fbpx Ny studie: Så viktige er sykepleierne for livskvaliteten til de som bor på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Ny studie: Så viktige er sykepleierne for livskvaliteten til de som bor på sykehjem

Bildet viser en eldre mann som sitter i en rullestol ved siden av en vanndispenser

Ensomhet hos sykehjemsbeboere representerer en større utfordring enn depresjon og angst, viser ny studie. Og sykepleierne har en nøkkelrolle for deres psykiske helse.

Britt Moene Kuven ved VID i Bergen har forsket på livskvalitet hos beboere på sykehjem. Studien viser at halvparten av beboerne er ensomme. Et annet funn er at relasjonen beboerne har til sykepleierne, er viktig for livskvaliteten. De som hadde et godt forhold til sykepleierne, var blant annet mindre ensomme.

Studien er publisert i Journal of Clinical Nursing.

Gjennomført før covid-19

Britt Moene Kuven gjennomførte studien i 2017 og 2018 – altså før pandemien. Totalt er fra 188 beboere på 27 sykehjem intervjuet. Den yngste var 65  år og den eldste var 104 år. Ingen av beboerne som deltok i undersøkelsen hadde demens.

Symptomer på angst og depresjon er ifølge forskeren et kjent fenomen for beboere på sykehjem. Likeså kognitiv svikt, fysisk inaktivitet og lav livskvalitet.

I studien fant Kuven at beboere som hadde en god interaksjon med sykepleierne, pekte seg positivt ut for å ha bedre livskvalitet.

Ensomhet er mer skadelig enn angst

Studien tyder på at ensomhet er hyppig og mer skadelig for livskvaliteten blant sykehjemsbeboere sammenliknet med angst og depresjon. Resultatene viser at sykepleier/pasient-samspillet representerer en viktig helsefremmende ressurs for livskvalitet i denne populasjonen.

Ifølge Kuven bør funnet føre til at sykepleiere må bli bevisst hvor stor rolle ensomhet er for denne gruppen slik at de kan møte beboernes behov.

Forskeren foreslår at utdanningene lærer opp studentene til å møte ensomme eldre på sykehjem – for eksempel ved simulering.

– Ensomhet representerer en større utfordring enn depresjon og angst. Følgelig er det høyst berettiget å bygge sykepleiere som er i stand til å møte pasientenes behov og legge til rette for omsorg som motvirker ensomhet, skriver Kuven i sin konklusjon.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse