Hvilken badeand tror du er jente?
Det er ikke mye inspirasjon å hente i leketøyshyllene for barn som vil leke sykepleier. I alle fall ikke for gutta.
– Det må jo være litt kjipt for gutter som drømmer om å bli sykepleier, sier Maren (23).
Studenten ble lettere irritert da hun forrige uke så kjønnsrollemønstre gjenspeilet også i badeendenes uskyldige verden.
Markerte øyevipper
Av tre badeendender i en butikkhylle var det nemlig kun den i sykepleieruniform som var utstyrt med markerte, feminine, øyevipper.
På Twitter ledsaget Maren bildet med følgende kommentar: "Har vært på Coop og lært at mannebadeender blir politi og fotballspillere, damebadeender blir sykepleiere. Selvsagt."
Blått og rosa
Maren ergret seg, men ble ikke spesielt overrasket, over kjønnsfordelingen mellom badeendene.
Ingen som har beveget seg rundt i en leketøysforretning de siste tjue årene, kan da heller ha unngått å legge merke til at kjønnsrollemønstre etableres tidlig og tydelig.
Liknende tendenser, med kjønnsspesifikke barneprodukter, er synlige også i andre bransjer, og ber du i dag ekspeditører i bokhandlere, sportsbutikker eller platesjapper om gavetips til en sjuåring, risikerer du å få spørsmål om det er til jente eller gutt.
Har du funnet noen sykepleierelaterte barneleker du vil dele med Sykepleiens lesere, så tagg dem gjerne med #sykepleieleker på Instagram.
Usikre foreldre
– Jeg synes det er et underlig marked, og det snevrer inn synet på hva som ansees som normalt.
Det sier Leif Askland, lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forfatter av en rekke bøker om førskolepedagogikk, oppvekstmiljø og kjønnsroller hos barn.
Han mener det kun er én reell årsak til den kraftige kjønnsdelingen av barneprodukter: Penger.
– Når lillesøster ikke vil overta sykkelen etter storebror fordi den har feil farge, får man solgt nesten dobbelt så mye. Det skaper et større marked hos usikre foreldre, som gjør hva de kan for at barna ikke skal bli mobbet.
Superhelter og sjørøvere
"Hva skal du bli når du blir stor?"
De fleste barn hører spørsmålet igjen og igjen, og svarer etter beste evne. Men hva styrer hvilke yrker de små klarer å se for seg at de selv kan ende opp i?
I utgangspunktet ligger verden fullstendig åpen, og små barn ser gjerne for seg eventyrlige karrierer som astronaut, superhelt, cowboy eller sjørøver.
Etter hvert vil derimot omgivelsenes forventninger og rammer kunne sette sine begrensninger på fantasien, og ifølge Askland vil barnets kjønn fort spille en rolle når de voksne begynner å blande seg inn.
Vanskeligst for gutta
– Smågutter som i leken inntar tradisjonelt sett «kvinnelige» roller, kan fort møte reaksjoner fra barnehagepersonell og foreldre, forteller Askland.
Om barnehagejenter tar på seg «mannlige» roller, er det derimot svært sjelden noen som reagerer.
– Slik rollelek på tvers av kjønn er jo ikke noe problem for barna, men det blir det fort for de voksne, understreker Askland.
– Vi er alle bærere av gamle tradisjoner og forestillinger. Om en gutt begynner å leke med stetoskop og hvit frakk sier voksne: «Skal du være lege, nå?». En jente i samme lek kan også bli spurt om hun er sykepleier.
Jentenes verden
En liten runde med stikkprøver Sykepleien har foretatt i leketøysbutikker, viser at det generelt sett er lite sykepleierleker i omløp.
Det finnes riktignok en del «medisinsk» utstyr – førstehjelpsleker, stetoskoper og slikt – som kan brukes i sykepleierlek, men yrkesspesifikke leker knyttet til helsesektoren er i overveldende grad forbehold dem som vil leke lege.
Av eksplisitte sykepleierleker fant vi kun et par importerte antrekk merket «Schwesternschürze» («søsterforkle»). Produktnavnet sier sitt om hvilket kjønn som utgjør målgruppen. Det samme gjør bildene av utkledde småjenter, hvorav en sågar har fått følge av en gutt kledd ut i doktorantrekk.
I en butikk får vi opplyst at den eneste sykepleierrelaterte leken de fører, er en sykepleierkjole (sic) som de kun tar inn i karnevalsesongen.
Det må, i rettferdighetens navn, påpekes at jenter også var i flertall på emballasjen til doktorlekene vi fant, og blant disse er nok Disney’s Doc McStuffins-produkter en klar salgsvinner.
Sykepleier med skjegg og tattis
Vi fant også et par sykepleiere etter en sveip gjennom barnebokhylla:
Elisabeth – med den noe utdaterte yrkestittelen «søster» – dukker opp i Helena Willis og Martin Widmarks «Sykehusmysteriet».
Og i «Karsten + Petra: Karsten må på sykehus» finner vi faktisk en mannlig sykepleier, sitert fra boka: «med skjegg og et bilde av en sommerfugl på overarmen».
Motreaksjon
En stor andel leker kan likevel defineres som kjønnsnøytrale, og reaksjonene som har kommet mot industriens sementering av kjønnsrollemønstre, har også fått enkelte store produsenter til å komme kritikerne i møte.
Disney’s Doc McStuffins er nevnt. Ellers lanserte Lego august i fjor sin «Lego Ideas Research Institute» med kun kvinnelige forskere, mens Mattel har presentert på karrierevarianter som «Entrepreneur Barbie» og Doctor Barbie».
Forventninger spiller inn
Det kan innvendes at gutter alltid vil være gutter, og jenter vil være jenter og velge leker deretter.
Ifølge Leif Askland er det likevel viktig at barnehager og foreldre er bevisste på hvilke forventninger som formidles til barna. Det gjelder både de voksnes reaksjoner og hvilke roller som presenteres for dem gjennom i barnebøker, filmer, puslespill og andre leker.
– Noen barn er nok mer standhaftige enn andre, og holder på sine valg uansett, men det gjelder langt fra alle, sier Askland.
Fem minutter med Barbie er nok
En undersøkelse gjennomført av Aurora M. Sherman ved Oregon State University i USA indikerte da også at det å leke kun fem minutter med en Barbie-dukke påvirket jenters yrkesambisjoner.
I forsøket, som involverte 37 jenter mellom fire og sju år, oppga de som fikk leke litt med Barbie-dukker, at de hadde færre karrieremuligheter enn gutter.
Vel å merke hadde det ingenting å si om Barbie-dukken var av typen «Doctor Barbie» eller den tradisjonell «mote-Barbie». Overfor avisa the Globe and Mail, spekulerer Sherman i om dette skyldes at dukkens merkevare, stramme kroppsideal og moteriktige antrekk overdøver yrkesvalget.
Strukturelt problem
Badeand-tweeten til Maren fikk hennes følgere til å vitse om at det muligens kunne dreie seg om « and rogyne» ender, men de markerte øyevippene på sykepleieranden symboliserer likevel også et større strukturelt problem, mener studenten.
– Akkurat det med badeendene er jo en liten og latterlig sak, men jeg blir litt sur og ergerlig når jeg ser hva som er å få kjøpt for barn. Hvor mye som er delt inn etter kjønn.
Maren mener leketøy rettet spesielt mot gutter eller jenter viderefører en forventning til barna.
– Det som er trist er at leker skal bygge opp fantasi og åpne verden, ikke begrense den.
0 Kommentarer