fbpx Brudd i forhandlingene om pensjon for dem med særaldersgrense Hopp til hovedinnhold

Brudd i forhandlingene om pensjon for dem med særaldersgrense

Forhandlinger om pensjon for dem med særaldersgrenser
BRØT: Fra venstre: Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, Lill Sverresdatter Larsen  leder i Norsk Sykepleierforbund, og Unio-leder Ragnhild Lied har sittet ved forhandlingsbordet for Unio. Bildet er fra et tidligere forhandlingsmøte.   Foto: Unio

Dagens forhandlinger om offentlig tjenestepensjon for ansatte med særaldersgrense har brutt sammen.

Hvorfor ble det brudd?

Fordi det ikke ble tilbudt et livsvarig nivå på pensjonen som tar hensyn til belastningene som sykepleierne står i, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, til Sykepleien.

For dårlig tilbud

–  Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte i dag at sykepleierne har sagt nei til 400 000 kroner i livsvarig pensjon. Realiteten er at verdien på dagens særaldersgrense er om lag en million. Da sier det seg selv at det ble brudd, sier Larsen.

–  Hva nå?

–  Vi forventer at regjeringen tar ansvar. Den hadde anledning til å skape en pensjonsordning som sørger for å rekruttere, moblisere og beholde sykepleiere for fremtiden.

Men streik er ikke aktuelt?

I disse forhandlingene er det ingen streikerett. Det er regjeringens fulle ansvar å sørge for en anstendig pensjon for en gruppe arbeidstakere det allerede i dag er stor mangel på, sier NSF-lederen.

Bruddet

I dag, 12 februar, trakk LO, Unio og YS trekker seg fra forhandlingene om ny pensjonsordning for arbeidstakere med særaldersgrense.

– Regjeringen var ikke villig til å sikre de livsvarige pensjonsnivåene for over 200 000 offentlig ansatte med særaldersgrense, sier Unio-leder Ragnhild Lied på Unios nettside.

Forhandlingene mellom LO, Unio og YS på den ene siden og Arbeids- og sosialdepartementet, KS og Spekter på den andre siden om alderspensjonen for de som har særaldersgrense og er født i 1963 eller senere, brøt sammen i dag.

– Vi har hele tiden kjempet for at de som går av tidligere enn andre arbeidstakere på grunn av belastning og risiko i yrket, skal ha en like god livsvarig pensjon fra 67 år som de som har ordinær aldersgrense. Dette er yrkesgrupper som det er stor mangel på, sier Lied på nettsiden.

Gjelder over 100 000 Unio-medlemmer

Videre på unio.no stå det:

Pensjonsavtalen fra 2018 om endringer i offentlig tjenestepensjon utsatte regelverket for de som har lavere aldersgrenser. Partene har forhandlet siden i høst. Unio har over 100 000 yrkesaktive medlemmer med særaldersgrense – sykepleiere, politi, fysioterapeuter, brannfolk med flere.

– Vi har aldri lagt skjul på at også de som har lavere aldersgrenser må stå lenger i arbeid for å kompensere for levealdersjusteringen, som alle andre arbeidstakere, sier Unio-lederen.

– Regjeringens tilbud var ikke godt nok på livsvarig nivå, det innebar fjerning av den såkalte 85-årsregelen og hadde ingen avklaring på pensjonsnivået for de som var født etter 1970. Dette kunne vi ikke skrive under på, sier Ragnhild Lied.

Innspurten i forhandlingene, som har vart siden oktober i fjor, startet onsdag formiddag. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har sittet rundt forhandlingsbordet sammen med fagforbundene LO, Unio, YS og Akademikerne, samt KS og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) holdt pressekonferanse klokken 16.30.

Saken oppdateres. (Sist oppdatert 18.28)

Les mer om forhandlingene her: Vil sikre at sykepleiere med særaldersgrense får en ok pensjon

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.