fbpx De best betalte lederne jobber i sykehus Hopp til hovedinnhold

De best betalte lederne jobber i sykehus

viser en person som leser statistikk

Mens ledere med sykepleierutdanning tjener over millionen i sykehus, må ledere i kommunehelsetjenesten nøye seg med langt lavere lønn.

Tall Sykepleien har fått fra KS og seks helseforetak, tyder på at lønnsforskjellene mellom sykehus og kommunehelsetjenesten er store for lederlønninger.

Direktørlønn: 1,8 millioner kroner

Sykepleiere som er ledere i sykehus, har ofte en tilleggsutdannelse. Noen av lederne i vår oversikt har blant annet både juridisk tilleggsutdanning og ledelsesutdanning – og de tjener som ventet godt.

Den best betalte lederen i Sykepleiens materiale er administrerende direktør i Helse Stavanger, Inger Cathrine Bryne. Hun fikk utbetalt litt over 1,8 millioner i fjor, men ønsket ikke å stille til intervju i Sykepleien om temaet lønn.

Også klinikkledere og avdelingsledere i helseforetakene kan skilte med millionlønn, ifølge tallene Sykepleien har fått inn.

Les også:Her jobber sykepleiere som har millionlønn

Annerledes i kommunene

I lønnsoversikten fra KS, som omfatter om lag 11 000 årsverk, tjener sykepleiere som er ledere, langt lavere.

Hvor mange av disse årsverkene som er besatt av sykepleiere, har ikke Norsk Sykepleierforbund (NSF) oversikt over. Årsaken er at NSF ikke opererer med de samme stillingskodene som KS.

Mens mange av lederne i sykehus tjener over millionen, er lønnsbildet annerledes for ledere i kommunene. Ut fra den oversikten KS har gitt Sykepleien, tjener kommunale ledere i helseinstitusjoner fra 550 000 kroner i året og opp til 760 000 kroner i året.

Mener ledere bør stille høyere lønnskrav i kommunene

NSFs forbundsleder, Eli Gunhild By, er overrasket over at forskjellene er såpass store.

– Hvorfor tjener ledere i kommunene dårligere enn i sykehus?

– Det kan skyldes at det jobber mange leger på sykehus som sitter i mange av lederstillingene. En sykepleier som får en tilsvarende lederstilling, får da samme lønn, sier By.

Hun mener kommunene har et forklaringsproblem dersom det er riktig at lønnsforskjellene mellom sykepleieledere i kommuner og sykehus er så store.

– Kommunene vil få store problemer med å rekruttere gode ledere dersom lønnen de tilbyr, ikke er konkurransedyktig, sier hun.

Forbundslederens tips

– Har du noen råd til sykepleiere som vurderer å søke på en virksomhetslederjobb i kommunen?

– Sjekk hva andre ledere med samme kompetanse, fagansvar og personalansvar får i lønn på for eksempel sykehus. Når du har funnet ut det, da bør du stille lønnskrav. Vær bevisst på hvilken jobb du gjør og hvilket ansvar du har som leder, råder By.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse