fbpx Slutt på smittefrakk i tekstil Hopp til hovedinnhold
UNN:

Slutt på smittefrakk i tekstil

Fra 1. juni blir det kun engangsfrakker i gult å oppdrive på Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Flergangsfrakkene i tekstil kasseres etter råd fra Smittevernsenteret ved sykehuset. Fra 1. juni skal alle avdelinger kun bruke engangsfrakk. Dette gjelder både i Trømsø, Harstad og Narvik.

– De fleste andre sykehus i landet har allerede gått over til gule engangssmittefrakker,  sier Annelin Lyshoel. Hun er sykepleier og seksjonsleder ved Smittevernsenteret, Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Nå følger UNN samme vei.

De gule frakkene brukes når pasienter er isolert på grunn av smittefare.

Tekstil er dårlig smittebarriere

– Årsaken til utskiftingen er at tekstil er en dårlig barriere mot typisk smitteførende materialer som for eksempel væske, sier hun.

– Smittevernsenteret har også fått tilbakemeldinger fra ansatte som har problemer med å finne riktig størrelse, at ermene er for korte, mansjetten ved håndleddet for vide og at en del av frakkene er slitte.

Usikkerhet rundt bruk av smittefrakk

– Smittefrakkene i tekstil blir også skiftet oftere enn det retningslinjene tilsier, fordi det har vært usikkerhet om samtlige som er innom isolat etterlever riktig av- og påkledning.

Et regnestykke viste at det sannsynligvis ble billigere for sykehuset å benytte engangsfrakker.

– Savner tekstilfrakken!

– Hva er tilbakemeldingene på engangsfrakken?

– Noen synes den er bedre og enklere å bruke enn flergangsfrakken. Andre synes det blir varmt å stå i den lenge inne på et isolat.

Sykepleier Christine Mathisen Staurset er en av dem som savner tekstilfrakken. 

– Nei, jeg liker ikke engangsfrakkene. De er varme og klamme, og så er de så store, sier hun.

UNN har også gått inn for endringer på hanskefronten:

– Vi har også gått inn for hansker med lange mansjetter ved bruk på isolat, ut fra smittevernhensyn, sier Annelin Lyshoel.

Lang engangsfrakk-erfaring ved St. Olavs 

Ved St Olavs Hospital i Trondheim har de brukt engangsfrakken i flere år.

Årsaken til at de gikk over fra tekstilfrakk til engangsfrakk var hovedsakelig at avtalen med vaskeriet var såpass kostbar at det ble billigere å bruke engangsfrakk, forteller hygienesykepleier og regional smittevernrådgiver ved St. Olavs Hospital, Anita Wang Børseth.

– Er engangsfrakken bedre når det kommer til smittevern?

– Den gir en ekstra barriere mot for eksempel oppkast og søl. På den andre siden er det mange som synes engangsfrakken er klam og varm, og det kan derfor være en fare for at etterlevelsen av frakkbruken blir dårligere, sier hun.

– Fordelen med tekstilfrakken er at mange synes den er mer behagelig å ha på. Men det kan det nok være lettere å bruke en tekstilfrakk flere ganger enn man skal, om den henger tilgjengelig. Engangsfrakken blir kastet med en gang etter bruk, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse