fbpx Får teste seg hjemme Hopp til hovedinnhold

Får teste seg hjemme

800 kvinner får sjekke risiko for livmorhalskreft hjemme.

Dette er et pilotprosjekt, men vi håper hjemmetest etter hvert kan tilbys flere, sier overlege og prosjektleder Mari Nygård i Kreftregisteret.

Hun håper hjemmetest kan få flere til å delta i screening mot livmorhalskreft.

Møter ikke

I Norge følger bare seks av ti kvinner mellom 25 og 69 år anbefalingen om å ta celleprøve hvert tredje år. Derfor tenker Kreftregisteret nytt. De som nå får tilbud om hjemmetest er kvinner som har fått én påminnelse i posten om at det er mer enn tre år siden de har tatt celleprøve. Det vil si at det er minst fire år siden siste prøve.

Sammenlikner

For å undersøke effekten av hjemmetest, omfatter pilotprosjektet 1 600 kvinner. 800 får tilsendt hjemmetest, 800 får ny påminnelse om at de bør ta celleprøve. Så gjenstår det å se om hjemmetesten får flere til å teste seg.

Med hjemmetester henter kvinnene selv celler fra vagina og livmorhals enten med en slags børste eller skyllevæske. Begge testene skal være enkle å bruke.

De som får hjemmetest, får først brev om at de har mulighet til å reservere seg. Så langt har 46 av de 800 sagt nei takk.

– Er det som forventet?

– Dette er en spesiell gruppe, siden det er kvinner som i flere år har latt være å ta celleprøve, sier Nygård, og peker på at det kan være mange grunner til at de ikke har gjort det.

– Noen vil ikke vite at noe kan være galt, og for denne gruppen tror jeg ikke hjemmetest vil utgjøre noen forskjell. Men for de som ikke tar celleprøve fordi det oppleves ubehagelig å gå til fastlegen eller er redd for at celleprøve gjør vondt, kan hjemmetest bidra til å øke oppslutningen om screening.

Erfaring

Mens en celleprøve tatt hos lege kan avdekke celleforandringer forårsaket av humant papillomavirus (hpv), avdekker hjemmetesten hpv. Kvinnene vil få brev med resultatet av testen. Har de ikke hpv, anbefales de celleprøve om tre år. Har de hpv, anbefales utredning hos gynekolog.

– Men dette er kvinner som allerede har latt være å gå til undersøkelse som anbefalt?

– Ja, og derfor vil de som er positive få brev med tid og sted for gynekologisk undersøkelse, sier Nygård.

Følges opp

– De vil få beskjed om at de har et seksuelt overførbart virus. Vet man noe om hvordan kvinner reagerer når de får vite det?

– Over hele verden går man nå over fra celleprøve til å teste for hpv. Det er fordi hpv-testing avdekker flere med risiko for kreft, sier Nygård.

– Med en gang de tester positivt for hpv, er de ute av studien og inne i helsevesenet. Hvordan man skal formidle testresultater er også en del av pilotstudien. Vi er i dialog med gynekologene som følger opp kvinnene og vil få tilbakemelding på hva slags reaksjoner de får.

Resultater

Ifølge Nygård har tilbakemeldingene på pilotprosjektet vært positive.

Etter planen skal alle prøvene være analysert i løpet av høsten. Resultatene av pilotprosjektet vil være klare over jul.

 

Vi spør kvinnene om deres erfaringer. Mari Nygård, Kreftregisteret

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse