fbpx Mannlige sykepleiere føler seg oftere forskjellsbehandlet Hopp til hovedinnhold
Ny undersøkelse:

Mannlige sykepleiere føler seg oftere forskjellsbehandlet

Bildet viser en mannlig sykepleier

Er det forskjell på å være mann og kvinne i sykepleieryrket? En fersk spørreundersøkelse gir noen svar.

Menn utgjør fremdeles bare 11 prosent av sykepleierne i Norge.

Hva er det med yrket som holder mennene borte? Er det status, arbeidsmiljøet eller den kvinnedominerte utdanningen?

I en fersk spørreundersøkelse besvart av drøyt 2000 ­sykepleiere, forsøker Sykepleien å ­avkrefte ­eller ­bekrefte ulike påstander om menn, kvinner og sykepleie.

Fakta
Om undersøkelsen
  • Gjennomført mellom 28. januar og 10. februar 2025 ved hjelp av det nettbaserte verktøyet Enalyzer.
  • Spørreskjema ble distribuert til et tilfeldig utvalg av 6500 kvinnelige og 6451 mannlige medlemmer av Norsk Sykepleierforbund (NSF).
  • Pensjonister og studentmedlemmer ble ekskludert. Det samme ble respondenter som oppga at de for tiden jobbet utenfor helsevesenet eller ikke er i arbeid.
  • Til sammen gjennomførte 1224 mannlige og 1075 kvinnelige NSF-medlemmer hele undersøkelsen. Kun disse er inkludert i presentasjonen.

Påstand: Egentlig er det liten forskjell på å være mannlig og kvinnelig sykepleier.

Hva de sier selv: Et klart flertall av både mannlige og kvinnelige sykepleiere i undersøkelsen mente kjønn har betydning for opplevelsen av yrket. Langt flere menn enn kvinner oppga at de hadde blitt forskjellsbehandlet på grunn av sitt kjønn. Mennene opplevde oftest å bli forskjellsbehandlet av pasienter, mens for de kvinnelige sykepleierne var det vanligst at en leder sto bak. Mennene i undersøkelsen oppga langt oftere enn kvinner at de hadde blitt forskjellsbehandlet av kolleger. Et flertall blant de mannlige sykepleierne mente det var en forventning på deres arbeidsplass om at visse arbeidsoppgaver helst burde håndteres av menn. Det gjaldt tyngre fysiske oppgaver, tekniske ting og håndtering av utagerende pasienter. Et flertall av de kvinnelige sykepleierne mente derimot at det ikke var noen slik forskjell i forventninger.


Påstand: Sykepleieryrket er usynlig som alternativ for gutter.

Hva de sier selv: Blant menn som faktisk ender opp med å bli sykepleiere, er det få som tenker på dette som en mulighet før de selv har blitt voksne. For mens et flertall av de kvinnelige sykepleierne i undersøkelsen vurderte yrket før de var ferdig med videregående, gjaldt dette for kun 1 av 4 mannlige. Kvinnene oppga fire ganger så ofte at de vurderte sykepleieryrket allerede på grunnskolen. Kvinnelige sykepleiere får også sin autorisasjon i langt lavere alder enn de mannlige.


 


Påstand: Mange mener mener at sykepleieutdanning er best tilpasset kvinner.

Hva de sier selv: Her var meningene tydelig delte mellom mannlige og kvinnelige respondenter. 29 prosent av mennene opplevde at grunnutdanningen var best tilpasset kvinner. Kun 6 prosent av kvinnene svarte det samme. 73 prosent av kvinnene mente det var likt for alle, mens 52 prosent av mennene sa seg enige i dette.


Påstand: Kvinner blir gjerne sykepleiere for å kunne jobbe deltid.

Hva de sier selv: For de aller fleste spilte ikke dette noen stor rolle, men kvinnelige sykepleiere oppga likevel oftere enn mannlige at deltidsmuligheter hadde betydning for deres yrkesvalg. I undersøkelsen svarte 1 av 4 kvinner at dette var viktig eller svært viktig. Færre enn 1 av 7 menn svarte det samme. 6 av 10 mannlige sykepleiere oppga at muligheten for å jobbe deltid var helt uten betydning for deres yrkesvalg. Kun 4 av 10 kvinnelige sykepleiere svarte det samme.


Påstand: Kvinnefellesskap gjør at menn føler seg ekskludert.

Hva de sier selv: Et klart flertall av både mannlige og kvinnelige sykepleier opplever å bli godt inkludert sosialt. Det gjelder for både jobb og under studietid. I jobbsammenheng er det riktignok fire prosent flere kvinner som opplever seg godt inkludert sosialt, mens i studietiden opplevde faktisk en større andel menn enn kvinner at de ble svært godt inkludert.


Påstand: Menn er mer opptatt av å gjøre egen karriere enn av å hjelpe andre.

Hva de sier selv: Kvinnelige sykepleiere oppgir oftere enn mannlige at et ønske om å hjelpe andre var svært viktig for deres yrkesvalg. Samtidig tilla de også faglig interesse og muligheter for videreutdanning større betydning. Det er liten forskjell mellom kjønnene når det gjelder betydningen lønn har hatt for deres yrkesvalg. Andelen ledere og spesialsykepleiere er relativt lik blant menn og kvinner i undersøkelsen, men menn jobber langt oftere i spesialisthelsetjenesten.


 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse