fbpx Ekkotekniker: – Min erfaring er en stor ressurs for legene på hjerteavdelingen Hopp til hovedinnhold
Min jobb som ekkotekniker

Ekkotekniker: – Min erfaring er en stor ressurs for legene på hjerteavdelingen

– En ekkotekniker utfører en fullstendig ultralydundersøkelse av hjertet, også kalt ekkokardiografi, sier Maren Enerstvedt.
 

Ultralyd av hjertet er en effektiv og helt ufarlig metode for å se på hjertets anatomi og fysiologi. En probe som legges på huden, sender og mottar lydbølger slik at vi kan få bilder og opptak av hjertet, fremvist på en avansert ultralydmaskin.

Pasientene som undersøkes, kommer fra hjerteavdelingen på sykehuset, inneliggende fra andre avdelinger eller polikliniske pasienter som vi har mistanke om har hjertesykdom. 

Undersøkelsen er nyttig ved vurdering av blant annet:

  • Sykdom på hjerteklaffene
  • Hjertesvikt
  • Betennelse på hjerteklaffene (endokarditt)
  • Ulike kardimyopatier – forandringer i hjertemuskulaturen
  • Hjerteinfarkt

Teknisk krevende

Min oppgave er å utføre en standard ultralydundersøkelse av hjertet, og analysere funnene. Det innebærer blant annet ulike mål av hjertets størrelse, se etter om hjertet har unormalt fortykket vegg, klaffepatologi og blodstrømshastigheter i hjertet ved hjelp av doppler.

Dette krever en rekke nøyaktige mål og er teknisk krevende. For å ta gode bilder trenger du trening og erfaring. Det er viktig å gjøre en teknisk god undersøkelse for å få et best mulig opptak. slik kan funnene blir vurdert ut ifra best mulig utgangspunkt. Det er legenes ansvar å diagnostisere, men som sykepleier får jeg i stor grad ta del i utredningen av pasienter, som er et utfordrende og stort ansvar.

I tillegg krever dette nysgjerrighet og et ønske om økt kunnskap om hjertets anatomi og fysiologi, patofysiologi, samt ultralydfysikk. Fagfeltet er veldig spennende og sammensatt. Det er som et puslespill hvor man først må utføre de praktiske ferdighetene godt, slik at de tekniske målene blir best mulig. Samtidig er det som regel ikke et mål som gir svaret, men man må sette sammen alle målene og kunnskapen man har om hjertet for finne svaret.

Utdanningen har gitt meg en rekke nye morsomme utfordringer som jeg ikke hadde sett for meg som sykepleier.
Maren Enerstvedt

Første i Aust-Agder

Jobben er veldig selvstendig, samtidig som vi er et godt team i samarbeid med kardiologer og sykepleiere. Jeg var førstemann ut som sykepleier i Aust-Agder som tok ekkoteknikkerutdannelsen, og nå er det flere sykepleiere på avdelingen som ønsker å gjøre det samme. Det er motiverende og gøy å høre, og det har vist seg at min erfaring er en stor ressurs for legene på hjerteavdelingen.

Utdanningen har også gitt meg en rekke nye morsomme utfordringer som jeg ikke hadde sett for meg som sykepleier. Blant annet opplæring av leger med fokus på de tekniske utfordringene ved ultralyd, og hvordan man skal ta best mulig bilder. Jeg har også fått ta del i det nye, spennende prosjektet med ultralyd av hjertet i ambulansen. Dette foregår i Skien og Kristiansand, hvor jeg har vært med for å veilede og hjelpe med opplæring i ultralyd.

Før jeg startet på utdannelsen, hadde jeg jobbet på hjerteavdelingen som sykepleier i 5 år. Jeg var klar for nye utfordringer, og plutselig dukket det opp en mulighet jeg ikke trodde fantes for sykepleiere, nemlig ekkoteknikker. Jeg visste ikke helt hva det innebar, men jeg fikk i forkant mulighet til å prøve ut hva utdannelsen gikk ut på.

Videreutdannelse over to år

Spesialutdannelsen tok jeg over to år på NTNU i Trondheim. Praksis ble tatt på sykehuset med en kardiolog som veileder, og de teoretiske oppgavene leverte jeg på nett. Videreutdannelsen fokuserer på anatomi og fysiologi av hjerte, hjertesykdommer og ultralydfysikk.

Det er en fordel å være nysgjerrig på faget og ha et ønske om å bli bedre i hjertesykdommer, samt være en del av et viktig verktøy for diagnostiseringen av ulike hjertesykdommer.

Nå jobber jeg i kombistilling, 60 prosent som ekkotekniker, 20 prosent som forskningssykepleier innenfor en ultralydforskning (IMPROVE) og 20 prosent sykepleier på hjerteavdelingen.

Jeg er veldig glad jeg tok utfordringen og hoppet ut i det ukjente og spennende feltet!

Det er en fordel å være nysgjerrig på faget.
Maren Enerstvedt

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse