fbpx Går hver sin helsevei Hopp til hovedinnhold
Gener

Går hver sin helsevei

Disse to er født samme dag, men tullet inn i forskjellige farger.

Etter to jenter ble det en gutt.

– Det blir nok annerledes, men veldig stas at det ble gutt denne gangen, sier Kari Arnkværn Jacobsen.

Hun er på vei hjem fra Rikshospitalet i Oslo med lille Nicholas. Hjemme venter to jenter på seks og åtte år, i tillegg til mannen Alexander Arnkværn Bergs tenåringssønn fra et tidligere forhold.

Flest gutter

Som gutt er to dager gamle Nicholas i flertall. Hvert år fødes det litt flere gutter enn jenter. I 2011 ble det født nesten 2 000 flere gutter enn jenter i Norge. Det er et mønster som har holdt seg i vestlige land siden 1600-tallet, da man begynte å registrere fødsler.

– Men det er nok en mer statistisk forskjell, sier jordmor og seksjonsleder Trude Hartmann Bjørndalen.

– Det er ikke noe vi legger merke til i hverdagen.

En teori er at gutter er mer sårbare enn jenter, og derfor må det fødes flere for å sikre jevn kjønnsfordeling når de når fruktbar alder. Ifølge boken «Kvinner lider, menn dør» er det et overskudd av menn helt opp i 60-årsalderen. Da kommer kvinnene i flertall.

Hekta på biler

Signe Detlies datter sover søtt. Født samme dag som Nicholas, er hun også klar for å reise hjem. Der venter storebror på to. Detlie lurer litt på hvordan det vil bli å ha jente

– Sønnen min er for eksempel veldig glad i biler, uten at vi har gjort noe for å introdusere ham for dem. Er det noe som ligger der, undrer hun.

Hun merket også forskjell på svangerskapene.

– Det kan være fordi jeg var mer sliten med nummer to. Første gang følte jeg ikke at jeg var gravid før jeg fødte. Denne gangen var jeg kvalm i begynnelsen og merket svangerskapet bedre.

Annerledes

Nicholas gir fra seg et hissig skrik. Han har nettopp fått melk, men er ikke mett. Mamma Kari Arnkværn Jacobsen hadde lettere svangerskap nå enn da hun gikk med jentene. I alle svangerskapene har hun vært opptatt av kosthold og fysisk aktivitet for å gi babyene best mulig start på livet. Uavhengig av kjønn, mener begge at allsidig fysisk aktivitet og godt kosthold er det viktigste for at barna skal få god helse.

– Men jeg tror nok guttemødre blir mer vant til at barna slår seg, sier hun.

Jentene hjemme er rolige og forsiktige og opptatt av prinsesseting.

– Jeg må nok forberede meg på at de vil ringe fra barnehagen og be meg komme.

 

FAKTA:

Gutter og jenter

I Norge fødes det rundt 60 000 barn i året, litt flere gutter enn jenter. I 2011 ble det født 31 591 gutter og 29 724 jenter. Den største kjønnsforskjellen det året var i Oppland, der det kom 972 gutter og 832 jenter. I Aust-Agder var kjønnsfordelingen mest jevn med 648 gutter og 642 jenter. Finnmark var det eneste fylket med flere jenter enn gutter, 420 jenter og 407 gutter. Kilde: Medisinsk fødselsregister

Forskjellen er ikke noe vi legger merke til i hverdagen.Trude Hartmann Bjørndalen, jordmor

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse