Innlegg av Monica Hilsen som grafisk designer og journalist:
Sykepleier leder FACT Ung-team: – Våre brukere er sårbare og har andre behov
– Vi skal være aktive der de sårbare ungdommene kan være, sier sykepleier Inger Elene Morsund. Hun leder FACT Ung-team i Molde som oppsøkende og pågående følger opp dem som faller utenfor det ordinære tilbudet.
Frode gikk fra eiendom til sykepleie: – Gir fantastiske muligheter
Etter ett år i sykepleierfaget har Frode Smith fått erfaring fra sykehus, stat og kommune. Han har tatt en liten norgesturné.
Jimmy gikk fra 65 til 2,2 pustestopp i timen
– Søvnpasientene har vært en glemt gruppe i det medisinske feltet, sier sykepleier Lotte Hofossbråten.
Sykepleierne gir heroinbehandling: – Det er ikke alle brukere som ville blitt tatt for å være pasient hvis du traff dem på gata
«Martin» (38) er med i et prosjekt hvor heroin gis i kontrollerte former. Sykepleierne på klinikeren mener at dosene fungerer mer som medisin enn rus.
– For mange er det tabu å snakke om døden
– Pasientmøtene er det jeg liker aller best, sier Kent Andreas Solgård, kreftsykepleier på Diakonhjemmet sykehus. Han jobber tett på liv og død, og det påvirker hvordan han selv ser på livet.
Påskekrim: Mysteriet med de hvite plastposene
Hvem har skylt hundrevis av plastposer i do i Malvik kommune?
Sykepleien-journalist vant språkpris
Journalist og redaksjonssjef i Sykepleien, Ellen Morland, vant førstepris for beste skrevne artikkel da Fagpressen delte ut priser for fjorårets beste journalistikk.
Fra halshugging til selvbestemt abort
Verdenshistorien rommer mange historier om kvinner og abort. Temaet er stadig aktuelt.
– Jeg har jo verdens beste jobb
– Å ha verdens beste yrke er fantastisk. Det er mange sykepleiere som slutter, så det er greit for andre å vite at det er mulig å trives, sier Anders Bergman.
Sykepleieren fikk fatigue. Nå hjelper hun andre som er rammet
På St. Olavs hospital får pasienter med revmatologiske sykdommer tilbud om fatiguesamtale. – Mange kan lære og leve mye bedre med den ubudne gjesten, sier Emma Othilie Lorentzen.
Snudde avdeling med dårlig rykte til å bli ettertraktet «snakkis»
Avdelingen på UNN har blitt en «snakkis»: Sykefraværet var høyt, de hadde elleve ubesatte stillinger og vanvittig høy utskifting av personalet. Nå har de klart å snu alt, og fått en følgegevinst på kjøpet.
Kritisk nedgang i søkertallene – rollemodell Amalie har jobben med å snakke opp sykepleiefaget
– Det er viktig å fronte det positive og fine med sykepleieyrket, sier Amalie Nordgård Thomassen. Hun er sykepleiestudent ved Universitetet i Tromsø (UiT) og rollemodell for helsefakultetet.
– Spraye og puste samtidig er vanskelig
– Når vi skal tolke spirometrikurver, må vi vite at pasienten har utført testen rett. Det er først da vi kan bruke diagnostikken riktig, sier astma- og allergisykepleier Turi Nestegård.
Målgruppen er 15 000 ansatte – jobber systematisk for å unngå «turnover» og sykefravær
– Vi må få ledere til å forstå hvor viktig det er at det systematiske HMS-arbeidet gir resultater. «Turnover» og sykefravær kan unngås, sier Kristine Knutsen Klepp.
Min første dag på jobb som sykepleier
Mange avgangsstudenter har nå et ferskt bevis på fullført bachelor i sykepleie. Frode Smith er en av dem. Og nå starter arbeidshverdagen.
Ønsker flere menn til barneposten
– Jeg har det artig, interessant og utfordrende på jobb. Alt som skal til for å ha en fin arbeidshverdag, sier Magne Roar Kvavik på barneavdelingen ved Nordlandsykehuset i Bodø.
– Vi tenker fremover, alltid et stepp foran kirurgen, sier operasjonssykepleieren
På Ullevål sykehus har Marianne Jungersen jobbet som operasjonssykepleier i over 30 år. – Vi må alltid tenke «hva kan skje nå», sier hun.
Fra sykehusdirektør til sykehusvert
Anne Margrete Riis Opheim (74) jobber som sykehusvert på Rikshospitalet i Oslo. – Sykehus er egentlig mitt andre hjem, sier hun.
Ny NPE-direktør: – Det er flott at vi har et system som gir erstatning ved feil
1. mars tar Kristin Cordt-Hansen over som direktør for Norsk pasientskadeerstatning (NPE). Hun vil gjerne vente litt med programerklæringene.
Datteren overlevde, men til hvilket liv?
Da Aurora var fem måneder fikk hun hjernehinnebetennelse. Hennes mor, «løvemamma» Helle Cecilie Palmer, har skrevet en bok om hvordan velferdsstaten ofte kommer til kort. Og om å kjempe for barnet sitt.
– De som trenger det mest oppsøker sjelden hjelp
– Blant mine elever har ikke selvskading økt de siste årene. Men det er skamfullt tema, så de som trenger støtte oppsøker ofte ikke hjelp selv, sier helsesykepleier Ida Uldal.
– Morsmålet er «hjertespråket»
– Vi har hatt så lite materiell på samisk. Barn trenger bøker med historier de kan speile seg i, sier Elle Sara Pulk. Årets sykepleier i Troms og Finnmark i 2022.
Sykepleier med roman om arv av uhelbredelig sykdom
I romanen «Resten av dagene vil drukne i fjorden» tar psykiatrisk sykepleier og forfatter Rune Salvesen leseren inn i livet til Vilde og hennes opplevelser med Huntingtons sykdom.
«Endringsagenter» fra Indonesia lærer simulering i Elverum
I juli og oktober var samarbeidspartnere i prosjektet Capacity Building in Nursing Education in Indonesia (CABNEI) samlet i Elverum til kompetanseheving.
Regjeringen kutter seks millioner kroner til viktig kvinnehelsetilbud
Over natten kuttet regjeringen 25 prosent i støtte til lavterskeltilbudet kvinner har før og etter en abort. – Kuttet vil føre til en drastisk reduksjon i tilgangen på hjelp, spesielt for kvinner i en særlig sårbar situasjon, sier Andrea Skaarer Kreutz.
Laget opplæringsfilm for strupeopererte: – Å se filmen skal gi troen på at «dette kan jeg klare»
Pasienter som får fjernet strupen, puster gjennom et hull på halsen. Nytt opplæringsmateriale skal motivere disse pasientene og gi mestring.
Her gir sykepleierne helsehjelp til personer som selger sex
Ved denne lille klinikken i Oslo kan brukerne kalle seg hva de vil, bare de husker kallenavnet sitt selv. Her kommer mennesker som ikke vil, eller kan få, tjenester gjennom den vanlige helsetjenesten.
– Jeg er overrasket over at kvinner i 2022 har skamfølelse om abort
Eva Sommerseth mener kvinner trenger et lavterskeltilbud når de skal ta avgjørelser om abort. Mange opplever det som en ensom og utfordrende prosess med eksistensielle dimensjoner.
Må trygge barna i en stressende situasjon
– Min erfaring er dessverre at sykepleiere er dårlig på å søke råd, sier Marianne Larsen klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie.
– Barn er den mest krevende pasientgruppen jeg har møtt
Nyfødte fødes med komplikasjoner, barn har diabetes og nyresvikt, er multihandikappede eller har stikkevegring. – Vi er gode på voksenbehandling, men sykepleie til barn er noe helt annet, sier Elisabeth Figenschou.
Hjernen voktes på nevrologisk
– Når det kommer til overvåkning av hjernen, bruker vi ikke så mye avansert utstyr. Det er den kliniske vurderingen som er vårt redskap, sier Christian Furebotten. Han jobber som nevrosykepleier.
Ukrainske flyktninger med kreft får hjelp i Norge
Kreftforeningens rådgivningstjeneste bistår nå pasienter, pårørende og helsepersonell for å løse utfordringen for kreftsyke flyktninger.
Hun ble den første diabetessykepleieren
Fra 1980-tallet bygget Birgit Marthinsen opp diabetessykepleiefaget i Norge, heiet frem av en lege.
Bekymringsmelding om den nye akutten i Tønsberg: – Frykter alvorlige episoder
Tillitsvalgte ved Sykehuset i Vestfold frykter unødvendige dødsfall. Spesielt er mangelen på sykepleiere prekær. NSFs fylkesleder er bekymret. Omorganisering av arbeidsoppgaver og ny driftsform skal være bakteppet for problemene.
Ungdommen sprer lykke på omsorgssentre
I Hemnes kommune i Nordland jobber 17 ungdommer som trivselsagenter på to omsorgssentre. – Sist gang jeg var på jobb var det en dame som fortalte at hun var så lykkelig for at vi er her, sier en av agentene.
– Et helt liv skal stables på beina i løpet av 12 måneder
Veksthuset Rogaland er et av Norges mest krevende behandlingssentre for personer med rusavhengighet. – Vi har virkelig tro på denne behandlingsmodellen, og syntes vi har det råeste fellesskapet, sier Kristine Solbakke. Hun er en av fire ansatte sykepleiere som fungerer som miljøterapeut.
Traumealarm: Mann (ukjent alder) satt fast i pipe
– Vi var litt redd for å stikke på ham, innrømmer anestesisykepleierne som tok imot.
«O jul med din glede» kan også synges med maske
En luke av tid åpenbarte seg, akkurat lang nok til å rekke rundt juletreet.
Legen som vokste til et juletre
Allerede i oktober ber pasienter om time når kreftlege Silje Songe-Møller ikler seg julepynten.
Prisvinner med stort hjerte for pasientene og avdelingen
Tirsdag fikk fagsykepleier, Alcinda Maria Rudolph prisen som Årets sykepleier innen fagfeltet geriatri og demens 2021. – Jeg gjør bare jobben min, sier hun.
11.50 begynte planleggingen, 12.00 gikk Luciatoget
– Vi føler det ble en hit, sier sykepleier Pernille Gundersen.
Beinar viser hvordan skjelettet bør se ut til jul
– Han passer på at vi holder julestemningen og humøret oppe, sier sykepleier Ann Kathrin Solem.
Barnepalliative team ikke prioritert
Interessegruppen for barnepalliasjon var i møte med statssekretæren, men fikk ikke tildelt ressurser.
Flygende jordmortjenester
Små distriktskommuner sliter med å få tak i jordmor. Hyllestad kommune i ytre Sogn prøver nå en løsning der de flyr inn jordmor et par ganger i måneden.
Er helsepolitikk viktig for hva du skal stemme? Da bør du lese dette
Hva mener egentlig de politiske partiene er viktigst i Helse-Norge akkurat nå? Og hvordan vil de løse sykepleiermangelen?
– Jeg får være med å påvirke demensomsorgen
Som demensrådgiver gir Trond Eirik Bergflødt råd og veiledning fra kontoret, men i undervisning og veiledning ute på sykehjem høster han erfaring til sin faglige kompetanse.
Er dette Norges mest forebyggende postkasser?
For at ungdom i Bykle kommunen skal ha lett tilgang til prevensjon, har man plassert ut to postkasser til kondomer. Nå ligger gratis prevensjon til avhenting hele døgnet.
– Endokrinologi er et fagfelt som vi opplever at enkelte har lite kjennskap til
Ved seksjon for spesiell endokrinologi på Rikshospitalet jobber det fire sykepleiere. De jobber selvstendig i et fagfelt som ikke har spesialutdannelse i Norge.
– Tyranner er tyranner fordi de egentlig vil bli elsket
Sykepleiere i helsetjenesten møter ofte mennesker med personlighetsforstyrrelser som har en atferd som går ut over andre. Psykologen Harald Vestgøte Kirsebom setter ord på denne problematikken.
Ungdommene ville vite: Hvordan er det å jobbe som mannlig sykepleier?
Unge vil vite mer om kvinner og menn i yrker som er dominert av det andre kjønnet. Da velger flere å undersøke sykepleieryrket. Disse «forskerelevene» fikk noen overraskelser.
Feiret dagen med avduking av sykepleierportrett
I pøsende regnvær ble den internasjonale sykepleierdagen 12. mai markert på Rikshospitalet med taler og NSF-trommekorps.
Jobber med gravide – får ikke vaksine
I en spørreundersøkelse blant jordmorstudenter oppgir hele 67 prosent at de ikke har fått eller blitt tilbudt koronavaksine.
FHI åpner for koronavaksine til gravide
Gravide som ikke tilhører en av risikogruppene, kan nå få koronavaksine etter konsultasjon med lege.
Praksisstudenter får ikke vaksine
Praksisstudenter som jobber med covid-pasienter er ikke prioritert i vaksinekøer.
Gir stemme til demensrammede
Hva skjer i forholdet mellom mor og datter når mor får demens? Sykepleier og forfatter Marianne Nymo bruker fagkunnskap og erfaring når hun gir et innblikk i samspillet.
Ingen påskeforsinkelser i vaksineringen i Vestre Aker i Oslo
Innbyggere i Vestre Aker bydel i Oslo møter opp til vaksinetid.
– Hvorfor ikke kaste oss ut i felt? spør studenten som ikke får praksis
Pandemien setter stopp for praksisperioden til Frode Olav Smith, som går 2. året sykepleie ved Lovisenberg Diakonale Høyskole (LDH).
Sykepleierstudenter får ikke godkjent fravær for å ta koronavaksine
Fravær på grunn av koronavaksine er ikke godkjent. Sykepleierstudent reagerer på avgjørelsen, men verken utdanningsminister eller høyskolen vil endre på kravet.
Helsedirektoratet: Amming bør ikke avbrytes selv om mor er koronasyk eller skal ta vaksinen
Helsedirektoratet anbefaler at koronasyke ammende ikke bør stoppe å amme eller gi morsmelk, selv om de er smittet eller er syke av korona. Oslo universitetssykehus (OUS) har strengere råd.
FHI: Bør vente med graviditet til etter at koronavaksine er satt
Kritisk helsepersonell er flyttet frem i vaksinekøen, og i denne gruppen finnes det mange unge. Derfor er problemstillingen rundt kombinasjonen graviditet og vaksine blitt et spørsmål.
– Manglende klinisk erfaring kan føre til at vi blir B-sykepleiere
For mange sykepleiestudenter har koronapandemien påvirket studiet. Et midlertidig regelverk gir høyskoler fleksibilitet til hvordan de løser praksis.
Skabb på frammarsj: Vil ha all behandling på blå resept
Skabb er blitt et stort problem. – All behandling av skabb bør på blå resept, mener Inge Bønkel Birkeland og Kristine Bjørkhaug, begge dermatologiske sykepleiere.
– Flytter beina seg, flytter tankene seg
Korona påvirket hverdagen for psykiatrisk sykepleier Lone Snøtun. Kontoret ble ofte bytte ut med turer i nærområdet.
– På intensiven er du nærmere døden enn livet
Sandra Karoliussen Hammer og Marit Nyhus er intensivsykepleiere på ulike sykehus. Den ene er nyutdannet, den andre har bred erfaring. De jobber for å redde liv.
Gir nyrene behandling
– Som nyresykepleier er vi tett på den syke. Det er fint for oss faglig, og pasientene vil alltid ha et kjent fjes å forholde seg til, sier Kai-Gunnar Lillefosse.
Skal dele ut gratis medisiner til røykeslutt
I september skal helsemyndighetene for første gang betale for legemidler til røykeavvenning. Tilbudet gis til innbyggere som sokner til Vestre Viken Helseforetak.
Hyllet sykepleieren som brøler for de eldre
Nå er sykepleierportrett nummer to avduket. «Eldrebrølet», som avbilder Irene Vågen, ble offentliggjort på Fløyen i Bergen fredag 26. juni.
Bruk av kartleggingsverktøy har positiv innvirkning på jobbtilfredsheten
Et felles observasjonsverktøy for å vurdere pasientenes tilstand hever kompetansen og øker tryggheten for alle ledd i helsetjenesten, konkluderer Anita Sletner.
To av tre demenssyke hadde smerter
For personer med langtkommen demens kan smertelindring ha stor innvirkning på livskvaliteten, konkluderer Hanne Marie Rostad.
Fant ut at sykepleiere misforstår ved generisk bytte
– Mange sykepleiere gjør grunnleggende feil når de skal bytte medisiner. Dette må sykepleiere få bedre kunnskap og opplæring i, sier Rolf Johansen.
Spedbarns samspill med foreldre har betydning for utviklingen av hjernen
Måten spedbarn blir møtt på, danner grunnlaget for barnets selvfølelse og trygghet. Utviklingen av denne grunnleggende tilknytningen skjer i løpet av barnets første leveår.
Quiz: Kan en respiratorbehandling vare evig?
De sykeste koronapasientene får hjelp til å puste med en respirator. Hva kan du om dette hjelpemiddelet og behandling?
Quiz: På hvilken dag i året er risikoen for hjerteinfarkt størst?
Advent- og julehøytiden med mye mat og drikke er ikke det beste for hjerte eller mage.
En jordmor gjør mye mer enn å ta imot barn
– Jeg brenner for kvinnehelsen og ønsker at kontakt med jordmor i forbindelse med svangerskap, fødsel og barsel blir et reelt tilbud til alle kvinner, sier Mariella Clausen.
Geriatrisk sykepleier: – Grunnkunnskapene og observasjonene gjør meg god
– Det er vel ikke noe sted man må tørre å stole på seg selv og på det du kan enn nettopp på sykehjem og i hjemmesykepleien, forteller Ranveig Lie.
Quiz: Hvor ligger scrotum?
Prøv deg på Sykepleiens ukentlige og uhøytidelige quiz!
Quiz: Hvor i kroppen er terningbenet?
Prøv deg på Sykepleiens ukentlige og uhøytidelige quiz!
Quiz: Hva kan du om cerkariedermatitt? (Eller det som på godt norsk kalles svømmekløe)
Klarer du å svare på disse spørsmålene i sommervarmen? God sommer!
Ved bruk av slagambulanse kan pasienter få raskere behandling
Det kan være mye å hente ved å bruke ambulanse utstyrt med CT-skanner, såkalt slagambulanse, ifølge en metodevurdering gjort av Folkehelseinstituttet.
Folkehelseinstituttet har oppdatert sine vaksineråd
Nå er anbefaling om hepatitt A-vaksine nedjustert. Tyfoidvaksine bør tas til visse land, men tilråding er justert. Nytt av året er en kombinasjon av begge vaksinene.
Quiz: Hva er babesiose?
Kroppsvæsker, virussykdommer og konkurranseutsatte offentlige tjenester. En vanlig dag på jobben der altså. Prøv deg på Sykepleiens fredagsquiz!
Sykehuset Østfold best i landet på forløsning uten rifter
Kun tre av kvinnene som hadde fødselsforløsning ved hjelp av tang eller vakuum på Sykehuset Østfold i fjor, fikk rift i endetarmens lukkemuskel.
– Når jeg forteller at jeg stikker i øyet, får jeg grøssende reaksjoner
Ved undersøkelse av øyet kan vi oppdage sykdommer i andre deler av kroppen, sier Monica Ryeng Ødegård.
Quiz: Hva kan det lukte av pusten din hvis du har for høyt blodsukker?
Gangren, psora, after og amyotrofi: Test din fremmedordkunnskap med ukas uhøytidelige fredagsquiz!
– Målet er å gi blod 300 ganger
På Blodbanken ble blodgiverdagen markert ved at statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde hedret to trofaste blodgivere og en ambassadør for rekruttering.
– Her er løsningen på sykepleiermangelen, kjære helseminister
Utdannelsesland påvirker krav til autorisasjon som sykepleier i Norge. Kan sykepleiemangel løses med en lovendring, spør Kastriot Prenga.
Lokker til seg sykepleiersøkere med dans
Slik lokker sykepleierne ved Margarethestiftelsen i Arendal til seg søkere til en utlyst stilling i hjemmesykepleien.
Slik jobber sykepleiere i stab på Søreide sykehjem
Sykehjemmet har siden oppstart i 2004 vært organisert med sykepleiere i stab. Både beboerne og de ansatte er fornøyde med organiseringen.
Quiz: Hva er sudor?
Endelig fredag – i hvert fall for alle som ikke jobber helg. Men kanskje du vil prøve deg på Sykepleiens uhøytidelige quiz uansett?
Trekker i snora for sykepleierløftet
Norsk Sykepleierforbund har satt ut reklameskilt i Oslo og Trondheim der folk selv, ved å dra i snora, kan støtte oppropet for et sykepleierløft.
Beroliger gravide som bruker angst- og sovemedisin
En ny undersøkelse viser at barna til kvinner som brukte legemidler mot angst og søvnvansker i svangerskapet har fått minimale skader.
Levealderen går opp
Vi har aldri levd lenger, men andre lands forventede levealder vil stige mer enn i Norge.
– Personer med autisme har styrkeområder som må brukes
Autisme er en utviklingsforstyrrelse som først og fremst skyldes forandringer i hjernen og påvirker særlig kommunikasjon og evnen til sosialt samspill.
Yrkesskader i 2018: 37 sykepleiere fikk utbetalt til sammen 21 millioner kroner
I fjor behandet NSFs yrkesskadegruppe 206 saker. Utbetalingene ble på til sammen 21,3 millioner kroner.
Tromsø: Vil lokke med høyere lønn for å få flere sykepleiere
Helse- og velferdskomiteen i Tromsø kommune har enstemmig gått inn for at lønna til sykepleierne i kommunen må heves.
Nå får sykepleierne i Porsgrunn sko
Sykepleiere i både hjemmetjenesten og på sykehjem blir kledd fra topp til tå, på Porsgrunns kommunes regning.
Satser på at ny tobakk-teknologi vil utkonkurrere sigaretter
Flere av de multinasjonale sigarettprodusentene kutter sigarettproduksjon og går over til det de kaller risikoreduserende produkter.
Stresshormonet adrenalin gir sommerfugler i magen ved forelskelse
Det er lysere tider og kanskje kjærlighet i luften. Adrenalin fungerer som en nevrotransmittersubstans og påvirker oppførselen vår mer enn nesten alle andre hormoner.
Ekkotekniker: – Min erfaring er en stor ressurs for legene på hjerteavdelingen
– En ekkotekniker utfører en fullstendig ultralydundersøkelse av hjertet, også kalt ekkokardiografi, sier Maren Enerstvedt.
Studier i rommet kan hjelpe pasienter med kols og astma
Lungeceller skal studeres på den internasjonale romstasjonen (ISS) med utstyr utviklet av forskere ved NTNU Samfunnsforskning i Trondheim.
Tidligere rusmisbrukere må betale urinprøvene selv
Kristiansunds LAR-brukere mister gratistilbud om urinprøver, fordi kommunen skal spare penger.
Keiseren befalte keisersnitt
Keisersnitt er med på å redde liv og helse når det oppstår komplikasjoner ved fødsel. Visste du at tyggegummi kanskje kan være til hjelp etter forløsningen?
Lærer nyfødte å spise hjemme
– Vi var godt forberedt da vi startet opp NAST-team, sier Linda Berstad.
– Hvorfor skal arbeidstøyet stoppe ved ankelen?
NSF i Porsgrunn kommune mener at sko til ansatte i hjemmetjenesten bør dekkes av arbeidsgiver, slik teknisk etat i kommunen får.
I sommer ble alle snusbokser gusjegrønne
Fra 1. juli er alle snusbokser – og andre tobakksvarer – som selges i Norge, standardiserte. Med dette tiltaket håper staten at forbruket skal gå ned, men nye studier indikerer at snus kan være mindre farlig enn tidligere antatt.
Fordøyelsessystemet er fantastisk
– På gastrolabb er det få typiske pasienter. Vi undersøker de akuttsyke til de friske, sier Knut Eyvind Hofseth.
– Vi skal ikke utøve mer tvang enn absolutt nødvendig
De fleste pasienter opplever isolering som ubehagelig, sier Trond Solholm, psykiatrisk sykepleier ved Sandviken sykehus i Bergen.
Sykepleiere har mer sykefravær enn nesten alle andre yrkesgrupper
Statistisk sentralbyrå (SSB) har for første gang publisert statistikk over sykefravær etter yrke. Omsorgsyrkene topper lista.
Kaffe-nekt på eldresenter
Ressursmangel gjorde at Steinkjer eldresenter ville slutte med ettermiddagskaffen. Det satte ikke beboerne pris på.
14. juni var verdens blodgiverdag
Blodbankene over hele Norge vil gjerne ha flere blodgivere. Hver fredag i skoleåret står Blodbussen fra Oslo universitetssykehus, bemannet med sykepleiere, på Oslo S fra klokken 08.15–13.45.
Slik unngår du sykdom i ferien
Årlig rapporteres det om nær 4000 tilfeller av meldingspliktige sykdommer med antatt smitte i utlandet. De fleste blir smittet i sommerferien.
Redningstjenesten trenger sykepleiere
Ikke alle kjenner til at redningstjenesten i Norge er basert på frivillighet, sier Erlend Borgen Aarsæther.
Sykepleiere på brannbil
Røyrvik kommune har satt i gang et prosjekt som skal ivareta akuttberedskapen i kommunen etter at ambulansetjenesten ble lagt ned.
Vil sykehuset ha kvinnelig sykepleier og mannlig kommunikasjonssjef?
Dette er Finnmarkssykehusets stillingsannonser for sykepleier og kommunikasjonssjef. Uheldig bildebruk, mener forsker.
Pasient måtte ligge på gangen i nesten et år
I Larvik sliter sykehjem med å plassere pasienter. På Rekkevik sykehjem ble en pasient liggende på korridoren i elleve måneder.
Innsatsteamet i Færder sikrer brukere raskere behandling
Tor Arne Allum får ekstra oppfølging etter sykehusopphold.
– Forskning må utfordre praktisk sykepleie
Ved å tenke på nye måter kan vi utgjøre en stor forskjell for pasientene, sier Ingrid Ruud Knutsen.
Fikk ildsjelpris for sårbehandling
Kjellaug Stautland Eide er tildelt Ildsjelprisen 2018 fra Norsk interessefaggruppe for sårbehandling (NIFS) for sin innsats ved sårpoliklinikken ved Stord sykehus.
Tre måneder i Tanzania – i en helt annen sykepleiekultur
I Tanzania opplevde sykepleier Ylva Bromstad at hennes lange erfaring med psykisk helsearbeid ikke kunne brukes helt som hun hadde trodd.
Polio går i glemmeboka
Symptomer på senskader hos poliopasienter kan forveksles med symtomer på andre sykdommer, som MS og fibromyalgi.
Stadig flere får astma
I dag markeres verdens astmadag.
Yrke: Sykepleier på sykehus
På store sykehus kan du jobbe med alt fra høyteknologiske apparater til samtaler med pårørende.
Yrke: Sykepleier i akuttsituasjoner
Den som jobber med akutt syke, vet aldri hva dagen bringer, bare at det gjelder å handle raskt.
Veteraner kan trenge hjelp
– Her ønsker vi å anerkjenne alle for den innsatsen de har gjort på vegne av landet.
Vil heller ha flere el-biler
– Et kjøreforbud på enkeltdager vil ikke hjelpe utsatte personer så mye, mener Elin Martinsen i NSFs faggruppe for astmasykepleiere.
Vinter gir tørre sykepleierhender
Du opplever kanskje at hendene skriker etter fuktighet når arbeidsdagen er slutt?
Passer på de unge med diabetes
– For å gi gode råd må vi holde oss oppdatert på tekniske hjelpemidler.
Nattmat for dagdyr
Nattarbeidere vil alltid prestere dårligere enn dagarbeidere. Kroppstemperaturen synker og forbrenningen likeså. Fordøyelsen går tregere, så hva er lurt å spise på nattevakt?
Jakten på skokoden
På sykehusgulv tråkkes tusenvis av skritt hver dag.
Fine møter med livserfarne brukere
– Tilliten jeg får når de forteller sine livshistorier, skaper «gylne øyeblikk».