fbpx Uvanlige arbeidstider må dekkes av uvanlige folk Hopp til hovedinnhold

Uvanlige arbeidstider må dekkes av uvanlige folk

Bildet viser et portrett av Amalie Kollstrand.

Helsevesenet driftes 24 timer i døgnet, året rundt. Vi er avhengige av at de som jobber der, tar på seg ugunstige arbeidstider.

I et innlegg i VG skriver Aslak Versto Storsletten, historiker og rådgiver i Cevita, at sykepleiere tjener godt og at de per Arbeiderpartiets definisjon ikke engang er vanlige folk.

Storsletten har rett. Sykepleiere er ikke «vanlige folk».

Sykepleiere jobber kvelder og helger, som han skriver selv. De jobber jul, påske og nyttårsaften. Dette gir en økt belastning og blir derfor kompensert deretter. 

Det er lett å sitte i tenketanken og konkludere med at om vi i helsevesenet bare hadde jobbet litt flere helger, litt flere røde dager og litt lengre vakter, så hadde deltidsandelen gått ned og bemanningskrisen i helsevesenet forsvunnet. Men er det så lett?

For å forstå belastningen det er å jobbe turnus, må du enten ha gjort det selv, eller bodd sammen med en som er på jobb mens andre har fri. 

Det må ikke snakkes ned

Sykepleiere som jobber mye helger, kvelder og vakante vakter kan tjene bra, eller midt på snittet, som Storsletten påpeker.

Men med en treårlig bachelorutdanning, ugunstige arbeidstider og en hektisk jobbhverdag er ikke det å forvente?

Hvorfor skal en gjennomsnittlig ingeniør med treårige bachelor tjene 936 000,- i året uten at det blir satt spørsmålstegn ved?

Løsningen til Storsletten ser ut til å være å tvinge flere sykepleiere til å jobbe mer og mer ugunstige arbeidstider. Uten at dette skal kompenseres.

Jeg mener det absolutt bør gjøres mer for å få flere til å jobbe fulltid. Både økt grunnlønn og kompensasjon for ugunstige arbeidstider vil være med å bidra. Dette må ikke snakkes ned som en motiverende faktor.

Må kompensere helsearbeidere

Som all annen tilbud- og etterspørselsteori som sitter i veggene hos Civita, gjør en økt etterspørsel etter helsepersonell at de kan kreve en høyere lønn. Med rette.

Det er et paradoks at man i en tid hvor de store kontorene i Oslo snakker om «work-life balance», økt frihet og mindre arbeidstid, så skal vi kreve mer ugunstig arbeidstid av helsearbeidere.

Faren er at de slutter, finner en kontorjobb og er med familiene sine i helgene som alle andre.

Helsevesenet driftes 24 timer i døgnet, året rundt. Vi er avhengige av at de som jobber der, tar på seg ugunstige arbeidstider. Men da skal det kompenseres. På samme måte som en mekaniker som jobber turnus i Nordsjøen blir kompensert, blir også vi nødt til å kompensere helsearbeiderne.

For uvanlige arbeidstider må dekkes av uvanlige folk.

Innlegget ble først publisert i VG.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anina

Sykepleir
4 uker siden

Siden forfatteren nevner arbeidere i Nordsjøen, så har jeg lyst å nevne at de har arbeidsuke på 33,6 timer når de jobber dag/natt. I helsevesenet har vi uker på 35,5 om vi jobber hver 3.helg.

Hva er grunnen til dette tro?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse