fbpx NSF engasjerer seg i medlemmenes pensjonsrettigheter Hopp til hovedinnhold

NSF engasjerer seg i medlemmenes pensjonsrettigheter

Bildet viser et portrett av Lill Sverresdatter Larsen

Sykepleierforbundets viktigste mål har vært å bevare verdien av dagens særaldersgrenser samtidig som de måtte tilpasses pensjonsreformen. 

Det var en forutsetning fra myndighetenes side i 2018 at forhandlingene om ny pensjonsavtale ikke skulle medføre økte kostnader til særaldersgrenser. Regjeringen har nå ensidig svekket pensjonen for kvinnedominerte yrker med særaldersgrense. 

I et innlegg i Sykepleien tar Olav Wildeng opp det urimelige i dette. 

Wildeng har rett i sin kritikk. Vi trenger politikere som ser disse urimelighetene. Det er bakgrunnen for at vi har jobbet så mye med denne saken. Vi har ikke tenkt å la den ligge. 

Vi har jobbet målrettet og aktivt

NSF har gjennom mange år arbeidet målrettet og aktivt med pensjonsreformen som ble påbegynt i 2001. Særaldersgrenser sto sentralt i den såkalte 2018-avtalen om pensjon for offentlig ansatte, samt i 2023-avtalen om særaldersgrenser. NSF var med både i utrednings- og forhandlingsfasen.

På pensjonsområdet jobber NSF primært gjennom Unio – som er vår hovedorganisasjon. Arbeidet til NSF har skjedd som deltaker i Unios forhandlingsdelegasjon og gjennom arbeidsgrupper, utredningsgrupper og utvalg der vi opptrer i Unios navn. NSF har bidratt med vår pensjonsekspertise inn i dette arbeidet.

I kraft av vervet som forbundsleder satt min forgjenger i Unios forhandlingsdelegasjon under forhandlingene i 2018, og i 2023 var det jeg som satt der. Forbundsstyret har også vært påkoplet alle prosessene.

NSF sendte sitt høringssvar til Unio – slik vi gjør på en rekke saksfelt. Høringssvaret vårt avsluttes slik: «NSF aksepterte resultatet av Pensjonsavtalen for de med særaldersgrense av 23.08.23. Vi vil likevel understreke at vårt utgangspunkt for forhandlingene var et opptjent tillegg som ikke skulle avkortes verken ved senere avgang eller ved inntekt etter pensjonsuttak. Dette ville vært mer i tråd med pensjonsreformen for øvrig, men viste seg ikke mulig under forhandlingene.»

Det er ikke akseptabelt

Alle NSFs innspill i høringssvaret til Unio ble inntatt i felles høring fra arbeidstakersiden, representert ved LO, Unio og YS. NSF vurderer at våre innspill får større vekt når de fremmes av tre hovedorganisasjoner fremfor av NSF alene. Innspillene har medført korrigering fra departementets side til det bedre for særaldersgruppene. 

Det er riktig at NSF ikke deltok i de siste forhandlingene i januar 2025. Dette fordi det var en forhandling primært for ansatte under forsvarsloven. Resultatet av forhandlingene ble likevel at flere enn forsvarsansatte fikk økt inntektsgrense. Alle med aldersgrense 60/63 år fikk i denne avtalen økt adgang til å jobbe ved siden av tidligpensjon. 

Dette har NSF sterkt kritisert. Det ble sendt brev til arbeids- og inkluderingsministeren og helseministeren og krevd møte for å ta opp saken. Fagforbundet og NSF var i felles møte med departementene om dette og kritiserte blant annet likestillingsperspektivet i løsningen. 

Det er ikke akseptabelt at politi, forsvar, fengselsansatte med flere skal kunne gå av tidligere med høyere pensjonsnivå og samtidig kunne tjene mer enn dem ved siden av pensjon – samtidig som denne muligheten er lukket for våre grupper. 

For vår del kan man fra og med 1965-kullet bare tjene 1G, mens de andre mannsdominerte yrkene får tjene nesten tre ganger så mye. Unio har derfor, på vegne av blant annet sykepleiere, bedt om økt fribeløp for alle også for gruppene med særaldersgrense 65 år i innspill til arbeids- og sosialkomiteen.

NSF forventer at komiteen tar tak i denne problemstillingen før de skal avgi sin innstilling 20. mai 2025. 

NSF lytter til innspillene

I kapittel 14.2.2 i proposisjonen kan man lese at KLPs beregninger viser at for aldersgrense 65 år vil gjeldende regelverk ha høyere utbetalinger enn med ny ordning i starten av pensjonsforløpet (som følge av tidligpensjonsordningen), mens ny ordning blir dyrere over tid. 

Det er dermed ikke riktig å si at NSF har «forhandlet bort» verdien av særaldersgrensene til sykepleiere. 

I Sykepleierordningen er det praksis at styret ikke gir høringsuttalelse når det er uenighet blant styremedlemmene. NSF har ett styremedlem, arbeidsgiverne ett medlem. I tillegg er det en styreleder. Gitt de ulike posisjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden ville det ikke vært enighet om innholdet i en slik uttalelse. 

Jeg vil ellers takke Olav Wildeng og alle andre medlemmer som engasjerer seg i den viktige saken om sykepleieres pensjonsordninger. NSF lytter til innspillene og fortsetter å jobbe for denne saken slik at våre medlemmer kommer best mulig ut i videre forhandlinger og endringer.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Sissel

Spl
6 hours 17 min siden

Her er det mange som har sviktet underveis.
Hvor er ‘Styret for pensjonsordning for sykepleiere’? De skal jo ivareta loven som sikrer oss 65 års grense, og fikk lovendringsforslag tilsendt for høringsuttalelse.
Nå blir loven mest sannsynlig endret.
Oppsiktsvekkende at denne galskapen forhandles frem av kvinner. Ragnhild Lied i avtale fra aug -23.
Og nå på brutalt vis gjennomføres av Tonje Brenna. Arbeiderpartiet har som kjent alltid hatt en sterk kvinnegruppe. Dette er ikke til å fatte.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse