fbpx Norsk Sykepleierforbund går inn i 2024 med et håp Hopp til hovedinnhold

Norsk Sykepleierforbund går inn i 2024 med et håp

Bildet viser et portrett av nestleder i NSF, Kai Øivind Brenden

Vi håper at politikere fra alle sider finner hverandre og finner felles løsninger for å utvikle fremtidens helsetjeneste – med befolkningens behov i sentrum. Vi bidrar gjerne i dette arbeidet.

«Dra krakken bortåt glaset. Så sett vi oss og ser. Og prøv å finne leia der julestjerne er. Den blankeste ta alle. Hu er så klar og stor. Du ser a over taket der a jordmor Matja bor.»

Og om ikke retningen endres, så må du kanskje lete godt og lenge før du ser a jordmor Matja og andre sykepleiere i fremtiden.

For vi sykepleiere er i ferd med å bli rødlistet. Det kan jo være fint med røde lister nå til jul. Det er derimot ikke så bra å bli en truet rødlistet art. Det er dit vi kan være på vei.

Post februar 2023

Etter at Helsepersonellkommisjonen ble lagt frem i februar i år, så lurer jeg på hvordan framtidsscenarioer helsemyndighetene egentlig ser for seg. Kanskje av frykt for egen pengesekk, kanskje i frykt for at vi blir flere eldre og færre yrkesaktive, virker det som de stilltiende har akseptert premisset om at sykepleiere skal bli en stadig mer truet art.

Men min fremtid er ikke lavere kvalitet i behandlingene, mindre kompetanse og en dårligere pasientsikkerhet. Min fremtid er derimot fortsatt en likeverdig, tilgjengelig og trygg offentlig helsetjeneste med en høy grad av kunnskap. En helsetjeneste hvor helsepersonell med ulik kompetanse sammen tilbyr befolkningen nødvendige helsetjenester. 

Samtidig tror jeg flere må forstå at om de som skal behandle deg i fremtiden, både skal ha nødvendig kompetanse og være nær deg, så må vi alle være på ballen nå. Det er ikke sikkert fremtidens helsetjeneste blir som med presangene på julaften – vi får nok det vi ønsker oss – hvis ikke helsepersonell, befolkningen og ledere sier ifra. 

I den forbindelse har jeg tre klare julegaveønsker til storting og regjering i år:

1. Et bredt og forpliktende helseforlik 

Politikerne må våge å sette seg ned sammen og bli enige. Enige om et langsiktig og bredt helseforlik hvor befolkningens behov for helsetjenester står i sentrum. Kun slik kan vi få til bærekraftige, ansvarlige og sikre helsetjenester for alle, når de trenger det.

Vi i Norsk Sykepleierforbund har tro på at utfordringsbilder, som for eksempel det Helsepersonellkommisjonen tegner opp, er godt løsbart. Men det krever politisk vilje og langsiktig samarbeid på tvers av politiske skillelinjer. De politiske partiene har klart å lage slike forlik tidligere, for eksempel med barnehageforliket. Nå krever situasjonen et helseforlik.

2. Pasientsikkerheten i førersete 

Det er godt dokumentert at det er en uløselig sammenheng mellom lavere kompetanse på den ene siden og høyere dødelighet og flere komplikasjoner hos pasienter på den andre siden. Vi kan vise til Linda Aikens forskning fra USA, Asia, Europa og Australia. Overalt finner hun de samme resultatene. I England, på Stafford Hospital, antas det at flere hundre pasienter døde på grunn av manglende pleie og behandling.

Dersom politikere ikke lytter nå, vil det gå stadig mer på pasientsikkerheten løs – også her i Norge. Sett pasienten først; sett inn strakstiltak for å beholde, mobilisere og rekruttere nok kvalifisert helsepersonell i den offentlige helsetjenesten. 

3. Strategisk og behovsbasert teknologisatsing

Teknologi kan for eksempel bidra til å muliggjøre avstandsbehandling. På et studiebesøk i Viken fylke fikk forbundsledelsen se og høre om hvordan man gjennomførte avanserte sårstell i Hallingdal sjukestugu med videobistand fra sårpoliklinikken i Vestre Viken helseforetak. 

Teknologi kan gjøre ansvars- og oppgavedeling enklere slik at riktig kompetanse brukes til riktig pasient til riktig tid. Teknologi kan også bidra til å sikre bedre beslutningsstøtte til sykepleiere og annet helsepersonell gjennom veiledende behandlingsplaner, strukturert språk og kunstig intelligens. Men da må teknologien utvikles i samarbeid mellom helsepersonell og teknologiindustrien. Teknologien må tilpasses faktiske behov og arbeidshverdag, og det må settes av nok tid og ressurser til implementering og opplæring. 

Der har du altså min ydmyke ønskeliste. Nå krysser jeg bare fingrene for at brevet når helt frem til nissens postkasse på Statsministerens kontor og at det tas nødvendige grep i det kommende året. 

Jeg startet med Prøysen og vil avslutte med samme mann. Han har en setning som ofte gir meg håp og motivasjon inn mot det nye året: «Du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står. Med blanke ark og farjestifter tel.» 

Norsk Sykepleierforbund går inn i 2024 med et håp. Et håp om at politikere fra alle sider finner hverandre og finner felles løsninger for å utvikle fremtidens helsetjeneste – med befolkningens behov i sentrum. Vi bidrar gjerne i dette arbeidet.

God jul.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse