Her er det kriger i dag
Kartet er oppdatert 30. mars. Etter dette kan situasjonen ha endret seg, for eksempel til at noen parter har inngått fredsavtaler eller nye kriger har brutt ut. Det er mange uløste konflikter i verden der det for øyeblikket ikke foregår direkte krig, men der det kan være mye uro, vold og nød. Eksempler på det er Vest-Sahara, Kosovo, Kashmir, Algerie, Kina (uigurene), Colombia, Venezuela/Guyana og Aserbajdsjan/Armenia.
Kilder: Snl.no, Røde Kors, NUPI, FN-sambandet, Folk og forsvar, Leger uten grenser
Somalia
Innbyggere: 17 mill.
Religion: De fleste er muslimer
Krigen:
Krig mellom myndighetene og den ekstremistiske islamistorganisasjonen Al-Shabaab med tilknytning til al-Qaida. Det kriges om kontroll over landområder.
Kongo
Innbyggere: Over 100 millioner
Religion: 90 prosent kristne
Krigen:
Opprørsgruppen M23 kjemper om kontroll over et område i Øst-Kongo. Det har vært flere kriger mellom myndighetene og forskjellige opprørsgrupper tilknyttet etniske grupper.
Sør-Sudan
Innbyggere: 10,8 mill.
Religion: 60 prosent kristne, 33 prosent tradisjonelle religioner, 6 prosent er muslimer
Krigen:
Borgerkrig mellom myndighetene og opposisjonen der de største folkegruppene i landet, dinka og nuer, støtter hver sin side. Den langvarige konflikten førte blant annet til sultkatastrofe i 2017.
Sudan
Innbyggere: 47 millioner
Religion: 91 prosent muslimer, 5 prosent kristne
Krigen:
Landet er preget av krig gjennom flere tiår, særlig i Darfur-området vest i landet. Krig brøt ut i 2023 som følge av rivalisering om makten i landet mellom den sudanske hærlederen og lederen for en paramilitær gruppe, der begge hadde samarbeidet under den tidligere presidenten. De paramilitære var tidligere på Darfur-regionens side. Konflikten er knyttet til etniske ulikheter og ønsket om makt over olje- og vannressursene i landet.
Den sentralafrikanske republikk
Innbyggere: 4,6 millioner, 3,4 millioner av dem har behov for nødhjelp.
Religion: 80 prosent kristne, 20 prosent muslimer.
Krigen:
Borgerkrigen brøt ut i 2013, men landet har også tidligere vært preget av konflikter, fattigdom og vanstyre og andre lands økonomiske interesser i naturressursene. Militsgrupper tilknyttet forskjellige etniske grupper og religioner kjemper nå om kontroll over landområder. Landet regnes som svært farlig å jobbe i som nødhjelpsarbeider.
Jemen
Innbyggere: 33 mill innbyggere
Religion: Hovedsakelig muslimer
Krigen:
Krig mellom myndighetene og Houthi-militsen siden 2005, særlig siden 2014 da houthiene gjennomførte et statskupp. De har i det siste angrepet skip for å ramme det de mener er fiendene til palestinerne i Gaza.
Etiopia og Eritra
Innbyggere: 124 millioner (Eritrea 3,6 millioner)
Religion: 50 prosent muslimer, 40 prosent ortodokse kristne – litt større andel kristne i Eritrea.
Krigen:
Krig mellom sentrale etiopiske myndigheter og regionen Tigray, som representerer et eget folk. Konflikten tilspisset seg i 2020 da tigray-soldater angrep militæret. Eritrea deltok i krigen på Etiopas side. Det har vært våpenhvile fra 2022, men konfliktnivået har økt mellom de to største etniske gruppene i landet, amharene og oromoene. Blant de stridende partene er amhara-militsgruppen Fano og Oromo Liberation Army (OLA), som kjemper på hver sin side. Begge sider er anklaget for dødelig vold og overgrep, og det meldes om massakrer i Oromia-regionen. Konflikten blir beskrevet som en ond sirkel av hevnaksjoner.
Gaza/Palestina/Israel/Libanon
Innbyggere: Ca. 20 millioner
Religion: Muslimer og jøder.
Krigen:
Langvarig konflikt siden staten Israel ble opprettet i 1948. Nå fra 7. oktober i 2023, da Hamas, som styrer området Gaza, angrep Israel og tok mer enn 100 gisler og drepte 1140 israelske ungdommer. Israels gjengjeldelse bygger på ønsket om å utradere Hamas. I skrivende stund har nesten 33 000 blitt drept i Gaza siden 7. oktober. Konflikten har også ført til angrep fra og på Hizbollahgeriliaen på palestinske Vestbredden og i nabolandet Libanon.
Syria
Innbyggere: Ca. 24 millioner
Religion: Ca. 90 prosent muslimer, sunni og shia
Krigen:
Borgerkrigen i Syria har pågått siden 2011 mellom Syrias myndigheter og opprørsgrupper tilknyttet al-Qaida-nettverket. Al-Qaida erklærte sin islamske stat (IS) i 2014, som også omfattet en del av Irak. Fra 2015 gikk Russland inn på regimets side og var med på å overvinne al-Qaida. Tyrkia sluttet seg til, og bomber også kurderne som har kontroll over noen områder av Syria. Kurderne kjemper også mot regimet og har i årevis kjempet for sin egen stat.
Ukraina
Innbyggere: 44 millioner
Religion: Ortodoks kristne
Krigen:
Konflikten startet i 2014 da Russland okkuperte Krim-halvøya og russiske separatister tok kontoll over landområder i øst. I 2022 angrep russiske styrker Ukraina for å okkupere resten av landet. Bakgrunnen var at Ukraina ønsker å knytte seg nærmere til Vesten, NATO og EU, noe Russland ser på som en trussel.
Kilder: Snl.no, FN-sambandet, Røde Kors, Folk og Forsvar
0 Kommentarer