fbpx Ingen menneskerett å bli sykepleier! Hopp til hovedinnhold

Ingen menneske­rett å bli sykepleier!

I min tid som sykepleierstudent er det et spørsmål som gjentar seg - «Hvorfor valgte du å bli sykepleier?»

For å bli sykepleier kreves det at du har flere personlige egenskaper for eksempel empati. Dessuten kreves det mye lesing, arbeid og trening for å bli en dyktig sykepleier. Jeg opplever at det er mange som tror det bare er å surfe igjennom sykepleierstudiet, uten å måtte gjøre en skikkelig innsats, men slik er det ikke, for det er ingen menneskerettighet å bli sykepleier!

1. Å være i relasjon med andre

Er du en person som trives best alene foran en bunke papirer på skrivebordet, vær så snill, ikke søk sykepleierstudiet!

Som sykepleier, uansett hvor du jobber kommer du ikke utenom å være i konstant relasjon med andre. Ofte møter du mennesker som er i en krisesituasjon, enten det er fysisk, psykisk, eller om du ivaretar pårørende. Av naturlige grunner bør du derfor være empatisk og omsorgsfull, da dette etter min mening ikke er egenskaper en kan tilegne seg. Empati og en evne til å yte omsorg er et absolutt minimumskrav for å bli sykepleier. Takler du ikke å møte mennesker i krise og å ta vare på dem…da kan jeg påstå at du ikke er egnet til å bli sykepleier.

2. Blod, avføring og andre kroppsvæsker

For et år siden var jeg i praksis på en gastrokirurgisk avdeling. I min fjerde uke var jeg inne på skyllerommet; i den ene hånden hadde jeg en flaske gallevæske og i den andre flytende avføring…deilig. I tillegg er det verdt å nevne de tre bekkene som rant over. Lukten var ubeskrivelig, men det var en jobb som måtte gjøres, og som jeg villig utførte! Å håndtere kroppsvæsker, blod og avføring er hverdagskost for en sykepleier. Dessuten er det en viktig del av behandlingen av pasientene, blant annet for å oppdage sykdom.

3. Lønn

Sykepleierlønnen er ikke elendig, men sammenliknet med en ingeniør med bachelorutdanning er den deprimerende. En nyutdannet ingeniør tjener rundt100 000 kroner mer i året enn en nyutdannet sykepleier. Drømmer du om en stor villa og andre materielle goder anbefaler jeg at du finner deg et annet yrke.

4. Turnus

Å jobbe turnus er noe du ikke kommer utenom. Det vil si at du må jobbe hver 3. helg, helligdager, i julen, 17. mai og andre dager du helst skulle hatt fri, I tillegg må du også jobbe både kveld og natt i tillegg til dagtid. Så hvis du ikke er en nattugle, men ønsker å ha en regelmessig døgnrytme, ikke bli sykepleier. Da passer du bedre på kontor med en åtte-til-fire-jobb.

5. Å tilegne seg ny kunnskap

Trodde du lesingen av bøker sluttet etter bacheloroppgaven, tro om igjen! I Helsepersonelloven kapittel 4 og 5 står det blant annet at du som helsepersonell er pliktig til å holde deg oppdatert på fag, forskning og praktiske prosedyrer for å kunne yte forsvarlig helsehjelp. Med andre ord, du kommer ikke utenom å fortsette lesingen til du pensjonerer deg. Heldigvis finnes det en enkel løsning på akkurat det problemet; Norsk Sykepleierforbund sender hver 3. måned ut et magasin som heter «Sykepleien Forskning», hvilket gjør livet mye enklere. Er du ingen lesehest? Ikke bli sykepleier.

Mine venner har enda ikke blitt vant til dette

6. Nakenhet

Ah, det nakne mennesket! Som sykepleier får du virkelig oppleve nærkontakt med det nakne mennesket. For å sette det litt på spissen, vil du i løpet av livet ha kontakt med flere nakne mennesker enn en luksusprostituert. Å stelle et menneske er et av de grunnleggende ferdighetskravene til en sykepleier, og det er ikke bare å klaske på såpe som når du vasker deg selv for å ta et eksempel. Det kreves trening og kunnskap for å stelle et menneske på en verdig og integritetsbevarende måte. Dessuten er stellesituasjonen perfekt for å observere pasientenes allmenntilstand; er pasienten klam eller varm? Hvordan ser hudfargen ut; er den blå eller gul? Har pasienten sår? Om du ikke takler å hjelpe mennesker med å dekke et av sine mest grunnleggende behov…dropp tanken på å bli sykepleier.

Hvis du fremdeles ikke er i tvil om at du vil bli sykepleier, kjør på! Og husk, det aller meste kan læres!

 

Følg Kristian sin Studentblogg

Er du en person som trives best alene foran en bunke papirer på skrivebordet, vær så snill, ikke søk sykepleierstudiet!

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.