En morfar i livet skulle alle ha

Jeg ville bli som morfar, men morfar så et barnebarn som ikke var like handy som han selv.
«Du må ikke bli tømrer og jobbe for deg selv. Det er for vanskelig og økonomisk uforutsigbart. Du må skaffe deg en utdanning og en trygg jobb». Det sa morfar til meg da jeg var en ung gutt på landsbygda. Morfar drev eget firma som bygde og restaurerte hus. Jeg så veldig opp til morfar. Jeg ville bli som ham. Hans råd satte spor.
Morfar hadde stor respekt for velferdsstaten. En tro på dens prinsipper, som utdanning for alle og lik rett til en trygg og meningsfull jobb. Jeg ser hans råd i lys av dette. Men kanskje var rådet også av omsorg for et barnebarn som ikke alltid var like handy og praktisk anlagt.
Bestemte meg som 14-åring
Uansett så ble jeg et ekte barn av velferdsstaten – arbeiderklassebarnet som fikk muligheten til å ta høyere utdanning. Hvorfor jeg valgte akkurat sykepleierutdanningen, står ikke helt klart for meg. Jeg vet bare at i syvende klasse, 14 år gammel, ble det tydelig for meg at det var nettopp sykepleier jeg ville bli.
Jeg kan ikke peke på konkrete forbilder, ettersom jeg ikke hadde noen sykepleiere i nær familie eller omgangskrets. Men muligens kan en inspirasjon ha kommet fra mammas historier fra sin jobb som pleieassistent på Dikemark sykehus. Jeg husker særlig fortellingene om søster Ruth og respekten alle hadde for hennes kompetanse, lederstil og omsorg.
Kanskje ble jeg også mer interessert i yrket gjennom helsesykepleieren på skolen vår. Hun var både tydelig, kompetent og hadde et ekte engasjement for oss barn og unge.
Noe kan også ha handlet om sykepleiere jeg møtte, da jeg i barndommen besøkte slektninger som var innlagt på Namsos sykehus. Sykepleierne gikk i hvite antrekk. Med stor autoritet sto de rundt pasientsengene og bisto pasientene til mestring, pleie og behandling. Som nærmest i det skjulte observerte, vurderte og iverksatte nødvendige tiltak. Sykepleiere som med den største selvfølgelighet satte venekanyler og stelte sår. Som snakket med pasienter og pårørende om krevende temaer. Eller de oversatte det legene hadde sagt, slik at vi faktisk forsto.
«Du bør bli sykepleier, Kai Øyvind»
Dette bakteppet lå der nok da jeg hadde et viktig møte som 15-åring. I forbindelse med våre valg til videregående skole fikk nemlig alle elever tid med sosiallæreren. Dette minnet står helt klart for meg den dag i dag. Jeg la frem min motivasjon og mine tanker om sykepleierutdanningen, men var inne på om det var andre studier jeg heller burde velge? Sosiallæreren var klokkeklar: «Nei, du bør gå i retning av sykepleierutdanningen, Kai Øivind – motivasjonen, interessene og egenskapene dine passer godt inn der», sa hun.
Sosiallæreren hadde rett. Jeg var opptatt av menneskene rundt meg, interessert i anatomi og fysiologi, interessert i sykdomslære og hvordan samfunnet påvirker menneskene. Jeg observerte og vurderte allerede i stor grad. Selv om det ikke akkurat var sykepleiefaglige observasjoner. Det var nok mer interessen for folkene rundt meg som lå til grunn.
Veien gikk via saniteten
Jeg startet derfor på videregående med ambisjonen om at jeg skulle ta sykepleierutdanningen og målrettet min vei i den retningen. Etter videregående ble det år i Forsvaret – i Hærens sanitet. Det innebar også utdanning til ambulansearbeider, og lysten på sykepleierutdanningen bare økte etter den. Da jeg var ferdig i Forsvaret, sto dermed tre år på sykepleierhøyskolen for tur.
Det ble en tidvis bratt læringskurve. Ikke først og fremst faglig, men kulturelt. Runar Bakken skriver i boken Modermordet om en sterk feminisering av sykepleieryrket, hvor menn kan ha problemer med å finne sin rolle. Dette kjente jeg en god del på i utdanningen, spesielt i praksisperiodene.
Men i de fleste tilfellene hadde jeg gode veiledere i praksis, som var åpne for at jeg tenkte, fokuserte og arbeidet annerledes som mann. Likevel har jeg fundert på – var det plass for menn overalt i helsetjenesten? Var det åpent for å stille spørsmål ved de nedarvede kvinnelige standardene i profesjonen?
Første jobben – et lykketreff
Da jeg skulle ut i mitt første arbeid, var jeg opptatt av å ikke arbeide på et sengeområde eller med døende pasienter. Jeg hadde Travelbees teorier i bakhodet, og syntes dette med mening i lidelsen og døden var litt krevende å forstå. Jeg endte likevel opp på Akershus universitetssykehus på en sengepost hvor det først og fremst var pasienter som ble behandlet for kreftsykdom. Ikke helt konsekvent der, altså.
Men det viste seg å være et lykketreff. For det første: Dette var en avdeling hvor det var flere menn, og avdelingen var åpen for at vi ofte gjorde ting litt annerledes.
For det andre så kom vi veldig tett på hver enkelt pasient, og gjerne over tid. Behandlingen varte ofte i månedsvis, og pasientene var jevnlig innlagt.
Og sist, men ikke minst, her var det rom for å bruke humor i utøvelsen av sykepleien. Mange tenker at det å få lov å følge pasienter «den siste veien, inn til grinda, hvorfra de må gå det siste stykket selv» er fryktelig trist og alvorlig.
Jeg opplevde det derimot fantastisk givende å få bli kjent med disse pasientene og deres pårørende, deres håp, fortvilelse, tap, sorg og glede. Å bli slik kjent med pasientene i den siste delen av livet er få forunt. Og ikke minst å få le sammen. Få pasienter har større innsikt i sin skjebne enn pasienter som vet at de skal dø. Og få pasienter har større grad av galgenhumor.
Tror morfar ville vært stolt
Det er en drivkraft å få bli kjent med folk, veilede, bidra til pasientens mestring, gi håp, lytte og le sammen. Samtidig som vi observerer, vurderer, planlegger tiltak, gjennomfører og evaluerer. Det er krevende, men så givende. Jeg har virkelig valgt verdens beste yrke.
Odd Nordstoga synger at «ein farfar i livet skull`alle ha». For min del ble det en morfar. Jeg fikk aldri fortalt morfar at jeg valgte å bli sykepleier. Han døde allerede da jeg var 15 år. Men jeg er helt sikker på at han ville vært både stolt, overrasket og glad for den retningen jeg tok.
3 Kommentarer
Téodor Lillebø
,Veldig fin artikkel. Jeg kom til denne retningen selv, med både inspirasjon fra kjæreste og tante. Det er veldig fint å være i kontakt med pårørende, og møte ulike mennesker med forskjellige behov. Ser frem til å fullføre utdanningen og komme i arbeidet!
Kurt Johan Lyngved
,Først av alt takk for et fint innlegg om veien inn mot sykepleiefaget i kraft av det å være mann å velge et slikt yrke.
Selv hadde jeg aldri drømt om å bli sykepleier! Som barn måtte jeg alt for ofte til behandling for ørebetennelse sammen med lillebroren min som var nesten 4 år yngre enn meg! Siden jeg var eldst måtte pent vente til de hadde torturert broren min før turen kom til meg! Mitt minne fra dette er at en hær av sykepleiere holdt meg mens en øre-nese-hals lege stakk pinner inn iørene mine som skapte desperate hyl fra et lite barn! Og stille gråt fra en mor og et barn! Med dere bakteppe betraktet jeg borgertoget 17. mai og min største skrekk var når sykepleierelevene kom jublende gjennom gaten og viftet med sine norske flagg og selv var de ikledd sine blåhvitkledde uniformer! Så lenge jeg kunne klamret jeg meg til min mors legger og var livredd for at de skulle ta meg med inn i sin verden!
Mange år etter dette startet jeg på sykepleiestudiet. Forut for dette hadde min mor og jeg en samtale som hun tok i initiativ til! Vil du virkelig dette sa hun! Ja sa jeg! Knapt tyve år og fylt av liv og livsmot! Tilsynelatende var barndommens opplevelse på øre-nese-halsavdelingen!
Nå er jeg pensjonist og ser jeg meg tilbake er jeg så lykkelig! Jeg valgte verdens fineste og kanskje et av verdens mest utfordrende yrke! Dårlig lønn og dårlige vilkår! Frontfagsmodell som en brems på lønnsutvikling i et samfunn som skriker etter sykepleiekompetanse! Med en finansminister som i 2013 sto frem og sa vi trenger ti tusen varme hender! Større degradering av en profesjon har jeg ikke opplevd i min yrkeskarriere! Hvor var utsagnet om profesjonell kunnskap og erfaring? Sykepleie vil alltid være en bærebjelke i et velferdssamfunn! Menn har så mye å tilføre sykepleie og omsorgsfaget! Ser jeg tilbake ville jeg ikke valgt annerledes! Så lenge vi snakker om ekte menneskeverdier som omsorg nettopp dreier seg om! Men vi skal lønn og arbeidsvilkår i forhold til den virkeligheten vi står i. Der har vi enda langt igjen!
Goggi Sæter
,Takk for en god historie:-)