fbpx Det er på tide med spesialistgodkjenning av sykepleierne Hopp til hovedinnhold

Det er på tide med spesialistgodkjenning av sykepleierne

Bildet viser Tone Wilhelmsen Trøen

Dette har vi ventet på i mange år, sa Sykepleierforbundet da Solberg-regjeringen i 2021 ba Helsedirektoratet utrede offentlig spesialistgodkjenning av en rekke sykepleiergrupper. Ja, hele tjue år hadde det gått siden forbundet foreslo spesialistgodkjenning, den gang for anestesisykepleierne. Nå er det på tide å få det til.

Høyre har et sterkt engasjement for å bygge en faglig sterk helsetjeneste. Det har vi tydelig vist gjennom åtte år i regjering, og vi fortsetter det viktige arbeidet i Stortinget. Den største helsepersonellgruppen i helsetjenesten er sykepleierne. Med bemanningsutfordringer både i dag og fremover er det derfor en særlig viktig oppgave å sikre god rekruttering av sykepleiere og riktige tiltak for å beholde sykepleierne.

Offentlig spesialistgodkjenning kan være et viktig virkemiddel for kompetanseutvikling og for å rekruttere, utvikle og beholde sykepleiergrupper i helse- og omsorgstjenesten. Derfor ba vi i 2021 Helsedirektoratet utrede spesialistgodkjenning for anestesi-, barne-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleiere (ABIOK), jordmødre, helsesykepleiere og sykepleiere i psykisk helse rus- og avhengighetsarbeid.

Vi er utålmodige

For å møte den økende sykdomsbyrden i befolkningen etablert vi en egen masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie som er rettet mot behovene i kommunale helse- og omsorgstjenester. Det er utrolig viktig at denne utdanningen gir offentlig spesialistgodkjenning. Nå er det på tide at ABIOK-sykepleierne, jordmødrene, helsesykepleierne og sykepleierne i psykisk helse, rus- og avhengighetsarbeid også får sin spesialistgodkjenning.

På bordet til helseminister Ingvild Kjerkol ligger det nå et skriftlig spørsmål fra meg hvor jeg ber om status på arbeidet som Helsedirektoratet har hatt halvannet år på seg å gjøre. Vi er utålmodige i Høyre, både fordi vi vet at spesialistgodkjenning er noe sykepleiere selv ønsker, men også fordi det er et viktig tiltak for å beholde sykepleierne i helsetjenesten.

Det er på tide nå

Regjeringen snakker en del om hvordan de skal klare å beholde helsepersonellet i helsetjenesten. Vel, få på plass spesialistgodkjenningen. Det kan bidra. Anestesi-, barne-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleiere, jordmødre, helsesykepleiere og sykepleiere i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid, har en kompetanse som er grunnleggende for å kunne tilby trygge helsetjenester av høy kvalitet over hele landet.

Når vi vet at tilgang til disse personellgruppene og deres kompetanse har vært utfordrende over tid, spesielt tydeliggjort under pandemien, håper vi Helsedirektoratet snart er ferdig med sin utredning og at regjeringen er klar for å handle. Det er på tide nå!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse