fbpx Monica Hilsen Hopp til hovedinnhold

Monica Hilsen

Grafisk designer og journalist Send e-post
Monica Hilsen

Innlegg av Monica Hilsen som grafisk designer og journalist:

Bilde viser kreftsykepleier Kent Andreas Solgård i behandlingsrommet
– For mange er det tabu å snakke om døden

– Pasientmøtene er det jeg liker aller best, sier Kent Andreas Solgård, kreftsykepleier på Diakonhjemmet sykehus. Han jobber tett på liv og død, og det påvirker hvordan han selv ser på livet.

Bildet viser Ellen Morland
Sykepleien-journalist vant språkpris

Journalist og redaksjonssjef i Sykepleien, Ellen Morland, vant førstepris for beste skrevne artikkel da Fagpressen delte ut priser for fjorårets beste journalistikk.

Bilde viser anestesisykepleier Anders Bergmann
– Jeg har jo verdens beste jobb

– Å ha verdens beste yrke er fantastisk. Det er mange sykepleiere som slutter, så det er greit for andre å vite at det er mulig å trives, sier Anders Bergman. 

Bide viser astma- og allergisykepleier Turi Nergård som demonstrerer riktig inhalasjonsteknikk med sprayaerosol.
– Spraye og puste samtidig er vanskelig

– Når vi skal tolke spirometrikurver, må vi vite at pasienten har utført testen rett. Det er først da vi kan bruke diagnostikken riktig, sier astma- og allergisykepleier Turi Nestegård.

Min første dag på jobb som sykepleier

Mange avgangsstudenter har nå et ferskt bevis på fullført bachelor i sykepleie. Frode Smith er en av dem. Og nå starter arbeidshverdagen.

Bilde viser en montasje av Magne Roar Kvavik på barneposten ved Nordlandsykehuset.
Ønsker flere menn til barneposten

– Jeg har det artig, interessant og utfordrende på jobb. Alt som skal til for å ha en fin arbeidshverdag, sier Magne Roar Kvavik på barneavdelingen ved Nordlandsykehuset i Bodø.

Bilde viser sykehusvert Anne Margrete Riis Opheim på jobb ved Rikshospitalet
Fra sykehusdirektør til sykehusvert

Anne Margrete Riis Opheim (74) jobber som sykehusvert på Rikshospitalet i Oslo. – Sykehus er egentlig mitt andre hjem, sier hun.

Helle Cecilie Palmer
Datteren overlevde, men til hvilket liv?

Da Aurora var fem måneder fikk hun hjernehinnebetennelse. Hennes mor, «løvemamma» Helle Cecilie Palmer, har skrevet en bok om hvordan velferdsstaten ofte kommer til kort. Og om å kjempe for barnet sitt.

Elle Sara Pulk
– Morsmålet er «hjertespråket»

– Vi har hatt så lite materiell på samisk. Barn trenger bøker med historier de kan speile seg i, sier Elle Sara Pulk. Årets sykepleier i Troms og Finnmark i 2022.

Trist ung kvinne
Regjeringen kutter seks millioner kroner til viktig kvinnehelsetilbud

Over natten kuttet regjeringen 25 prosent i støtte til lavterskeltilbudet kvinner har før og etter en abort. – Kuttet vil føre til en drastisk reduksjon i tilgangen på hjelp, spesielt for kvinner i en særlig sårbar situasjon, sier Andrea Skaarer Kreutz.

Elisabeth Figenschou
– Barn er den mest krevende pasientgruppen jeg har møtt

Nyfødte fødes med komplikasjoner, barn har diabetes og nyresvikt, er multihandikappede eller har stikkevegring. – Vi er gode på voksenbehandling, men sykepleie til barn er noe helt annet, sier Elisabeth Figenschou.

Christian Furebotten
Hjernen voktes på nevrologisk

– Når det kommer til overvåkning av hjernen, bruker vi ikke så mye avansert utstyr. Det er den kliniske vurderingen som er vårt redskap, sier Christian Furebotten. Han jobber som nevrosykepleier.

Trivselsagenter sammen med beboer
Ungdommen sprer lykke på omsorgssentre

I Hemnes kommune i Nordland jobber 17 ungdommer som trivselsagenter på to omsorgssentre. – Sist gang jeg var på jobb var det en dame som fortalte at hun var så lykkelig for at vi er her, sier en av agentene.

Kristine Solbakke
– Et helt liv skal stables på beina i løpet av 12 måneder

Veksthuset Rogaland er et av Norges mest krevende behandlingssentre for personer med rusavhengighet. – Vi har virkelig tro på denne behandlingsmodellen, og syntes vi har det råeste fellesskapet, sier Kristine Solbakke. Hun er en av fire ansatte sykepleiere som fungerer som miljøterapeut.

Utsikt fra fly vindu
Flygende jordmortjenester

Små distriktskommuner sliter med å få tak i jordmor. Hyllestad kommune i ytre Sogn prøver nå en løsning der de flyr inn jordmor et par ganger i måneden.

Helsesykepleiere viser fram kondom-postkasser
Er dette Norges mest forebyggende postkasser?

For at ungdom i Bykle kommunen skal ha lett tilgang til prevensjon, har man plassert ut to postkasser til kondomer. Nå ligger gratis prevensjon til avhenting hele døgnet.

Marianne Nymo
Gir stemme til demensrammede

Hva skjer i forholdet mellom mor og datter når mor får demens? Sykepleier og forfatter Marianne Nymo bruker fagkunnskap og erfaring når hun gir et innblikk i samspillet.

Gir nyrene behandling

– Som nyresykepleier er vi tett på den syke. Det er fint for oss faglig, og pasientene vil alltid ha et kjent fjes å forholde seg til, sier Kai-Gunnar Lillefosse.

Bøtte med røyksneiper
Skal dele ut gratis medisiner til røykeslutt

I september skal helsemyndighetene for første gang betale for legemidler til røykeavvenning. Tilbudet gis til innbyggere som sokner til Vestre Viken Helseforetak.

Hanne Marie Rostad, sykepleier og postdoktor ved Senter for omsorgsforskning, øst, Institutt for helsevitenskap, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Gjøvik
To av tre demenssyke hadde smerter

For personer med langtkommen demens kan smertelindring ha stor innvirkning på livskvaliteten, konkluderer Hanne Marie Rostad.

En jordmor gjør mye mer enn å ta imot barn

– Jeg brenner for kvinnehelsen og ønsker at kontakt med jordmor i forbindelse med svangerskap, fødsel og barsel blir et reelt tilbud til alle kvinner, sier Mariella Clausen.

Quiz: Hva er babesiose?

Kroppsvæsker, virussykdommer og konkurranseutsatte offentlige tjenester. En vanlig dag på jobben der altså. Prøv deg på Sykepleiens fredagsquiz!

– Målet er å gi blod 300 ganger

På Blodbanken ble blodgiverdagen markert ved at statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde hedret to trofaste blodgivere og en ambassadør for rekruttering.

Quiz: Hva er sudor?

Endelig fredag – i hvert fall for alle som ikke jobber helg. Men kanskje du vil prøve deg på Sykepleiens uhøytidelige quiz uansett?​​​​​

Trekker i snora for sykepleierløftet

Norsk Sykepleierforbund har satt ut reklameskilt i Oslo og Trondheim der folk selv, ved å dra i snora, kan støtte oppropet for et sykepleierløft.

Levealderen går opp

Vi har aldri levd lenger, men andre lands forventede levealder vil stige mer enn i Norge.

Keiseren befalte keisersnitt

Keisersnitt er med på å redde liv og helse når det oppstår komplikasjoner ved fødsel. Visste du at tyggegummi kanskje kan være til hjelp etter forløsningen?

I sommer ble alle snusbokser gusjegrønne

Fra 1. juli er alle snusbokser – og andre tobakksvarer – som selges i Norge, standardiserte. Med dette tiltaket håper staten at forbruket skal gå ned, men nye studier indikerer at snus kan være mindre farlig enn tidligere antatt.

Kaffekopp og muffins på et bord med duk.
Kaffe-nekt på eldresenter

Ressursmangel gjorde at Steinkjer eldresenter ville slutte med ettermiddagskaffen. Det satte ikke beboerne pris på.

Blodbussen på Oslo S
14. juni var verdens blodgiverdag

Blodbankene over hele Norge vil gjerne ha flere blodgivere. Hver fredag i skoleåret står Blodbussen fra Oslo universitetssykehus, bemannet med sykepleiere, på Oslo S fra klokken 08.15–13.45.

Mann med solhatt som ligger i en hammock
Slik unngår du sykdom i ferien

Årlig rapporteres det om nær 4000 tilfeller av meldingspliktige sykdommer med antatt smitte i utlandet. De fleste blir smittet i sommerferien.

Mens vi venter på ambulansen. Sykepleier Nina Øyer Devik og utrykningsleder Frank Aspnes i Brannvesenet Midt IKS
Sykepleiere på brannbil

Røyrvik kommune har satt i gang et prosjekt som skal ivareta akuttberedskapen i kommunen etter at ambulansetjenesten ble lagt ned.

Fikk ildsjelpris for sårbehandling

Kjellaug Stautland Eide er tildelt Ildsjelprisen 2018 fra Norsk interessefaggruppe for sårbehandling (NIFS) for sin innsats ved sårpoliklinikken ved Stord sykehus.

Polio går i glemmeboka

Symptomer på senskader hos poliopasienter kan forveksles med symtomer på andre sykdommer, som MS og fibromyalgi.

Yrke: Sykepleier på sykehus

På store sykehus kan du jobbe med alt fra høy­­teknologiske apparater til samtaler med pårørende.

Veteraner kan trenge hjelp

 – Her ønsker vi å anerkjenne alle for den innsatsen de har gjort på vegne av landet. 

Bildet viser flere parkerte biler.
Vil heller ha flere el-biler

– Et kjøreforbud på enkeltdager vil ikke hjelpe utsatte personer så mye, mener Elin Martinsen i NSFs faggruppe for astmasykepleiere.

Nattmat for dagdyr

Nattarbeidere vil alltid prestere dårligere enn dagarbeidere. Kroppstemperaturen synker og forbrenningen likeså. Fordøyelsen går tregere, så hva er lurt å spise på nattevakt?

Annonse
Annonse