro Lillebø.
– Arbeidsmiljøloven beskytter også studenter som ønsker å varsle mens de er i praksis, sier nestleder i NSF Student, Kent Hanssen.
Studentene i praksis på sengepost B4 får tydelig beskjed fra Karin Brekken om at det å si fra ikke vil gå ut over evalueringen.
– Min tanke var: «Jeg må gjøre det jeg kan. Og det er dette jeg kan gjøre.»
Noen sykepleiere varsler, noen varsles det om. NSF-advokat Tore Dahlstrøm får sakene der det har gått skeis.
Som ansatt har du både en rett og en plikt til å varsle.
Mari Oma Ohnstad elsket jobben sin. Men hun måtte vekk.
Du varsler ikke for egen skyld. Du gjør det av hensyn til pasientene, skriver Linda Susanne Krüger.
Kari Breirem ble landskjent i 2002 da hun varslet som ansatt i advokatfirmaet Bahr. Nå er hun blant landets mest kjente varsleradvokater og får mange henvendelser fra helsepersonell.
At det er lov å si ifra, betyr ikke at det er lett.
Her finner du en artikkelserie om varslersaker i Nesodden kommune og hvordan de har blitt håndtert.