fbpx Sykehuset kjøpte Merethe ut av bindingstid med kommunen: – Fikk 70 000 mer i lønn Hopp til hovedinnhold

Sykehuset kjøpte Merethe ut av bindingstid med kommunen: – Fikk 70 000 mer i lønn

Merethe Dahlseng Arnesen fikk betalt videreutdanning som diabetessykepleier av Ringerike kommune. Da så sykehuset sitt snitt. 

– Jeg fikk tilskudd fra Ringerike kommune til å ta to videreutdanninger: en i diabetessykepleie og en i ernæring og helsearbeid.

På det tidspunktet hadde hun jobbet fem år i hjemmesykepleien og kunne tenke seg litt faglig påfyll. Både diabetes og ernæring var temaer hun ofte kom borti hos pasientene.

Måtte binde seg

Merethe brukte to år på å videreutdanne seg. Hun fikk fri med lønn fra jobben i hjemmesykepleien for å gå på forelesninger og fagsamlinger. 

– Jeg fikk dekket skolepenger, alle bøker, fri med lønn for å reise på undervisning og eksamen, samt dekket kjøreutgifter, sier hun.

Begge utdanningene var samlingsbaserte, så hun jobbet som vanlig ved siden av studiene, men fikk fri ved samlinger.

– Det var veldig interessant. Vi lærte blant annet mye om det psykologiske aspektet ved å leve med diabetes.

For å få dekket videreutdanningen måtte hun binde seg til å jobbe i kommunen i to år etter at løpene var fullført: ett år for hver utdanning.

Sommeren 2022 gikk hun tilbake til sin vanlige jobb, med de samme arbeidsoppgavene som før. Hun ble lønnet som spesialsykepleier.

Sykehuset ville ha henne

Men så:

– Jeg hadde rukket å jobbe halvannet år med den nye kompetansen da sykehuset ringte og spurte om jeg ville søke på en ledig stilling som diabetessykepleier der.

– Rett og slett headhunta?

– Ja, det kan man si. Det var flere søkere til stillingen, men jeg var den eneste de hadde på lista som var diabetessykepleier.

Dette var høsten 2023, og bindingstiden i kommunen varte til ut sommeren 2024. Hun hadde i utgangspunktet ingen planer om å bytte jobb og trivdes med jobben hun hadde.

– Jeg satte som krav at sykehuset betalte meg ut av bindingstiden.

Og der var svaret ja. Sykehuset var villig til å kjøpe henne ut. Hun sier det dreide seg om en sum på rundt femti tusen kroner.

– I tillegg er det ganske stor lønnsforskjell for spesialsykepleiere. Jeg fikk 70 000 kroner mer i lønn på sykehuset enn i kommunen. Spesialsykepleier med 10 års ansiennitet i kommunen har lønn på cirka 580 000 kroner i året, på sykehuset får man 650 000 kroner med samme ansiennitet. Det blir fristende for mange å bytte, rett og slett på grunn av lønn, sier hun.

– Vi blir attraktive for andre

– Hva skal til for å få deg tilbake til kommunen?

– Jeg har ingen planer om å bytte jobb akkurat nå, sier hun.

– Vi er flere sykepleiere som har snakket mye om dette med videreutdanning. På en måte gjør kommunen oss attraktive for andre jobber: Vi utdanner oss, og så stikker vi. Jeg er veldig glad i å jobbe i kommunen, jeg. Men det er konkurranse, og vi sykepleiere vil jo ha betalt for jobben vi gjør, sier Merethe Dahlseng Arnesen.

Kommunen: Utfordrende

Christine Myhre Bråthen er kommunalsjef for helse og omsorg i Ringerike. Hun viser til at samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og de omliggende kommunene skjer gjennom Helsefellesskapet Ringeriksregionen.

– Det at helsepersonell blir kjøpt ut av sine bindingsavtaler kan være utfordrende for samarbeidet. Alle trenger de samme ressursene, sier hun og legger til at hittil har ikke frikjøp av ansatte vært på agendaen i Helsefellesskapet.

– Det samme skjer oss kommuner imellom, der vi nylig har opplevd at 2–3 ansatte er kjøpt fri av en nabokommune, forteller hun. 

Er selv bevisst på ikke å kjøpe ut ansatte

Men hennes egen kommune tar ikke i bruk dette grepet for å skaffe seg nye ansatte:

– Ringerike kommune har et bevisst forhold til at vi ikke kjøper fri ansatte med bindingsavtaler, sier hun.

– Vi skal alltid ha et mål om at de blir hos oss fordi de trives, ikke fordi de må grunnet en bindingsavtale. Vi erfarer stadig oftere at spesialisthelsetjeneste og nærliggende kommuner utkonkurrerer hverandre på lønn. Lønn vil alltid påvirke, og konkurransedyktig lønn kan være avgjørende, sier hun.

– Samtidig er det naturlig å søke nye utfordringer og karriereveier, noe som den ansatte selv velger. Så lenge det er en balanse mellom de som rekrutteres til sykehuset og fra sykehuset til kommunen, er det helt naturlig med turnover, sier hun og medgir at det likevel kan oppleves frustrerende at ansatte med utdanningsavtale slutter.

Ringerike kommune tilbyr 250 000 kroner til sykepleier- og vernepleierstudenter mot en bindingstid på to år. I tillegg tilbys det altså videreutdanninger mot bindingstid, og da prioriteres utdanningene ut fra pasientenes behov, opplyser Christine Myhre Bråthen.

Hun avslutter med at for kommunen så er utdanningsavtaler totalt sett et godt rekrutteringstiltak. 

Sykehuset: – Vi manglet denne kompetansen

May-Janne Botha Pedersen er klinikkdirektør ved Ringerike sykehus. På spørsmål om hva hun tenker om en slik praksis og om de har kjøpt ut flere sykepleiere, svarer hun:

– Vi har ikke dette som praksis og har ikke kjøpt ut andre søkere. Dette var et spesielt tilfelle da vi manglet denne kompetansen på sykehuset.
 

Fakta
Lokketilbud: Kampen om sykepleierne

Sykepleien har vinteren 2024 spurt alle landets kommuner hva de tilbyr utover tarifflønn for å rekruttere og beholde sykepleiere. Vi har i tillegg hentet inn informasjon fra tillitsvalgte i Norsk Sykepleierforbund, stillingsutlysninger og andre kilder.

Godt over halvparten av kommunene har slike tillegg utover garantilønn.

Klikk her og se hvilke goder kommunene lokker med.

Les mer her:

SE VIDEO:

Sykepleier i ambulerende nattjeneste: – Det er krevende til tider

Nyutdannede Anna Johansen: Jeg hadde kommunehelsetjenesten som førstevalg

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Magnus

Sykepleier
3 months 3 weeks siden

Hei 😀
Hurra! Dette vil det bli mye mer av fremover. Ser starten med høyere timelønn til vikarsykepleierne. Viktig at vi sykepleiere forstår hvor "viktige" vi er og setter krav til arbeidsgiver. Ikke vær redd for å forhandle lønn og vilkår. Både ved ny jobb og årlig med eksisterende arbeidsgiver.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse