– En kommune tilbyr 100 000, da må den andre kommunen legge på enda litt
Bonus er en kortsiktig løsning på sykepleiermangel i kommunene, mener Sture Jacobsen, helsesjef i Sortland kommune. Og legger 100 000 kroner på bordet.
I 2018 var det vanskelig å få søkere til ledige sykepleierstillinger på Sortland. Kommunen bestemte seg for å tilby sykepleiere som tok jobb 60 000 kroner i rekrutteringstilskudd mot bindingstid.
Som et kortsiktig tiltak, understreket helse- og omsorgssjef Sture Jacobsen i et intervju med Sykepleien da.
I 2024, seks år etter, ser de seg nødt til å nesten doble bonusen:
– Nyrekrutterte kan få et beløp på 100 000 kroner mot bindingstid på to år. Det gjelder ved førstegangsansettelse i kommunen, forteller han.
I tillegg får alle sykepleierne i kommunen et flatt tillegg på 25 000 kroner per år.
– Hvordan går det med rekrutteringen?
– Vi har sykepleiere i nesten alle stillinger. Per i dag mangler vi sykepleiere i to faste stillinger pluss noen vikariater, sier Sture Jacobsen.
Virker ikke like mye
– Kommunene skyver på en måte de samme folkene mellom seg med tilleggene som tilbys. En kommune tilbyr 100 000, da må den andre kommunen legge på enda litt. Når flere har det samme, virker det ikke like mye.
Nabokommunen Hadsel tilbyr ifølge Sykepleiens oversikt 100 000 kroner i rekrutteringstillegg for nytilsatte sykepleiere i full stilling forutsatt to års binding, i tillegg til diverse ekstratillegg for utvalgte grupper.
Det samme gjør Øksnes kommune, som også grenser til Sortland: Der tilbys sykepleiere 100 000 kroner i engangsbeløp som rekrutteringstilskudd mot 2 års binding.
Bø kommune, som ligger rett utenfor Sortland, tilbyr også det samme: 100 000 kroner til sykepleiere i 100 prosent stilling, mot bindingstid på 2 år (bildet under).
Tror sykehuslønn kontra kommunelønn er viktigere
Sett fra Sture Jacobsens side, er det noe som er viktigere enn de forskjellige lokketilbudene:
– Jeg tror at forholdet mellom KS- og Spekter-lønn er mer avgjørende enn hva kommunene klarer å legge til av engangsbonuser, sier han.
I Hadsel ligger også Nordlandssykehuset Vesterålen (bildet under), som konkurrerer med de omkringliggende kommunene om arbeidskraften.
Mangler vikarene
– Rekrutteringstilleggene er bare kortsiktige løsninger, det mener jeg fremdeles. Det blir ikke flere sykepleiere av at kommunene konkurrerer med hverandre, fortsetter Sture Jacobsen i Sortland kommune.
Han sier behovet for vikarer har blitt et større problemet etter pandemien:
– Det er blitt vanskeligere å få tak i vikarer. Når vi ikke får inn folk som kan demme opp ved fravær blant de faste, så blir arbeidsdagene harde og belastningen stor på de som er på vakt, sier han.
Han sier det har strammet seg til:
– Vikarbyråmarkedet er jo alltid der. Og nå kan vi vel si at det nærmer seg en trend at unge, nyutdannede heller vurderer å jobbe i byrå.
– Det er tøft å få tak i vikarer for tiden, det er det ingen tvil om, sier han.
0 Kommentarer