Tre spørsmål til fire doktorander
Fire av årets doktorander forteller om sine funn, metodevalg og forskningens nytteverdi.
Sammensatt rehabiliteringsprogram for personer med fibromyalgi
- Doktorand: Trond Haugmark
- Avhandling: «Mindfulness-based and acceptance-based interventions and physical activity in the management of fibromyalgia – evaluation of a multicomponent rehabilitation programme»
- Disputas: 10. februar 2022
Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt?
Vår systematiske litteraturgjennomgang av tidligere forskning på helseeffektene av mindfulness- og akseptbaserte intervensjoner viste at smerte, depresjon, angst, søvnkvalitet og helserelatert livskvalitet ble noe bedre hos pasienter med fibromyalgi.
Resultatene fra en randomisert kontrollert studie viste at det sammensatte rehabiliteringsprogrammet ikke ga bedring i helsen sammenliknet med ingen eller annen behandling som pasientene ellers kunne velge mellom.
Deltakerne i kurs i livsstyrketrening rapporterte en økt tendens til å være oppmerksomt til stede – mindful. Til tross for at de fleste pasientene fullførte kurset, var det bare noen få som begynte på eller gjennomførte fysisk aktivitet ved frisklivssentraler. Det trengs å forskes mer på hvordan det kan legges til rette for økt fysisk aktivitet.
Hvilke metoder har du brukt og hvorfor?
I den første studien brukte vi en systematisk oversiktsstudie med metaanalyse. Vi ville finne forskningslitteratur og oppsummere resultatene av enkeltstudiene for å utforske en samlet behandlingseffekt.
I den andre studien har vi gjort en randomisert kontrollert studie for å teste effekt av et sammensatt rehabiliteringsprogram.
Den tredje studien er en observasjonsstudie der vi undersøkte nærmere det utvalget vi hadde inkludert i den andre studien.
Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis?
Resultatene fra den systematiske oversikten kan være nyttig for pasienter og for dem som skal forske videre på behandling for pasienter med fibromyalgi.
Siden vi ikke fant noen forskjell mellom gruppene fra det sammensatte behandlingsprogrammet, vil det være relevant å utforske hvordan fysisk aktivitet for pasienter med fibromyalgi kan legges bedre til rette med utgangspunkt i de behov som hver enkelt pasient har.
Resultatene fra observasjonsstudien kan være et nyttig utgangspunkt for å se på variasjoner i symptombelastning mellom pasienter.
Bruk av beredskapsteam i akuttmottak
- Doktorand: Stine Engebretsen
- Avhandling: «Emergency response team to critically ill medical patients in the Emergency Department: Evaluation of patient characteristics, calling criteria and effect»
- Disputas: 25. februar 2022
Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt?
Bruk av team i akuttmottak er vanlig og forsket mye på for noen pasientgrupper, så som traumepasienter. Lite forskning er gjort på bruk av slike team for den generelle, indremedisinske pasient. Forskningen gir derfor innsikt i bruk av team for denne pasientgruppen.
Mer spesifikt gir forskningen innsikt i hvem disse pasientene er, den utforsker ulike kriterier for å tilkalle et slikt team og utforsker bruk av team versus det å ikke bruke team.
Hvilke metoder har du brukt og hvorfor?
Jeg har brukt data fra to registre og kvantitative metoder. Data fra journal ble brukt til å sammenlikne grupper, se på assosiasjoner og prediksjon.
Metodene ble brukt fordi de var best egnet til de dataene jeg hadde fra registrene.
Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis?
Personell i akuttmottak og prehospitale tjenester vil kunne dra nytte av forskningen når det skal planlegges pasientforløp for disse pasientene.
Jobbtilfredshet og personsentrert omsorg på sykehjem
- Doktorand: Tove Karin Vassbø
- Avhandling: «Job satisfaction and person-centred care in nursing homes – A study exploring job satisfaction in nursing homes in relation to factors associated with person-centred care»
- Disputas: 28. januar 2022
Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt?
Studien bekrefter en positiv sammenheng mellom jobbtilfredshet og personsentrert omsorg blant pleiepersonell i sykehjem, og fant at det å jobbe personsentrert betyr at personalet trives på jobb og opplever en følelse av både vitalitet og læring.
Hvilke metoder har du brukt og hvorfor?
Studien kombinerte kvantitative og kvalitative metoder. Metodene utfyller hverandre og gir en bedre forståelse av sammenhenger enn hva som er mulig ved hjelp av én metodisk tilnærming alene.
Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis?
Politisk og administrativ ledelse i pleie- og omsorgstjenestene og andre forskere vil kunne dra nytte av forskningen. Den bekrefter personsentrert omsorg som er en parameter for jobbtilfredshet og indikerer en sammenheng med å trives på jobben.
Samvalg for ungdom med psykiske lidelser
- Doktorand: Stig Erlend Bjønnes
- Avhandling: «Brukermedvirkning og samvalg i døgnbehandling av ungdom med psykisk lidelse»
- Disputas: 22. april 2022
Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt?
Avhandlingen er et kunnskapsbidrag for å forstå og få innsikt i brukermedvirkning og samvalg i døgnbehandling av ungdom med psykiske lidelser spesielt, men også ut over denne konteksten.
Forskningen viser både muligheter og utfordringer knyttet til brukermedvirkning og samvalg.
Hvilke metoder har du brukt og hvorfor?
For å undersøke erfaringer med brukermedvirkning og samvalg er det anvendt kvalitativ metode. Forskningen har bestått av tre delstudier som har undersøkt erfaringer til helsepersonell, ungdom som er pasienter og foreldre.
Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis?
Forskningsresultatene viser forutsetninger for å lykkes med å få ungdom til å delta i avgjørelser om behandling. Den kan derfor være nyttig for ledere og beslutningstakere som ønsker å heve kvaliteten i helsetjenester med økt brukermedvirkning og gjennomføre samvalg i praksis.
Forskningsresultatene vil også være relevante for klinikere.
Kommentarer