fbpx Sykepleiere redder liv – hvorfor er ikke yrket mer populært blant menn? Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere redder liv – hvorfor er ikke yrket mer populært blant menn?

Bilde viser mannlig sykepleier med munnbinn

Sykepleieryrket krever kunnskap, besluttsomhet og teknisk kompetanse. Det må guttene få med seg før de velger utdanning.

I komedien «Slekten er verst» fra 2000 blir sykepleieren Greg latterliggjort på grunn av yrkesvalget sitt. Svigerfaren Jack er spesielt kritisk og ser på sykepleieryrket som feminint. Greg kontrer med at han elsker å hjelpe mennesker. Han fremhever dessuten at sykepleiere kan spesialisere seg innen ulike medisinske felt.

Maskuline kvaliteter

Sykepleie har historisk vært sett på som et kvinneyrke. Mange menn kan føle at de ikke passer inn i et yrke som forbindes med omsorg, empati og pleie. Betyr det at sykepleie er feminint? Selvfølgelig ikke. 

En rekke sider ved yrket kan assosieres med tradisjonelt maskuline kvaliteter. Sykepleiere har en sterk følelse av plikt, ansvar og yrkesstolthet. De tar avgjørende beslutninger under press, håndterer krevende dilemmaer og utfører avanserte prosedyrer. Sykepleie har dessuten lange tradisjoner i militæret, der menn har hatt sentrale roller som sanitets- og feltsykepleiere. 

Rivende faglig utvikling

I Sykepleiens spørreundersøkelse knuses noen av mytene om mannlige sykepleiere. Er menn mer opptatt av lønn enn kvinner? Undersøkelsen avdekker liten forskjell mellom kjønnene når det gjelder betydningen lønn har hatt for deres yrkesvalg. Menn og kvinner har ikke så ulik motivasjon for å velge yrket, ifølge undersøkelsen. Faglig interesse og ønsket om å hjelpe andre går igjen hos både menn og kvinner.

Sykepleieryrket har gjennomgått en stor utvikling de siste tiårene. Der sykepleiere tidligere hadde en assisterende rolle, jobber de i dag selvstendig og spesialisert. Sykepleiere har mer autonomi og teknologisk kompetanse enn før, og de jobber evidensbasert. Blir denne utviklingen godt nok formidlet i yrkesveiledning på ungdomsskoler og videregående skoler? 

Å styrke informasjonen om yrket i skolen kan gi flere unge menn et mer realistisk bilde av sykepleie som karrierevalg. Hvis unge gutter lærer at sykepleiere redder liv, ikke bare utfører pleieoppgaver, kan det gjøre yrket mer attraktivt for flere.

Flere gjør grep

På sykepleierutdanningen ved Oslomet jobbes det systematisk for å rekruttere flere menn. De arrangerer egne temakvelder og fremhever mannlige studenter på åpne dager. Undervisningen er også tilpasset med blant annet praktiske vurderingsformer i stedet for tradisjonelle teorieksamener. Disse tiltakene kan føre til at flere menn fullfører utdanningen. 

Flere studiesteder gjør liknende tiltak for å lokke menn til yrket. Et eksempel er fra Tromsø, der tiendeklassinger blir invitert til å prøve ut sykepleieroppgaver med mannlige studenter som veiledere.

11 prosent av sykepleierne i Norge er menn, viser 2023-tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Likevel har antallet menn som er sykepleiere, økt fra cirka 9500 i 2008 til drøyt 13 500 i 2023, ifølge SSB. For at rekrutteringen skal skyte ytterligere fart, må vi utfordre tradisjonelle forestillinger, informere bedre om yrket og fremheve mannlige rollemodeller. Å skape et mer nyansert bilde av sykepleieryrket er avgjørende for å sikre et sterkt helsevesen i fremtiden – med både dyktige menn og kvinner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse